Enskede fotbollsblogg

Stockholm är Sveriges fotbollshuvudstad. Enskede är på många sätt mittpunkten i Stockholmsfotbollen med stora arenor som Tele2 Arena, många fotbollsplaner och tusentals spelare. Signaturen RPS uppdaterar dig som läsare på vad som händer, när det händer och vem det händer.

STEFAN OSTOJIC I LANDSLAGET NÄSTA HELG – LÄGE FÖR BP ATT TITTA PÅ DIMMAN DOSIS

 • Publicerad 20:37, 4 nov 2017

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Enskede IK-Arameiska/Syrianska 3-2 (0-0) herrar division 1 norra

Värmeböljan anländer i november och inte på sommaren. Målexplosionen slår till sista tio minuterna i sista matchen och inte på våren efter att bortalaget från Botkyrka i ledning med 2-0 känt sig säkra på att bärga tre poäng men en 50-50 straff som gavs av domaren fick hemmapubliken anledning att jubla i minut 80, 88 och 89. Enskede tog därmed sex poäng av Arameiska/Syrianska i år men i övrigt endast 17 poäng på övriga 24 matcher varav 10 hemma på Enskede IP.

Stockholmslagens kräftgång:

 • EIK började säsongen med åtta (8) raka förluster på naturgräset på Enskede IP
 • EIK avslutade säsongen tillbaka längs Sockenvägen på anspråkslösa Enskede 2 konstgräs d v s gamla B-planen p g a av idrottsplatsen byggs om för Hammarby Friidrott och avslutade (så dags nu) med 3-0 på Assyriska och 3-2 mot A-S men 10 poäng på 13 hemmamatcher = nedflyttning i alla ligor
 • Vasalund som även de åkte ur serien brukar ha Skytteholms A-plan som ett fort men tog bara 15 (av möjliga 39) av sina totalt 27 poäng hemma i Solna

VEM RISKERAR ENSKEDE IK ATT TAPPA UPPÅT I SERIESYSTEMET?

Utan tvekan har Dimitrios ”Dimman” Dosis född 1997 i höst visat sina kvaliteter om än på ganska få spelminuter. Dimman har ibland haft alla kännetecken för en talangfull spelare som tyvärr inte tar klivit upp i eliten men hösten har visat annat. Efter att i förfjol spelat i näst högsta juniorserien i ett ojämnt Enskedelag utan direkt utveckling i själva lagspelet och i fjol utlånad till Farsta i division 3 där det inte blev mycket speltid har denna prövande höst i Enskede visat att kvaliteterna finns hos Dosis Junior. Dimman är en spelartyp som skulle passa in i BP sätt att spela. Enskedebloggen har inte inside i frågan men provträning hos BP och Dimman skulle skingra sig.

STEFAN OSTOJIC EIK & ARAMEISKA-SYRIANSKA OM SÄSONGEN

Enskedes profilvärvning i våras Stefan Ostojic som bytte tillbaka till Arameiska-Syrianska i somras summerar sin säsong:

”Sju mål och sex assist sammanlagt för EIK och A-S är OK. Fast jag lämnade Enskede i somras vill jag ge tränarna en stor eloge för att de verkligen gjort ett försök. Vet inte vad som händer i vinter utan för mig själv blir det närmast fokus på högsta serien i futsal med Falcao. Jag är en teknisk spelare som är explosiv med ett bra skott och det passar bra i futsal. I fotboll vill jag helst spela på vänsterkanten även om jag under tiden i EIK spelade både 9-a och 10-a”

” Jag hoppas Akropolis går upp till Superettan, de har spelat fin fotboll i flera är och är mina favoriter i kvalet mot Frej. Det skulle vara kul att se Akropolis i Superettan”

