Enskede fotbollsblogg

Stockholm är Sveriges fotbollshuvudstad. Enskede är på många sätt mittpunkten i Stockholmsfotbollen med stora arenor som Tele2 Arena, många fotbollsplaner och tusentals spelare. Signaturen RPS uppdaterar dig som läsare på vad som händer, när det händer och vem det händer.

Real Enskede – Realistiska eller inte? – Analys inför 2017

  • Publicerad 17:33, 1 nov 2016

Nästa år kan division 1 herrar bli en 08-serie i än större utsträckning, hur stor återstår att se när Syrianska, Assyriska, BP, Vasalund och Karlberg spelat säsongen färdigt.

För att jämföra Enskede med Huddinge vilket med tanke på alla kontakter föreningarna emellan är naturligt hade Huddinge sin första säsong i division 1 34 poäng (EIK har nu 29 med en match kvar) sedan åkte Huddinge säsong två ur trots (rekordhöga) 29 poäng.

EIK har inte varit spelförande under hösten till del beroende på taktiska avvägningar sett till spelarmaterial, hela säsongen har påverkats av ovanan att behöva träna och spela på naturgräs på Enskede IP och problemen med att spelartruppen till antal under sommaruppehållet minskade radikalt. Smart fotboll på konstgräs gav två bortasegrar i oktober med fyra veckors mellanrum mot Luleå och Brage vilket räddade kontraktet. Höstens målsnåla Enskede visar 11 matcher spelade med 12-17 i målskillnad varav åtta av de baklängesmålen tillkom mot Akropolis (1-5) och Nyköping (0-3).

ÅRETS SPELARE:

Försvar: Daniel Catenacci stabil och konstruktiv försvarsjätte. En säsong till Daniel – en säsong till!

Mittfält: Richmond visade att han är en lagspelare ut i fingerspetsarna. Stanna i EIK Richmond. Nästa säsong kan du bli ännu mer betydelsefull.

Anfall: Marcus Nobell klok ute på planen som en Putte Ramberg eller Micke Andersson i Hammarby var på 80-talet – sådana spelare är så pass ovanliga – lika Street smart i boxen som Henke Larsson. Tänker ut motståndarna.

Bubblare: Arsalan Ashtari raider river hål i division 1 försvaren och bara TG-målvakten fick honom ur balans. Superettan nästa för Arsi med BP eller Vasalund? Eller Frej?

Årets come-back: Nicklas Gustafsson, visade briljans som central spelare med bollen vid fötterna hotar han alla backar. Tidigare i karriären den typiska högerkanten i ett 4-4-2 gick nu med teknik och balans mot fötter på mittbackarna från annan utgångspunkt.

Om Nicklas och övriga här uppmärksammade stannar har EIK en plattform att bygga på inför 2017.

Låt oss icke överskatta årets säsongsavslutning: Det är ingen bragd av ett Stockholmslag att klar sig kvar i division 1 oavsett den turbulens som inträffade inom EIK i somras. Ekonomin för fotbollsföreningarna läs löneersättningarna till spelare är väldigt mycket attraktivare i landsorten likaså norrut i landet men spelare av kvalitet bor det många fler av i Stockholm. Det gör att Stockholmslag när de väl passerar nålsögat till Superettan eller division 1 helt enkelt måste misslyckas kapitalt i sammansättningen av spelartruppen för att åka ur.

SAMARBETEN HAMMARBY ELLER EVERTON?

Betyg på EIK samarbete med Hammarby blir ett OK men inte mer. Isac Lidberg gjorde nytta på våren men spelade knappast något på hösten. Dusan Jajic spelade en match. William Eskelinen elva matcher och 17 insläppta – ett bra facit.

Nästa år kan EIK istället samarbeta med Everton. Premier League klubben uppges vara beredd att på motsvarande vis allsvenska Östersund använt goda brittiska kontakter låna ut unga lovande spelare till Enskede IK.

ENGAGEMANG och ARRANGEMANG

Säsongen 2017 måste EIK locka fler av sina 2 500 medlemmar att gå på herrlaget-och damlagets matcher. Publiktillströmning borde stå högst upp på styrelsen och kansliets att göra lista. Tävlingsmatcher ger klubbkänsla, utvecklar på så vis Enskedemodellskänslan och kreativa arrangemang efterlyses. Brage har i höst haft fri entré för hemmapublik, det är det en god idé att kosta på en mail till eller SMS till varje EIK-are dagen innan match med ett ”nu ses vi på Enskede IP”. Bortapublik kan få betala det gör de ändå säkert gärna när de ansträngt sig för att ta sig till hela vägen till Enskedevägens mest kända adress.

NIKO VASIC ÅRETS DRÖMMÅL

Efter att Huddinges Niko Vasic ”cyklade” in drömmål i två raka matcher utökades Unibet 2:an, tävlingen som hyllat de bästa spelarna i division 2 sedan 2003, med ytterligare ett pris – årets drömmål. Sju finalister valdes ut men den f d Hammarby-och EIK-spelaren konstspark mot Aspudden Tellus tog hem segern.

