Anna Christofferson

Berättelser, undringar, paradoxer och navelskåderi om gammalt, nytt och det som komma skall.

Vi går på Armémuseum och får syn på stormaktstiden

  • Publicerad 22:37, 23 nov 2016
En ingående betraktelse av scenografin
En ingående betraktelse av scenografin

En dag i november  var jag med mina kursdeltagare på Armémuseum och fick levande beskrivningar av Sverige under stormaktstiden och livet i byar och i fält.

Connie fick hålla i musköten och vi fick också lära oss hur man laddar den. ”Men gud vilken lång tid det tar,  inte undra på att kriget tog 30 år!” spekulerade någon.

Connie får äran att känna på muskötens tyngd. Tyvärr fick hon inte ladda den!
Connie får äran att känna på muskötens tyngd. Tyvärr fick hon inte ladda den!

 

Skor

Skor måste soldater ha.  Kavalleristöveln till vänster är från 1690-talet och stämplad med kungens sigill – CRS (alla vet ju att det betyder Carolus Rex Sueciae, alltså Karl Sveriges Konung).  Han bestämde hur den skulle se ut så det behövdes bara ett sigill. Envälde, ni vet.

Den högra skon är från 1763. En ny modell för infanteriet som hade rundad tå! Tiderna förändras, och den har många fler sigill. Och nu dör ni av nyfikenhet om ni inte får veta varför!  Eller hur?

Frihetstiden är kommen. Kungen är inte enväldig längre.  Och det är riksdagens borgare, bönder, präster och adel som godkänner militär utrustning. Och sätter som representanter sina personliga sigill under sulan.

 

döskallar

Döskallarna är inte riktiga, de är tillverkade.

 

karolin

Och en av de arma karolinerna som gick över fjället i snöstormen  och försökte att inte dö slog sönder sin bössa för att ha något att göra eld av.

Så roligt har jag på jobbet!

 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.