Hammarbysupportern Adam Wennerstrand (överst till vänster) har 1897 tatuerat på sina knogar. Det är tack vare Benjamin Thoréns (till höger) upptäckt av Hammarby Roddförening som det ikoniserade datumet kan komma att ändras. Foto: Hammarby Arkiv/Hammarby Foto/Andreas Enbuske

Bajen kan få ny födelsedag

Hammarby är yngst av Stockholms stora fotbollsklubbar. Flera Hammarbymedlemmar vill nu ändra på det och föreslår att Bajens födelsedag ska justeras från 1897 till 1889. Frågan delar föreningen i två läger.

På Hammarbys IF FF:s senaste årsmöte lades det fram inte mindre än fem motioner som ifrågasatte Hammarbys historia. Flera medlemmar anser att föreningen är äldre än vad den officiellt utger sig för att vara.
Hammarby idrottsförening bildades den 7 mars 1897, men då fanns redan Hammarby roddförening sedan nästan åtta år tillbaka. Enligt flera av motionärerna är det vanligt att föreningar byter namn, men trots det behåller sitt grundandedatum.  Till exempel grundades Manchester United år 1878, men hette Newton Heath FC sina första 28 år.

Aktuell tidigare
– Det självklara grundandet är 1889. Det som hände den 7 mars 1897 var bara att själva idrottsföreningen skapades. Hammarby fanns redan, säger Benjamin Thorén, mannen bakom hifhistoria.se. Han har inte skrivit någon av motionerna, men poängterar att frågan om att skjuta tillbaka födelsedagen åtta år var aktuell redan i början av 1900-talet.
– På ett sätt är det fel att försöka ändra det nu eftersom det officiella datumet har blivit accepterat. Historien är redan skriven, nu får vi leva med det, säger Benjamin. Han tycker dock det är synd att rättelsen inte gjordes för hundra år sedan då det inte hunnit bli någon prestige i årtalet.

Mellanväg finns
Det är alliansstyrelsen i Hammarby IF som har mandat att besluta om en ändring av födelsedag.  Då 1889-motionerna röstades ner anser Hans Berggren, ordförande i Hammarby IF, att frågan är utagerad.
– Absolut, och personligen tycker jag det är fullkomligt vansinnigt att ändra vårt grunddatum. Hela vår historia skulle försvinna och vi gör oss själva till åtlöje om vi helt plötsligt skulle försöka bli äldre än både Djurgården och AIK. Andra klubbar skulle skratta åt oss, säger han.
En ändring skulle medföra att jubileumsböcker, klubbmärken, dokument och inte minst tusentals tatueringar, helt plötsligt skulle vara felaktiga. Samtidigt kan det tyckas konstigt att en delsektion inom Hammarby är äldre än själva huvudföreningen.
– Jag har full respekt för att det finns olika åsikter inom Hammarby, men för mig är det solklart att det är 1897 som gäller. Namnet Hammarby kan ha funnits tidigare, men inte idrottsföreningen. Det skulle vara lika befängt som att byta grunddatum till när Hammarby pizzeria öppnade, säger Hans Berggren.
Benjamin Thorén förespråkar en mellanväg.
– Det bästa är nog att behålla gällande datum, men lägga till ”med anor från 1889”. Det är alltid kul att gaffla om sådana här frågor och i slutändan vet ju alla bajare vilket datum som är det rätta. Det var 1889 som Hammarby grundades.

Fakta

Bajens historia
10 april 1889: Hammarby Roddförening bildas av ingenjör Axel Robert Schönthal vid Hammarby sjö.
21 mars 1891: Roddföreningen köper material till den första Hammarbyflaggan.
11 september 1896: Hammarby Roddförening beslutar att byta namn till Hammarby IF och bredda föreningen för att även inkludera friidrott.
7 mars 1897: Hammarby IF bildas, med rodd och friidrott på programmet.


Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.