Förutom äran får Niko Vasic 15 000 kronor, varav 10 000 kronor går till Huddinge IF.

-          Det känns fantastiskt kul att få vinna! Det var ju inga dåliga mål bland de nominerade så jag är jäkligt glad att mitt fångades på film. Framförallt känns det bra att Huddinge IF får merparten av prispengarna, säger Niko.’

Alla sju finalister i Årets drömmål samlade: http://www.unibettvaan.se/arets-drommal/.

GRATTIS! Enskede IK fixade kontraktet i Borlänge – ett stor lyft för Enskedefotbollen men i Dalarna deppas det

  • Publicerad 21:43, 30 okt 2016

IK Brage-Enskede IK 1-2 (1-1) herrar division 1 norra vilket medför att EIK spelar division 1 även 2017

FOTBOLLEN I DALARNA GÅR KRÄFTGÅNG ENLIGT FOTBOLLFÖRBUNDETS TÄVLINGSANSVARIGE

Vad kan klubbarna göra?

-       Föreningarna måste jobba långsiktigt, även om det blir allt svårare. Men en seriös förening har ett juniorlag, så är det. Annars tar man inte vara på sina ungdomar på rätt sätt. Att ta upp alltför många unga spelare i ett A-lag drabbar dem psykiskt och fysiskt, vilket gör att de kommer sluta tidigare med fotbollen

-       Problem som drabbat dalafotbollen har även påverkat andra distrikt. Därför har det sedan ett par år tillbaka skapats regionsbaserade juniorserier. I flickornas F17-serie anmäldes 11 lag inför seriepremiär, men bara 5 lag fullföljde till sista omgången.

-       – Tjejerna orkar allt som oftast inte hela vägen. För i de här fallen får tjejerna både spela i juniorlaget samt A-laget. Detta gör att de blir utslitna när hösten kommer och då läggs juniorlagen ner.

-       Det här är som nämnt inte endast ett problem för damjuniorer, även herrjuniorernas serier har urholkats. Och även där har försök med samarbeten med andra regioner provats.

-       Vi har ett samarbete med Gästrikland och Hälsingland där vi fått ihop en 10-lagsserie. Och det har fungerat relativt bra, den nedåtgående spiralen har stabiliserats nu åtminstone. Men överlag ser vi att det även sjunker hos herrarna.

Samarbete lika svårt i glesbygden Dalarna som i miljonstaden Stockholm

Det här är som nämnt inte endast ett problem för damjuniorer, även herrjuniorernas serier har urholkats. Och även där har försök med samarbeten med andra regioner provats.

– Vi har ett samarbete med Gästrikland och Hälsingland där vi fått ihop en 10-lagsserie. Och det har fungerat relativt bra, den nedåtgående spiralen har stabiliserats nu åtminstone. Men överlag ser vi att det även sjunker hos herrarna.

Ett av de förslag som Norman tror mest på för att stärka juniorsatsningen. Han menar att det finns en vettig utväg.

– Slå ihop klubbarna runtom i Dalarna. Hellre färre föreningar och fler lag, än som det är i dagsläget. Men jag är rädd för att det inte kommer gå med tanke på de gärdsgårdar som sitter uppe mellan varje liten by i Dalarna. Men jag tror att det kan vara den enda utvägen.

http://www.dt.se/sport/fotboll/juniorfotbollen-snart-utdod-i-dalarna-foreningarna-kampar-for-juniorverksamheten

DN: Så får du tonåringen att fortsätta idrotta när motivationen vacklar

  • Publicerad 08:59, 29 okt 2016

Jag orkar inte!

Tonåringen som nyss spelade fotboll och simmade, vill ingenting längre. Samtidigt visar studier att de bör röra på sig varje dag.

Här kommer tips på hur du får din tonåring att börja träna.

– Andelen aktiva i mellanstadie- och högstadieåldern minskar, men vi vet inte hur många som rör sig tillräckligt. Det tycks vara något lägre i dag än tidigare.

Det säger Örjan Ekblom, docent vid GIH, Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm. Internationella studier visar också att svenska barn rör sig mindre än vad många andra europeiska barn gör. Örjan Ekblom har nu, tillsammans med en expertgrupp under ledning av barnläkaren Ulrika Berg, föreslagit nationella rekommendationer för hur mycket barn och ungdomar bör röra på sig – varje dag.

Det handlar om en timmes fysisk aktivitet om dagen där intensiteten ska vara så att man blir lite andfådd och varm. Det behöver inte vara en timme på raken, men inte heller kortare än tio minuter och det kan handla om allt från vanlig lek till trampolinhopp och Pokemon-jakt.

Dessutom rekommenderar man en timmes hårdare träning tre gånger i veckan. Det kan handla om styrke-, intervall- och konditionsträning.

– Det verkar vara svårt för barn och unga att leva upp till den dosen av fysisk aktivitet, säger Nina Forsberg, tränings- och utbildningsutvecklare på Friskis & Svettis.

