Annons

Flera digitala hjälpmedel är på väg ut på marknaden. Bland annat en smart läkemedelsdosett och en social robot som hjälper hemtjänst och familj att koppla upp och prata med brukaren. Foto: Mostphotos

Supernät ska hålla de äldre trygga

Nu börjar även äldrevården koppla upp sig för att öka tryggheten. "Bra och säker uppkoppling blir naturligtvis en viktig förutsättning", säger verksamhetschefen för Botkyrka kommuns äldreomsorg.

  • Publicerad 16:10, 8 dec 2017
  • Detta är en annons från Botkyrka Stadsnät

Så funkar stadsnätet

1. Botkyrka Stadsnät har funnits sedan 2008 och är ett kommunalt ägt bolag. Nätet når majoriteten av Botkyrkas hushåll och har anslutit alla skolor, förskolor och vårdcentraler.

2. Fibern har en överlägsen förmåga att snabbt och säkert överföra data jämfört med gamla nät av koppar eller mobila nät.

3. För den som ansluter sig till fibernätet finns det många tjänsteleverantörer att välja bland. Ett öppet stadsnät innebär att leverantörerna konkurrerar på lika villkor, vilket betyder bättre priser och villkor.

4. Hur betalar jag? Räntefri avbetalning på 36 månader eller 72 månader (ränta 7.95%) med Wasa Kredit eller hela beloppet mot faktura. Du betalar när installation är helt klar. 0 kronor kontant vid avbetalning.

Sjukvården blir allt mer digital och redan under nästa år kommer hemtjänsten i Botkyrka prova digital tillsyn som ett komplement till de vanliga besöken.

– Tanken är att vi i samråd med de som bor i eget hem sätter upp en kamera så vi kan se att allt står rätt till under natten, utan att behöva störa nattsömnen, säger Petra Oxonius, verksamhetschef för äldre- och funktionshinderomsorgen på Botkyrka kommun.

Bra uppkoppling en viktig förutsättning

Många tankar och idéer finns också kring andra digitala hjälpmedel som kan komma i framtiden, till exempel armband som kan mäta puls och blodtryck.

– Vi ser hela tiden över nya arbetssätt som kan öka tryggheten för våra äldre. Vi kommer att fortsätta att jobba med de digitala möjligheterna och då är bra och säker uppkoppling naturligtvis en viktig förutsättning, säger Petra.

Smart toalett

Anders Ekholm, vice vd på Institutet för framtidsstudier, är inne på samma spår.

– I och med att vård och omsorg flyttar in i hemmet i allt högre grad så är det viktigt att ha en stabil uppkoppling och bra bredband som funkar, säger han.

Han tror att det kommer komma många fler digitala hjälpmedel på marknaden inom några år.

– Det vanligaste i dag är trygghetslarm som går via nätet, men nu utvecklas även sensorer som kan sitta i en låda på väggen och mäta hjärtslag eller andning på distans och en toalett som varnar om den inte blivit besökt på länge, säger han.

– Jag tror också att vi kommer se robotar i allt större utsträckning, som till exempel städar. I Västerås testar man nu inom hemtjänsten en social robot som heter Giraffen som gör att hemtjänst eller familj kan koppla upp sig och prata genom bild och ljud.

Även medicinering hemma kan underlättas med hjälp av en smart läkemedelsdosett.

– Dosetten matar då fram rätt tabletter vid rätt tid och påminner dig om du glömmer att ta dem, förklarar Anders Ekholm.

Prata fiber med oss!

Är du intresserad av Botkyrka stadsnäts säkra fiber?

Mejla info@botkyrkastadsnat.se

Ring 08–530 676 70

Mer info www.botkyrkastadsnat.se

Följ oss på Facebook

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.