Stefan Ostojic från Tumba inledde sin karriär i AIK P93 tillsammans med bland andra Robin Quaison från Akalla (nu i Mainz i Bundesliga). Den som vill se skickliga spelare även om säsongen är slut kan följa Stefan Ostojic och futsal landslaget nästa helg i två landskamper mot Ungern som sänds av TV4 Sport/C More 11 och 12 november http://svenskfotboll.se/futsal/futsallandslaget/arkiv/futsal/2017/10/trupp-mot-ungern/

 

SKRÄCKLÄSNING I ENSKEDE OCH ANDREAS DAHL SHOW FUTSAL LIGAN ÄR IGÅNG

 • Publicerad 18:23, 29 okt 2017

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Herrar division 1 norra Umeå -Enskede IK 7-1 (6-1)

Minut och målskytt

 • 1’ Simon Mårtensson 1-0
 • 7’ Victor Mansaray  2-0
 • 11’ Simon Mårtensson 3-0
 • 17’ Simon Mårtensson 4-0
 • 25’ Simon Mårtensson 5-0
 • 28’ Simon Mårtensson 6-0
 • 33 Fredrik Notice 6-1
 • 85’ Alexis Bbakka 7-1

Prisbelönta Enskede IK genomklappning 0-6 borta mot Umeå FC efter 28 minuters spel får bearbetas under vintern. Ingen skugga faller egentligen på de enskilda spelare eller tränare i EIK utan det är idrottsföreningen som organisation får ta på sig dumstruten och analysera varför precis allt gick fel.

EIK till förra säsongens sommar lagkapten och samlande punkt Andreas Dahl förgyller nu Hammarby i futsal ligan. I en låst match förlorade Bajen d v s Hammarby IF FF Futsal hemma i Eriksdalshallen mot Norrköping Futsal Klubb med 3-5. Futsal är vinterns melodi då Stockholm Fotbollförbund introducerar Sanktan inomhus för pojkar och flickor från 12 till 16 år. Upplagt för en dundersuccé och härligt komplement till basketen, handbollen och innebandyn. Stockholm behöver fler aktivitetstimmar, träningar, tävlingar och matcher så kära politiker bygg sporthallar i anslutning till alla nya bostadsbyggen. Valet 2018 kommer bli lättare för de som kan säga vi satsar på idrott och bygger sporthallar!

Det här är futsalligan herrar http://www.stff.se/information/?scr=table&ftid=70067

Det här är Sanktan Futsal -navigeringsanvisning från StFF: http://www.stff.se/tavling-domare/resultat-tabeller/

Viktigt att på StFF sidan byta till säsong 2018 där dyker de olika futsal matcherna upp.

PLATSANNONS: FÖRENING SOM OMSÄTTER 9 MKR SÖKER ORDFÖRANDE OCH KASSÖR

 • Publicerad 18:38, 22 okt 2017

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Västerås SK-Enskede IK 2-1 (1-0) herrar division 1 Norra

Karwan Safari avgjorde för Västerås SK mot Enskede IK i den 95:e minuten när bortalaget tryckte på för ett segermål i jakten på en plats i division 1 nästa säsong skriver VSK på sin webbplats.

Det var också Karwan som öppnade målskyttet i matchen när han var framme på en retur från Jonas Hellgren som avslutade på ett frisparksinlägg.

Enskede IK var i behov av tre poäng för att hålla division 1-drömmen vid liv, tappad poäng eller förlust skulle innebära att laget åker ur serien.
I den 88:e minuten kvitterade Liridon Makolli snyggt på en frispark och efter det jagade bortalaget ett segermål. Man flyttade upp hela laget, inklusive målvakten, i banan vilket gjorde att det öppnade upp ytor för VSK.

 • I den 95:e minuten hade Enskede ett jätteläge att avgöra matchen, men Daniel Svensson i VSK målet räddade. Svensson sköt ut bollen till Karwan Safari som tog emot på offensiv planhalva, tog några steg framåt och sköt sedan in bollen i öppet mål.