Till och med 14-årsåldern är idrott den absolut största fritidssysselsättningen bland unga. Men i 15-årsåldern minskar intresset dramatiskt. Antalet tjejer och killar som slutar i idrottsföreningar är stort och anledningarna är många:

Skolan kräver allt mer.

Andra intressen tar överhanden.

Kraven ökar på elitsatsningar.

Samtidigt visar studier att de som tränar regelbundet också har bättre studieresultat, har bättre självförtroende och mår bättre rent allmänt.

Så hur får jag som förälder min ”trötta” tonåring att börja träna regelbundet?

DN bad Nina Forsberg om råd.

– Hos oss är den individuella träningen i gymmet mest poppis och det som de flesta ungdomar väljer att börja med. Samtidigt så vill de precis som oss vuxna ha möjlighet till att få testa nya spännande saker och ett brett träningsutbud att välja mellan, säger hon och berättar att sedan 2011 har Friskis & Svettis sänkt träningsåldern till det år man fyller 13 år på sina gym.

– Det är många som slutar i idrottsföreningarna i den åldersgruppen så vi skapade nya arbetssätt med lite anpassad träning, speciellt för de yngre tonåringarna, säger Nina Forsberg och tillägger:

– Det är inte farligt att styrketräna, men man behöver få kunskap och guidning.

Men, påpekar hon, det är viktigt att ta hänsyn till att det handlar om just tonåringar både när det gäller den sociala och fysiska utvecklingen.

– Föräldrar har en viktig del i det här, även om det kanske inte är poppis, så kan de vara förebilder själva och kanske testa nya saker tillsammans.

Nina Forsberg säger att inte bara Friskis & Svettis har sänkt sina åldersgränser utan även andra gym för att tonåringar och vuxna ska kunna träna tillsammans.

Självklart går det också att ta med sig sin tonåring på någon annan aktivitet. Varför inte utmana hen uppför klätterväggen, i squashhallen, nedför skidbacken eller i simbassängen eller prova på parkour eller Obstacle Course Running (terränglopp med hinder) – bara fantasin sätter gränserna.

Ännu viktigare än föräldrarna är dock kompisarna.

– Kompisarna är en jättestor del av livet och dina val och beslut. Man blir inspirerad av dem och att haka på någon som redan är i gång kan vara bra. Då slipper man själv känna sig så utsatt när man kommer till träningsstället.

Vill din tonåring varken träna med dig eller med sina kompisar så finns i dag många träningsappar på olika teman. Många vänder sig till löparen (och där finns lekfulla varianter som att bli jagad av zombies) och styrketränaren (med program för hela kroppen eller specifika kroppsdelar eller sådana som utmanar med en specifik övning som 20 armhävningar på 20 dagar). Men det finns också yoga-appar, dansappar, cykelappar och även appar som hjälper till med vardagsmotionen.

I dag har träning också blivit mode. Träningskläder bärs till vardag och fest och annonser och reklamfilmer visar smala midjor och sexpacksmagar.

– Det känns som många unga har ouppnåeliga kroppsideal, konstaterar Nina Forsberg.

– Där har man en jätteviktig roll att möta dem som ledare och tränare. Att bli bra förebilder och skapa en relation så man kan prata om vad de ska använda sin kropp till och vilka målen är med träningen egentligen, förutom det ytliga.

Åtta tips till Dig som tonåring. Så sätter du i gång!

Kör igång
Sitt inte och vänta in den perfekta tiden att börja, ta dig till träningen och bara kör! Ett knep är att packa en färdig träningsväska kvällen innan, bara att rycka med sig i språnget på morgonen. Gör en påminnelse i telefonen.

Gå bara gå
Glöm inte bort det allra enklaste och kanske mest kravlösa: Promenaden. Långsamt eller snabbt, kort eller långt, ensam eller med kompisarna. Sätt på skön musik i lurarna och hitta rätt walking feeling. Gå, gå, gå!

Kulfaktor
Vad lockar fram ett leende hos dig? Är det påhittiga danssteg eller stillsamma yogapositioner? Om du inte riktigt vet: Testa dig fram. Se till att du blir guidad om vilka möjligheter som finns att välja på. Det du inte visste fanns kanske blir det roligaste. Gör det du känner för och tycker är kul.

Vänj kroppen över tid
Hitta en träningsform som känns okej och kör den flera gånger. Efter några omgångar har du fått ordning på ork, armar och ben. Utmana dig successivt både i antal träningspass och träningstid men också med tyngre och tuffare belastningar. Kroppen behöver tid för att bygga upp sig och bli starkare. På så sätt undviker du skador.

Ta för dig
Utgå från din känsla och dina förutsättningar i stället för att snegla på andra eller rådande kroppsideal. Både i gymmet och på passen är vissa vana medan andra testar för första gången. Lyssna på din kropp och sätt egna mål för din träning.

