Annons

I en uppkopplad omsorg kan t ex ett armband ha koll på de gamlas puls och blodtryck.

Robotar och kameror ska ge tryggare äldreomsorg

Kan robotar och övervakningskameror förbättra vården och omsorgen av våra äldre? Jo, kanske. I Botkyrka tänker hemtjänsten komplettera sin tillsyn med kameror.

  • Publicerad 16:10, 8 dec 2017
  • Detta är en annons från Botkyrka Stadsnät

Så funkar Botkyrka stadsnät

1. Botkyrka Stadsnät har funnits sedan 2008 och är ett kommunalt ägt bolag. Nätet når majoriteten av Botkyrkas hushåll och har anslutit alla skolor, förskolor och vårdcentraler.

2. Fibern har en överlägsen förmåga att snabbt och säkert överföra data jämfört med gamla nät av koppar eller mobila nät.

3. För den som ansluter sig till fibernätet finns det många tjänsteleverantörer att välja bland. Ett öppet stadsnät innebär att leverantörerna konkurrerar på lika villkor, vilket betyder bättre priser och villkor.

4. Hur betalar jag? Räntefri avbetalning på 36 månader eller 72 månader (ränta 7.95%) med Wasa Kredit eller hela beloppet mot faktura. Du betalar när installation är helt klar. 0 kronor kontant vid avbetalning.

Kameror som berättar om allt står rätt till och armband som mäter de gamlas puls och blodtryck. Petra Oxonius, verksamhetschef för äldre- och funktionshinderomsorgen på Botkyrka kommun letar möjligheter att utveckla sin verksamhet i och med digitaliseringen av vården. En bra och säker uppkoppling hos de äldre skapar möjligheter. I år tänker man till exempel testa något man kallar digital samsyn som ett komplement till hemtjänstens vanliga besök.

– Tanken är att vi i samråd med de som bor i eget hem sätter upp en kamera så vi kan se att allt står rätt till under natten, utan att behöva störa nattsömnen, förklarar hon.

Smart toalett

Botkyrka är inte ensamma om att pröva sig fram i en digitaliserad vårdvärld. Anders Ekholm, vice vd på Institutet för framtidsstudier, ser fler som är inne på samma spår.

– Vanligast är trygghetslarm som går via nätet, men nu utvecklas även sensorer som kan sitta i en låda på väggen och mäta hjärtslag eller andning på distans och en toalett som varnar om den inte blivit besökt på länge, säger han.

– Jag tror också att vi kommer se robotar i allt större utsträckning, som till exempel städar. I Västerås testar man nu inom hemtjänsten en social robot som heter Giraffen som gör att hemtjänst eller familj kan koppla upp sig och prata genom bild och ljud.

Även medicinering hemma kan underlättas med hjälp av en smart läkemedelsdosett.

– Dosetten matar då fram rätt tabletter vid rätt tid och påminner dig om du glömmer att ta dem, förklarar Anders Ekholm.

Men allt bygger på tillgänglighet till ett bra bredband. När vården och omsorgen hänger på uppkopplingen är det viktigt att kunna lita på sitt bredband.

– I och med att vård och omsorg flyttar in i hemmet i allt högre grad så är det viktigt att patienterna har stabil uppkoppling och bra bredband hemma, säger Anders Ekholm.

Prata fiber med oss!

Är du intresserad av Botkyrka stadsnäts säkra fiber?

Mejla info@botkyrkastadsnat.se

Ring 08–530 676 70

Mer info www.botkyrkastadsnat.se

Följ oss på Facebook