Från Enskede IK meddelas att när herrlaget är nedflyttat till division 2 och skall skapa en ny identitet för seniorverksamheten gör föreningen en del förändringar. Valberedningens sammankallande Frans Rensfelt skriver på EIK webbplats att Enskede IK till nästa verksamhetsår söker ny ordförande samt ny kassör.

Med andra ord så kan det vara rätt läge att nu söka sig till Enskede IK för de personer som besitter denna kunskap och kompetens.

ENSKEDE GÖR TOPPRESTATION ÅKER UR – ASSYRISKA ORDFÖRANDE NÖJD ÖVER KLARAT KONTRAKT OCH SANERAD EKONOMI

 • Publicerad 20:03, 15 okt 2017

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Enskede IK- Assyriska FF 3-0 (0-0) herrar division 1 norra

Till att börja med futsal kan vara grejen som komplement till fotboll. Här åker Notan och Doni med Hammarby Futsal och spelar Örebro Cup fredag-söndag http://www.stff.se/information/?scr=table&ftid=70977  På Enskede IP dominerar sedan Fredrik Notice och Liridon Makolli tillsammans med Aday Kaplan och Hussein Aly. Ingen trötthet utan konstgräsfotboll av hög division 1-klass och tre Enskedemål av bästa märke:

 • 1-0 minut 66 Notan driver upp släpper tidigt på Doni som trär in till lagkapten Joakim Alriksson och Kimmen smäller dit ledningsmålet
 • 2-0 minut 76 Aday Kaplan visar upp fantastisk speed och vänsterbacken David Gutierrez Arvidsson blir genom en vändning på efterkälken. Klassinlägg och Notan visar att skyttekungstagen sitter i och att nickmål är basics
 • 3-0 minut 78 Upprullning och inspel från vänsterkanten Fredrik Notan Notice är ledig längst bort i målområdet och curlar med vänstern (stödjeben det märktes inte) upp bollen med kraft

Efter slutsignalen får Enskede reda på att Sandviken besegrat Vasalund med 1-0 och i praktiken förseglat EIK öde. En välkänd Enskedeledare vet inte om han skall skratta (över toppinsatsen) eller gråta över degradering och leendet är ändå stort när han tillstår ”vi åker ur”.

Enskedebloggen träffade på Enskede IP Assyriska sedan i våras nya ordförande Johnny Minasson (bror till sportchefen Bobil Minasson). Johnny var stolt över det Assyriska presterat i år:

 • I dag märktes det att vi i Assyriska inte hade något att spela för och Enskede var bra
 • Nedflyttningen från Superettan var ett stålbad och vi har fått jobba mycket och hårt för att inte riskera att även åka ur division 1
 • Assyriska har i år betalat av skulder på 1.2 Mkr
 • Kontraktet är klarat, Assyriska på femte plats har 35 poäng  (Enskede på näst sista och trettonde plats 20 poäng)
 • Värvningsstrategin blir i fortsättningen spelare från Stockholm och Sörmland. Lokala killar som drar åt samma håll. Det är ett väldigt bra upptagningsområde med många duktiga spelare
 • Det är viktigt att bygga ett lag som förstår vad det innebär i Assyriska tröja samtidigt som de står för den fotboll Assyriska vill spela. Vi har 300 pojkar som spelar fotboll i Assyriska och de skall känna att det skall vara möjligt att en gång få spela i A-laget

Avslutningsvis publiksiffran var 112 åskådare. Nästan 100 av dessa säkert från Södertälje. Var fanns Enskedesupporters när de som bäst behövdes?