Haka på någon annan
Häng på din kompis. Låt den som redan är igång visa vägen och hur det funkar på träningsstället. Svettas, fnissa och ta i tillsammans! Passa på att snacka mellan seten i gymmet, eller kombinera med en fika och snack efter träningen. Träning är ett kul sätt att umgås som lätt blir en vana.

Hitta din guide
Vem kan guida dig genom träningen? På gruppträning finns en ledare som är din guide. I ett gym finns tränare. Kör du hellre hemma finns det träningsappar som ofta är gratis och kan ge dig ett kul sätt att köra både löpning, styrka, aerobics, dans och yoga. Det finns även en träningsapp för dig som egentligen hatar träning.

Du är redan en vinnare
Redan under första träningspasset kommer du känna hur kroppen svarar. Ta åt dig av känslan, njut av endorfinerna direkt och även en mer pigg känsla när du ska plugga på kvällen. Hur det än gick på träningen är du en vinnare!

Sju tips till Dig som förälder. Så får du din tonåring att röra på sig!

Tjata lagom
Att tjata är sällan en framgångsrik metod för förändring bland tonåringarna. Däremot behövs en viss uthållighet i att påminna, att lyfta fram de positiva effekterna som träning ger.

Kolla läget
Hur ser utbudet av träningsaktiviteter ut i er närhet? Innan du tjatar, se till att skaffa mer kunskap och spana in olika och kanske nya sporter och aktiviteter. Utbudet är enormt och möjligheterna fler än du anar.

Stötta till goda vanor i ny förpackning
Många slutar med sin idrott och tävlande i tonåren. För att ändå behålla en god träningsvana, försök att stötta aktivt till spontanfys, nya aktiviteter eller till alternativa träningsställen. Suget efter att utmanas och lära sig nytt finns säkert kvar. Huvudsaken är att lusten till träning behålls.

Muta för startbränsle
Startsträckan kan vara det jobbigaste. Sätt upp träningsmål som motiverar till de första stegen. Låt det bara inte bli målgång med för kort träningsperiod; det behövs tid för att hinna etablera, uppleva nytt och upptäcka de positiva effekterna som träning ger.

Visa vägen
Som förälder är du en förebild även om ditt barn inte alltid kanske erkänner det. Dina egna träningsvanor smittar av sig, kanske inte direkt, men i morgon eller längre fram. Vilka vanor vill du smitta av dig?

Ställ pinsamma frågor
Hur går det till? Vilken hjälp får min tonåring vid träningen? Finns det schysta vuxna som stöttar och leder? Våga fråga och ta reda på det som din tonåring inte vill eller tycker är för pinsamt att ta reda på själv.

Tänk på att lyckas första gången
Det är roligare när man orkar och tråkigare när man inte gör det. Se till att börja på en lagom nivå i intensitet eller peppa till att köra ganska korta pass i gymmet eller i gruppträningen. Efter hand kan ni bygga på eller prova på högre intensitet, längre pass eller ökad svårighetsgrad.

DN-artikel 29 oktober av Nils Palmgren. Lista sammanställd av: Nina Forsberg, Friskis & Svettis

Positiva Enskede pressar serieledande BP

  • Publicerad 20:13, 22 okt 2016

BP-Enskede IK 2-1 (1-0) division 1 norra herrar

Giltig frånvaro för Enskedebloggens reporter som denna regndag även befann sig i Nynäshamn för att bese Enskede IK Flickor 00 spela sin sista match tillsammans i ett möte med P18 från Gotland. En så kallad sista natten match med gänget för flickor födda 2000 som spelat tillsammans i elva år sedan 2006. En speciell situation tillika dokumenterad av Dagens Nyheter inför Stockholms Fotbollförbund representantskap 2014 http://www.dn.se/sport/fotboll/sa-vill-stockholmsklubbarna-fa-tonarstjejer-fortsatta-spela/

 Flickor 00 au revoir innebar att Enskedebloggen anlände efter sedvanliga trafikköer i Bromma till Grimsta IP Stadion (nya superläktaren är färdigbyggd om tre månader sedan håller Grimsta allsvensk klass) med tjugo minuter kvar av matchen. Och fick se ett lite pressat BP utöka till 2-0 varefter Marcus Nobell reducerade och sedan var matchen Enskedes:

-          Enskede sista 20 minuter var strålande återigen visade herrarna att man är ett konstgräslag. Problemet i år har varit att vänja sig vid att spela på naturgräset på Enskede IP och hemmastatistiken har tagit stryk av grässpelet. Hade det varit konstgräs på Enskede IP hade fler hemmapoäng plockats. Nu har det blivit 5 EIK-segrar, 2 oavgjorda och 5 EIK-förluster på Enskede IP

-          EIK lag tar p g a spelarbristen ut sig själv och de byten som görs är s k Reine Almqvist byten så mot BP spelade Mikael Chang mittback och Ludvig Brandimarti mittfält

Forward vann så Enskede leker med elden med två matcher kvar och för EIK gäller A) 4 poäng och kontraktet är definitivt säkrat B) Forward tre poäng efter EIK har Luleå hemma och VSK borta och kan se till att EIK tvingas kvala C) Sleipner kan inte nå EIK, Piteå måste vinna tre av tre men Luleå kan passera EIK om de vinner sina avslutande två matcher och förpassa Enskede IK till division 2-spel.

