KRÖNIKA: I parfymreklamen finns ingen plats för hen

  • Publicerad 14:33, 12 jun 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

v en händelse satt jag nyligen på ett flygplan. Trångt och tråkigt. Roade mig med att läsa lite i katalogen som låg i stolsfickan framför mig. Titta på bilder, fördriva tiden.

Vi hade just haft en sån där hen-diskussion i sällskapet. Finns det behov av ordet, begreppet? Några tycker det, några inte.

Det finns hon och det finns han, men det finns också ett läge där det inte spelar någon roll menar jag. Båda gills lika mycket.

Så är det väl rätt mycket i vår vardag. Båda kan putsa fönster, köra bil, byta blöjor, klippa gräset, köpa snittblommor och gå till jobbet.

Men i den där katalogen jag hittade på flyget var det verkligen skillnad på killar och tjejer.

Jag fastnade på sidorna med parfymer nämligen. Tänka sig, både män och kvinnor vill använda goda dofter. Hur parfymflaskorna ser ut är däremot verkligen olika. Tjejernas flaskor är guldfärgade eller i ljusa pasteller. Det är glasflaskor med stora korkar som ser ut som juveler. Det är glitter och rosetter och riktigt lyxigt. Medan flaskorna för männens dofter ser ut som handgranater, fickpluntor eller knutna nävar. Svarta, mörkblå, grå och väldigt ofta i metall. Den allra konstigaste flaskan för herrparfym såg ut som en flaska fönsterputsmedel och annonserades med en vacker kvinna som mycket riktigt putsar fönster! Varför då, kan man fråga sig? Varför ska han lukta fönsterputs? Hur tänkte reklamarna här då?

Sen läste jag beskrivningarna och kollade om de var lika olika. Jaadå.

Tjejer erbjuds att bli gudomliga, förföriska och sensuella, männen däremot strävar mot maskulin, sofistikerad elegans och urban manlighet.

Kvinnodofterna beskrivs som blommiga, fruktiga och moderna medan mannens aromer har träig, elegant friskhet och doft av frihet.

Kvinnoprodukter doftar av sensuella träslag och männens parfymer är fulla med värme från magnetisk skog. Någon som vet vad magnetisk skog egentligen är för något? Ska man över huvud taget förstå vad de menar?

Skogig doft, sportig doft, intensiv basdoft av läder, maskulin tobaksmysk och känsla av drivved och kryddig arom. Ja, det är ju för killar förstås. Friskhet, glans och flyktig vårkänsla, superlyxig, sommarfräsh, söt, sexig, förförande feminin med en gnistrande och skör sida av fulländad kvinnlighet, det får tjejerna stänka på sig.

Vems ideal är det här egentligen? Jag gillar att lukta gott. Doftar gärna rent och tvål, kanske lite blomma av något slag också. Det är mysigt när det luktar gott, om både mig och gubben. Har bara aldrig tänkt på att lukten måste vara så olika. Jag tycker kanske inte det. Gör du? 

Ann Runesdotter, Huddinge

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.