JOHAN EKLUND OM VARFÖR BRAGE E LAGE SPÖAR LÄTT EIK 4-1

 • Publicerad 21:18, 8 okt 2017

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Herrar Division 1 Norra Brage-Enskede IK 4-1 (1-0)

Innan matchstart skiljde 34 poäng mellan lagen, Brage på första plats och Enskede näst sist. Enskedebloggen tog efter matchen ett snack med Johan Eklund, Brages och serien stora stjärna tillika lagkapten och skytteligaledare. Johan som alla skickliga spelare mycket ödmjuk men bjöd på några passningar:

 • Det var stor kvalitetsskillnad mellan Brage och Enskede IK och ändå ”kom inte Brage upp i nivå”
 • Enskede kvitterade till 1-1 men efter 3-1 sista 20 gav de mer eller mindre slaget förlorat
 • Brages supportrar (publiksnitt 1 140) seriens vassaste och röststarkaste har bara sett en poäng förloras på hemmaplan i år (jfr. Enskede som bara en seger på söderorts San Siro Enskede IP)
 • Brage siktar på att göra en BP och ta svensk fotboll med storm, med fyra matcher kvar och redan nedflyttade Luleå borta, bottenlagen Vasalund och Sandviken hemma och Carlstad borta och det blir inte enkelt för Akropolis att ta in sju poäng
 • Johan som kom tillbaka från GIF Sundsvall i år vann senast en skytteliga 2009 med Brage i division 1 – 21 mål blev det 2009 och uppflyttning för Brage till Superettan – Déjà Vu i år. Johan leder skytteligan för tillfället med 15 mål
 • Division 1 norra har varit svajig i år, många djupa dalar
 • Två Stockholmslag ser ut att åka ur, Enskede och Vasalund ”bra att vi rensar ut dem”
 • Om/när det är klart med Superettan är det ändå inte klart att Johan Eklund spelar 2018. Brage tränar november månad ut sedan tas ett beslut
 • Ishockey Mora och Leksand utmanas nu i Dalarna av Dalkurd på väg till Allsvenskan och Brage till Superettan. Fotbollskulturen ser ut att likt Östersund FK i Jämtland testa vintersporterna rejält i Dalarna
 • Brage 17 segrar 3 oavgjorda och bara 2 förluster, inga skador i spelartruppen som har ställt till det allt har gått på som på räls

Årets spelare i IK Brage enligt Johan Eklund är Benjamin Hjertstrand (två mål i serien men en massa andra kvaliteter):

http://www.dt.se/fotboll/div-1-herr/benjamin-hjertstrand-lamnar-dalkurd-klar-for-ik-brage

Till slut, Brage får se till att hålla hårt i sina spelare, prestationerna i år leder till intresse från högre upp i seriesystemet. Parallellt är frågan hur kommer Enskede IK spelartrupp se ut om det blir division 2 nästa år?

Höstens match i serien inför kvalet till SE Akropolis-Västerås spelas 14 oktober kl. 15 i Spånga. Sista chansen för VNL VSK.

EN VECKA I ENSKEDE: ORDFÖRANDEN AVGÅR HERRLAGET UTKLASSADE DAMLAGET I FESTSTÄMNING

 • Publicerad 17:29, 2 okt 2017

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

PRESSTOPP:

Enskede IK ordförande Peo Gaasvik väljer enligt välunderrättade källor att avgå. På ett extrainsatt styrelsemöte onsdag 4 oktober skall en efterträdare väljas. Gaasvik valdes som ny ordförande efter Martin Månsson på årsmötet i februari i år.

Herrar division 1 norra Enskede IK-Nyköping BIS 1-7 (1-3)

Vi vänder blad och citerar Kungen av Enskede IP:

 • Största förlusten någonsin i seriesammanhang konstaterar materialaren ”Trevor” som varit med Enskede IK i 40 år

Damer division 1:

Damlagets ledning var med all rätt på O’Learys i lördags kväll. Målsättningen med att uppnå förnyat kontrakt i division 1 Återtåget a la Leksands IF uppfylldes med marginal. Dock ligger Enskede IK på sista plats i division 1-rankingen (inkl. Södertälje) i Stockholm FF-regionen. Varningsklockor finns därmed inför säsongen 2018 men varningslamporna slås inte på ännu. Världens längsta period utan tävlingsmatcher 1 oktober till påsk infinner sig nu för damfotbollen.