Senaste damlagsnytt: Enskedes seriesegrande damlag ha skrivit en förlängning i form av ett initialt fyra månaders korttidskontrakt med årets tränare Christer Bertils som innebär att Christer november-februari tar på sig tränaansvaret med stort fokus på att bygga upp damlagets fysik under försäsongen. Det kommer behövas i division 1.

BP satsar på sina tjejer på nytt sätt:

BP Akademi Flick som är i en expansionsfas med tjejer födda 2001 som äldsta laget under 2016, och som utökas med två lag till 2017. I och med utökningen av antal akademilag kommer det yngsta akademilaget vara tjejer födda 2006.

Akademichef för pojksidan i BP Andreas Engelmark informerade vid ett möte med BP-föräldrar nyligen om erfarenheterna man har med sig från BP Akademi Pojk och hur pojkar och flickor kan dra nytta av varandra inom BP-organisationen. Andreas som i somras besökte USA och deras akademiverksamhet på flicksidan fick svara på ett antal frågor kring studieresan. USA som ligger långt fram inom både flick- och damfotbollen intresserade många föräldrar på mötet.

Vid slutet av mötet visades en film från pojksidan som summerade de senaste årens framgångar med flera BP spelare som idag representerar U21- och A-landslaget. Damansvarige Staffan Jacobsson avslutade mötet med visionen att om att i framtiden skall BP kunna presentera en liknande film även på flicksidan.

Tre svåra matcher kvar för EIK – konkurrenterna har lättare program

  • Publicerad 20:12, 16 okt 2016

Enskede IK-ThrorenGruppen Team TG FF 0-1 (0-0) herrar division 1 norra

IF Brommapojkarna 23 16 6 1 53-16 37 54
               
Vasalunds IF 23 16 6 1 55-24 31 54
               
IK Brage 23 12 3 8 36-25 11 39
Akropolis IF 23 10 7 6 45-31 14 37
Västerås SK FK 23 9 8 6 49-32 17 35
Nyköpings BIS 23 9 7 7 38-28 10 34
Umeå FC 23 8 8 7 35-37 -2 32
Team TG FF 23 9 4 10 26-44 -18 31
Carlstad United BK 23 8 4 11 26-40 -14 28
Enskede IK 23 7 5 11 30-44 -14 26
               
IFK Luleå 23 5 6 12 26-45 -19 21
               
BK Forward 23 6 2 15 26-42 -16 20
IK Sleipner 23 5 3 15 29-48 -19 18
Piteå IF 23 4 5 14 27-45 -18 17

Fråga inte var du kan finna Enskede IP och inte varför du skall infinna dig 16/10 16.00

  • Publicerad 19:36, 13 okt 2016

Den här gången byter vi format från Enskede Fotbollsblogg till Enskede Sponsorvisionsblogg

Avgör hemmapubliken? 500 på läktarna och EIK säkrar kontraktet på söndag 16/10

Enskede IK-ThorenGruppen/Team TG FF i Division 1 Norra herrar söndag 16 oktober avspark 16.00.

Enskede Sponsorvisionsblogg:

Ola Rönnqvist är ny operativ chef för utvecklings- och utbildningsföretaget ThorenGruppen AB tillika namnsponsor för Enskede IK motståndare på söndag och likaledes för innebandylagen i svenska Superligan för herrar och Damer Allsvenskan Norra.

- Det ska bli oerhört inspirerande att få följa med på den här resan, ett företag som växer så här fort är alltid spännande.

Ola har mångårig erfarenhet av ledande befattningar inom norrländskt näringsliv bland annat som näringslivschef i Piteå, sex år som vd för familjeägda Polarbröd och tre år som vice vd för Sparbanken Nord. I karriär-bagaget finns också en rad styrelseuppdrag inom flera olika genrer, men nu ger han sig för första gången in i utbildningsbranschen. Han känner ingen oro, trots att han saknar erfarenhet i skolvärlden.

- Jag har ingen rädsla för att jag är ny i branschen. Alla saker som jag ställts inför har sina speciella utmaningar, det handlar mycket om att veta vilka frågor som viktiga och jag ska försöka vägleda våra medarbetare i den kultur som skapats genom åren. Jag ser fram emot att bli en del av Thoren-familjen, säger Rönnqvist.

Ägaren och vd:n Raja Thorén välkomnar rekryteringen: - Nu blir vi fler som delar på arbetsbördan. Jag kommer nog arbeta lika mycket som förut, men förhoppningsvis mindre i den dagliga verksamheten så jag kan fokusera på framåtskridande saker och skapa nya affärer, säger Raja Thorén.

