KRÖNIKA: Kallade rektorn verkligen en lärare för slampa?

  • Publicerad 13:56, 10 mar 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

tt orden slinter ibland känner vi alla till. Speciellt i konfliktsituationer såklart men även vid frukostbordet eller i TV-soffan. Men är det alltid det man säger eller är det sättet mottagaren behandlar informationen på? Kanske är det en kombination? Följande smått fantastiska historia utspelade sig på en skola i 127-området för några år sedan.

Den nytillsatte manlige biträdande rektorn kommer in i lärarrummet. Det är sena maj och rummet är tomt sånär som på en kvinnlig lärare som sitter vid en dator och arbetar. Det är betygsättning på gång och läraren är under tidspress. Till kvällen är det dessutom personalfest med räkor, vin och coverband på menyn. Det gör det inte mindre stressigt.

Den biträdande rektorn går förbi läraren på vägen till kaffemaskinen. Han tittar till på henne och säger: ’’Och här sitter du som en sliten slampa.’’ Han tar sedan sitt kaffe och lämnar rummet.

Läraren sitter kvar. Lätt chockad. Hon har bara känt mannen någon vecka men han har gjort ett bra intryck på henne. En trevlig, kunnig och vänlig figur. Det är något som inte stämmer. Hon börjar fundera över om det bara är någon form av jargong. Något som hon som kvinna inte förstått? Något grabbigt liksom.

En bekant till mig arbetade på den där skolan. Hon ringde mig för att bolla frågan. För att få min manliga syn på uttalandet antar jag. Hur jag än vred och vände på det han sagt, alltså rent jargongmässigt får jag inte ihop det. Varför hade han sagt så? Jag var svarslös.

När kvällens fest kommer och börjar gå mot sitt slut och läraren dansat och vinat mod till sig ser hon rektorn stå i baren. Hon går rakt fram till honom och frågar vad i hela världen han menat med sitt uttalande.

Den nytillsatte biträdande rektorn brister ut i ett gapskratt. Läraren blir än mer uppretad. Till slut får rektorn så pass mycket luft i lungorna att han kan förmedla vad han verkligen sagt.

– Och här sitter du under flitens lampa!

Tänker på vilka vägar detta felhörande tog. Det gick via kränkning, härskarteknik, översittargriseri och åtminstone en tänkt kontakt med fackföreningen till ett gapskratt i en bar.

Tommy Fagerberg

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.