SÖDRA DIVISION 1-DAMERNA:

Brommapojkarna 22 15 6 1 62-20 51
Älvsjö AIK FF 22 14 1 7 46-30 43
Sätra SK 22 11 3 8 54-42 36
Telge United FF 22 11 3 8 51-39 36
Tyresö FF 22 10 4 8 48-34 34
Älta IF 22 8 7 7 31-33 31

 

NORRA DIVISION 1-DAMERNA:

Bollstanäs SK 22 18 1 3 71-17   55      
                 
Täby FK 22 11 3 8 37-33   36      
Bele Barkarby FF 22 9 5 8 33-30   32      
               
EIK GOTT SÅ:                
             
Enskede IK 22 7 5 10 31-31   26      

FARSTA OCH ENSKEDE TÖMDE DEN BITTRA KALKEN KALLE RAMSELL EFTER EIK URÅKNINGEN

 • Publicerad 18:26, 23 sep 2017

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Enskede och Farsta har fler gemensamma nämnare än olikheter Farsta och Enskede är södra Stockholm söderort Bajenland och Sveriges centralaste läge utan innerstadsträngsel.

Denna lördag 23 september 2017 riskerar nu epitetet ”svarta lördagen” söder om Söder.

Farsta hade slagläge på en kvalplats till division 2 men förlorar borta med 3-5 mot nedflyttningsklara serietian Hanviken.

Ingen munter läsning i Farsta: http://www.stff.se/information/?scr=table&ftid=66943

Herrar division 1 Norra Sollentuna-Enskede 3-1 (2-1) inför 109 åskådare på Sollentunavallen.

Det här var troligen nådastöten för EIK division 1-sejour. Fyra segrar på sex matcher är ingen omöjlighet men inte heller en sannolik möjlighet.

Kalle Ramsell, skadad mittfältsdynamo i Sollentuna om segern mot EIK:

”Sollentuna var det bättre laget. Enskede är farliga när de har boll men känns annars något oorganiserade och släpper till mycket målchanser. Stort steg för Sollentuna mot nytt kontakt men Enskede skall inte ge upp”

Ingen munter läsning i (Gamla) Enskede: http://www.stff.se/information/?scr=table&ftid=67025

ELOGE TILL ENSKEDE MEN TORSK PÅ SOLNAKASINOT GAV BORT HÖGVINSTEN – OTUR, OFLYT, 0-POÄNG

 • Publicerad 09:50, 18 sep 2017

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

NU ÄR EIK TILLRÄCKLIGT BRA SOM LAG FÖR ATT KLARA SIG KVAR – FRÅGAN ÄR OM DET RÄCKER ATT BÖRJA NU?

Vasalund-Enskede 2-0 (0-0) herrar division 1 norra

Matchen började med ett förlopp som kan beskrivas som okontrollerad fotboll när den är som mest oförutsägbar:

 • Efter 15 sekunder: Mittback i EIK dräller med bollen 16) Omondi skjuter rakt på 1) Abbe Keriakes  i Enskedemålet varpå 19) Saleh skjuter returen över och utanför
 • Efter 2,45: EIK friläge nr 9) Fabakary ”Fabbe” Sanneh skjuter utanför
 • Efter 6,30: Nu är det brännhete 4) Folkesson tur att drälla med bollen vid eget straffområde och Vasa någon dm från 1-0 på bjudningen

Efter dessa 390 sekunder med extrema situationer vilka inte blir mål skapar inte Vasa något mer innan straffen de får för en oavsiktlig hörnhands i 66:e minuten

Enskede har 100-chanserna:

 • 19:e: Fabbe a la Johnny Ekström (googla) från mittlinjen ifrån lagkaptenen Peter Magnusson men målvakt räddar
 • 27:e: Tredje friläget för Fabbe mitt på målvakt
 • 57:e: Frispark 8) Liridon Makolli till Fabbe, perfekt nick, briljant målvaktsspel igen
 • 58:e: Fabbe utbytt mot 10) Fredrik Notice

M-O-M och Fabbe-överman: Eric Dahlgren målvakt i Vasalund. Briljant.