ThorenGruppen är i ett gynnsamt läge sedan de kvalitetssäkrat sina gymnasieskolor i den övergripande tillsynen av Skolinspektionen. Nyligen fick man dessutom etableringstillstånd för sex nya skolor.

- Ola kommer in i ett perfekt läge där vi enbart kan kika framåt och växa vidare, säger Raja Thorén.

Fotboll & Affärer, är det ens möjligt att Enskede IK byter namn t ex till Kunskapsskolan/Team EIK FF?

Säsongens bästa 79 minuter – handfallenhet mellan 45-56 gav Vasalund turlig seger

  • Publicerad 20:12, 9 okt 2016

Enskede IK-Vasalunds IF 1-2 (1-0) herrar division 1 norra

Pressen är stor på Enskede IK, på Vasalund och på Enskedebloggen. I det senare fallet att hela tiden förnya bloggen för att undvika upprepning. Spelmässigt var det här bra, tyvärr två Vasalundsmål  början av andra halvlek när EIK började tillbakadraget vilket gav Vasa luft. Antingen var det naturlig försiktighet alternativt taktik formulerad i halvtidspausen. Var det taktik så blev det fel taktik. EIK var alldeles i för bra slag denna match för att knocka sig själva men det inträffade tyvärr.

Målen:

¤ 1-0 Briljant tajmad nick av Marcus Nobell på första stolpen efter högerinlägg från Wille Wiking minut 23

¤ 1-1 Kevin Kabran måltjuvar in kvitteringen på ett till synes ofarligt högerinlägg minut 54

¤ 1-2 vänsterbacken Acke Björnström årets vänsterträff på frispark typiskt nog för EIK efter filmning i D-et minut 56

Efter Vasalunds 2-1-mål hade EIK tre feta målchanser. Fetare chanser har inte setts på Enskede IP i år. Det har hänt för mer professionella lag än EIK att spela bra i första halvlek, ha kontroll, få motståndaren att succesivt tappa passningsspel, spelglädje & gnista utan att stänga matchen. Vasalund omfamnade när de gick ut i halvtid inte läget eller upplevelsen att befinna sig på Enskede IP inför 173 åskådare av vilka betydligt mer än hälften var Vasa anhängare från Solna längtandes efter Superettan och fyra miljoner kronor in på kontot från Svenska Spel-avtalet med SEF. Det här var ett positivt formbevis från hemmalaget, det skall understrykas gång på gång. Men nära skjuter ingen hare Enskede. Glöm det här till i morgon för annars kommer tre torskar som ett bud med Ryska Posten nästa helg mot ett TG med nya vassa spelare värvade i somras, BP borta helgen efter och därpå Brage i Borlänge. Nedflyttningsspöket lever i Enskede även om många spelare formmässigt är mycket vassa division 1-spelare ger det inga stilpoäng eller automatiskt nytt kontrakt.

Ödesmatch på söndag för Vasalund på Enskede IP. Vad händer med idrottsanläggningarna?

  • Publicerad 14:12, 7 okt 2016

Serieledande Vasalund kommer till Enskede IP med press på sig från jagade BP vilka spelar borta redan på lördag mot Akropolis medan Enskede kan sova ovaggat åtminstone till kl. 17.00 på söndag. EIK är obesegrade i tre matcher och tagit sju poäng av nio möjliga så kniven mot strupen är tillfälligt borttagen. Vasalund vann vårmötet mot Enskede på TKO (4-0) efter diverse EIK-misstag, Vasa har speed, vassa målskyttar och mittbackarna har imponerat. Enda förlusten för Solnalaget till dags dato i början av juni på naturgräs i Örebro mot Forward som efter 0-0 i 75 minuter avgjorde sista 15 minuterna. Svenska Spel odds hemmaseger 6.70, oavgjort 5.00 och bortaseger 1.35.

Enskedebloggen har konsulterat kristallkulan och sen följande anläggningsscenario inom tre år:

Enskede IP: Kombinerad fotbollskonstgräshall-och friidrottshall byggs. Vaktmästarlängan med omklädningsrum rivs och med Sannarpshallen i Halmstad som förebild uppförs en ny ”Spångahall” för fotboll och friidrott vilken grundskolorna med mer än 5 000 elever belägna på gångavstånd kan utnyttja på dagtid. Eventuellt kan ett fotbollstält a la Hjorthagen fram till att hallen blir klar vintertid monteras upp över en befintlig konstgräsyta. Bostäder på delar av parkeringen (från portalen) kan börja byggas 2018 och ett ombyggt och utbyggt Coop blir en modern matbutik med dubbelt så stor yta. A-planen på Enskede IP blir breddad och förbättrad redan nästa år om EIK herr stannar kvar i division 1. Hammarby Friidrott äger frågan om konstgräs eller inte konstgräs på A-planen så där är svårt att sia. Lilla spontankonstgräset 7-manna försvinner när bostäder byggs och blir ett minne blott. Kunskapsskolan kvar i orubbat bo. Enskedevägen avsmalnas till stadsgata med dubbelriktade cykelbanor. Om EIK avancerar till Superettan för herrar och eller Elitettan för damer kan kanslilängan bli ombyggd och nya fina utrymmen och läktare stå Enskede IK till förfogande.

Gubbängens IP: Bandyhall på gamla utomhusbanan och ny utomhusbana (klar 15 november i höst) vid före detta speedwayovalen. Nytt konstgräs för fotboll läggs på banan d v s is-pisten vid speedwayen redan nästa år. Gubbängens idrottsplats rustas upp och fräschas till efter att i årtionden mer sett ut som ett industriområde än en idrottsanläggning för barn-och ungdomar.

Tallkrogens BP/Valsknopp: Tar över konstgräset från Tele2 Arena och blir Stockholms häftigaste cityfotbollsplan, så centralt är Tallkrogen. Tänk så lite som behövs. Om Skönhetsrådet på sina utflykter hade passerat Valsknopp hade upprustningen inträffat för länge sedan. Trafikkontoret investeringar i ny cykelväg längs Nynäsvägen gör att Valsknopp återuppstår som Fågel Fenix. Valsknopp var kanon på 1950-talet men nya tag behövs. Ett utmärkt exempel på Stockholms stad samarbete mellan Trafikkontoret och idrottsförvaltningen. Invigs nästa höst 2017.

Hammarby IP/Kanalplan: Fantastisk miniarena för toppfotboll: http://www.hammarby-if.se/Nyheter/Veckansnyhetsbrev/fornamligfotbollsvecka Invigs september 2017.

Stureby BP vid Tussmötesvägen: Det urgamla naturgräset Stockholms sämsta gräsmatta sedan Söderstadion revs ersätts med konstgräs och Stureby SK ges möjligheten att ta ansvar för ännu fler söderortsbarn-och ungdomar. SSK och EIK har stora utmaningar när Stockholm växer så det knakar.

Vad har hänt i år? Sandåkra BP vid Tyresövägen 11-manna konstgräs invigt i september vilket ger Sköndals IK en lokal hemmaplan. Gubbängens BP vid Gubbängsskolan nylagt 11-manna konstgräs efter att det gamla slitits ut. Örby BP vid Örbyskolan nygammalt 7-manna konstgräs, toppenfina mattan som inte är mer än två år gammal kommer från Gubbängens IP och nu får skoleleverna i Örby härliga raster med fotboll på konstgräs och inte på grus (andra halvan från GIP läggs på Fruängen BP).

ÅRETS HEDERSORDEN: IDROTTSFÖRVALTNINGEN I STOCKHOLM STAD. KEEP UP THE GOOD WORK!

Gästblogg: Ta chansen Enskede IK

  • Publicerad 13:24, 6 okt 2016

Enskedes damer vann serien och avancerade till div. 1. Stort grattis. Det är alltid en bra prestation att vinna en serie och vi hoppas alla att damerna etablerar sig för att sen ta nästa steg. Sikta vidare mot eliten.

Enskedes herrar har haft en godkänd säsong i div. 1 norra trots en enormt turbulent säsong på alla sätt. Det började egentligen med en pågående omorganisation i klubben samtidigt som vi skulle förbereda oss för en ny serie. I slutet av mars blev undertecknad sjukskriven och det är aldrig optimalt att en tränare försvinner även om Janne Eriksson kom in som bara hade lämnat ett halvår innan. Skador på nyckelspelare som Andreas Dahl och Douglas Kisch Samuelsson under stort i sett hela försäsongen och en ganska dålig försäsong resultatmässigt. Vårsäsongen började bra men avslutades mindre bra med några onödiga förluster precis innan sommaruppehållet men på det hela en godkänd vår för nykomlingar.

När träningen efter några veckors vila skulle återupptas så försvann båda tränarna Janne Eriksson och Peter ”Dallas” Dahl och även några spelare efter att klubben och de inte riktigt var överens. Johan Ländin hämtades från Huddinge som huvudtränare och juniortränaren Jiannis Dosis uppgraderades till assisterande för A-laget. Och trots en hel del skador, avstängningar så har laget vunnit viktiga streckmatcher mot slutet. Senast besegrades IFK Luleå borta i en match där i alla fall undertecknad på förhand var nöjd med ett oavgjort resultat. Nu återstår fem matcher av en stökig säsong där organisationen förmodligen lärt sig väldigt mycket. Kvar att möta är Vasalund (hemma), Team TG (hemma), BP och Brage (borta) och en avslutning mot hemma Umeå. Jag både tror och hoppas att laget ordnar detta utan att behöva ett nervöst kval.

Oavsett hur det går tycker jag att Enskede ska ta chansen att etablera sig som i första hand en division ett klubb och sen försöka ta nästa steg. Att ha framgångsrika representationslag på både herr- och damsidan kommer ge klubben ännu bättre goodwill kryddat med en fin breddverksamhet och ett stort socialt åtagande. Detta år har ändå visat att det finns kvalitet bland både spelare och förening att med hjälp av att man finslipar på detaljer så bör man kunna sikta något högre 2017.

Av Tommie Laine

EIK och söderortslagen vinner viktiga matcher

  • Publicerad 21:51, 2 okt 2016

IFK Luleå-Enskede IK 1-2 (0-1) division 1 norra herrar

Kaos bor granne med framgång det visades på söndagseftermiddagen på Skogsvallen i Luleå. Kaos är en definition men EIK kom till spel med elva seniorspelare varav en Viktor Catenacci gjorde come-back plus tre juniorer på bänken. Två avstängningar på Daniel Catenacci och Wille Wiking plus skador på viktiga spelare som Nicklas Gustafsson, Douglas Samuelsson-Kisch och Mikael Chang. P98-landslagslånen från Hammarby Isac Lidberg och Dusan Jajic inte disponibla p g a resa med landslaget till Skottland i morgon måndag. Hammarbyledningen visade stor förståelse för EIK spelarbrist och efter Hammarbys viktiga seger i Allsvenskan på fredagskvällen mot Helsingborg diskuterades möjligheten att Dulle och Isac skulle spela i Luleå med EIK men landslaget gick till slut mycket förståeligt före division 1 den här gången. Slutet gott allting gott ändå.

Ett Enskede med ryggen mot väggen gjorde alltså det omöjliga som i fotboll ofta är möjligt d v s att lag slå i underläge och i kombinerat med att utnyttja sina kvaliteter inte ha något att fundera över. Mål genom spetskompetens från Arsalan Ashtari (1-0 efter att ha gjort bort vänsterbacken) och Marcus Nobell (2-1 på andra stolpen den här gången) efter att Luleå kvitterat Enskedeledningen direkt på avspark i andra halvlek.

Fredrik Waara tränare IFK Luleå:

”En jobbig förlust i en match där vi spelar bra men inte skapar tillräckligt plus att Enskedes målvakt gör en avgörande räddning och vi har ett skott i klykan varpå Enskede kontrar in segermålet. Vi får nu kämpa om att försöka komma fyra från slutet för att på så sätt nå en kvalplats. Vi tappade Granit Buzuku som vi hade på lån från GIF Sundsvall till seriekonkurrenten TG i somras och behöver få forwards att göra flera mål. Totalt 23 mål (minst antal gjorda i serien) på 21 matcher där ändå mittfältarna bidragit räcker inte. Luleå har varit i division 1 sedan 2011 och får hoppas att den rutinen och erfarenheten kan rädda oss kvar”

Herrar division 3 Södra Svealand: http://svenskfotboll.se/cuper-och-serier/information/?scr=table&ftid=61943

IFK Haninge till division 2. Jubel-äntligen! Spårvägen klarar kontraktet i sista matchen. Jubel! Hanviken fortsätter att vara förstalag i Tyresö och klarar kontraktet i sista matchen. Jubel! Dario Ljuboje gör 25 mål i serien för IFK Haninge och kommer delad etta i södertreans skytteliga tillsammans med Gabriel Baydono från Trosa/Vagnhärad SK. Dario har dock varit strået vassare de 25 målen har gjorts på 18 matcher i serien plus 9 mål i Stockholm Cup som Haninge i höst finalvann. Totalt 34 mål i år. Godkänt Dario! Fantastiskt kul att se Haninge i tvåan nästa år där de blir ett givet topplag om de fortsätter årets trend.

Enskededalen FC krossade Bajen och säkrade med en match kvar serieseger i division 7H – Dalen-området i södra Stockholm är ett Silicon Valley d v s epicentrum när det gäller rötter för stans fotbollsspelare. På lördagseftermiddagen ordnade Enskededalen uppflyttning till division 6 efter 13-1 mot Bajen. I tränarstaben ingår 22-årige Richmond tillika mittfältsankare i EIK i division 1. På mittfältet den oförliknelige Aminadab Negash söderorts Muhammed Ali i fotboll exemplifierat med Alis citat från The Rumble in the Jungle (1974): ”Float like a butterfly sting like a bee – his hands can’t hit what his eyes can’t see”.

Tabell i EFC Sjuan: http://www.stff.se/foreningar/foreningsregister/?scr=table&ftid=62276

Tyvärr tyder allt på att Älta åker ur damernas Elitetta en serie där även AIK har det svårt. På lördagen lekte ett mycket spännande Växjö DFF hem tre poäng på Älta IP. Nyuppflyttade Växjö har två utsocknes forwards som målproducenter, Anna Anvegård (född 1997 – 26 mål) och Ritah Kivumbi (17 mål): http://www.svtplay.se/klipp/10409464/fodd-till-fotbollsspelare-ritah-kivumbi-i-vaxjo-dff

Damfotbollen i Stockholm borde gemensamt se till att ge Älta (och AIK) och andra klubbar bättre förutsättningar, det är helt enkelt för få tjejer i Stockholm som får chansen att nå denna nivå. Tabellen visar det med all önskvärd tydlighet http://svenskfotboll.se/elitettan/tabell-och-resultat/