Avgörandet:

 • 65:e: Ett snabbt perfekt utkast från Abbe Keriakes friställer 18) Husse Aly som fälls bakifrån vid straffpunkten när han skall rulla in 1-0 till EIK. Årets mest givna straff. Domaren friar vilket är oförklarligt (men sånt som händer)
 • 66:e: Spelet vänder, hörna, bollen tar på en hand utan intention av EIK-försvaren. Straff 1-0 Vasalund.
 • 2-0 faller på övertidskontring 2 mot 0 då EIK spelar 1-1-8. Ordet surt täcker inte EIK uppfattning om resultatet

Chengis Rehman, sportchef i Vasalund:

”Vi hade haft en längre svacka och haft otur ett antal matcher. Beträffande avgörande straffsituationerna tycker vi att Enskedes (som inte blev straff) var 30-70 medan vår var solklar ingen i Enskede protesterade heller. Vi har 7 matcher kvar, fyra mot Topp 4-lag övriga mot andra lag i botten TG, Luleå och Sandviken. Större föreningar än Vasalund har blivit nedflyttade men vi har inte tänkt så långt”

Dagens påläggskalv: Arian Chalak, 25-årig domare från Sundsvall. De flesta spelarna var äldre. Denna match ett steg i utbildningen

Dagens lägga sig ner på planen kanske skadad: 23) Lamine Nekrouf i Vasalund. Lugn Lampan. Skribenten är fortfarande oförstående över den straff du filmade till dig som gav 2-2 på Torvalla IP grus 2004 i en P91 division 1-match mellan Haningekamraterna-Blackburn. Du slog in den straffen snyggt i samma hörn, då var det på Dusse, nu på Abbe

Dagens lätt i steget: Fredrik Notice fick 32 minuter och det såg bra ut. Touchen sitter.

Fredrik Notice fick innan sin come-back frågan från Enskedebloggen om han kan spela i anfallet med Fabbe? Svaret var snabbt och tveklöst ”Javisst”. Fredrik och Fabbe kan sänka Sollentuna borta på lördag. Oddsen är goda om de får spela ihop. Sju matcher kvar: Vinner Enskede IK fyra är fortfarande chanserna till att det spelas herrelitfotboll 2018 på Enskede IP tämligen stora.  

275 LÄGENHETER BYGGS PÅ ENSKEDE IP PARKERING

 • Publicerad 10:20, 14 sep 2017

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Enskedebloggen får mail från Stadsledningskontoret;

” Vi jobbar vidare med förutsättningarna att flytta på en bollplan och planlägga för en idrottshall inom idrottsplatsen. Under hösten beräknas besluten om fortsatta utredningar tas i berörda nämnder. I samband med utvecklingen föreslås också att Kunskapsskolan ges en större och mer ändamålsenlig gård för att fortsatt kunna bedriva skolverksamhet.

Det som dragit ut på tiden är Enskedevägens framtida utformning, som i sin tur påverkar de nya byggnadernas placering och omfattning. Den frågan ser nu ut att kunna lösas inom kort. Familjebostäders byggnader möjliggör för cirka 275 hyreslägenheter varav cirka 100 av dessa är studentlägenheter. Ett mycket välkommet tillskott av bostäder i vår snabbt växande stad. Självklart kommer förslaget visas upp under plansamrådet som beräknas genomföras under våren 2018″

TALLKROGENS IF VANN SIN FÖRSTA MATCH – NÅGONSIN

 • Publicerad 08:08, 12 sep 2017

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Tallkrogens IF Flickor 15 -IFK Tumba 1-0 (0-0) Flickor 15 (F02) division 3B

Tallkrogen-laget startade för ett och ett halvt år sedan med ett tiotal 13-åriga tjejer som inte spelat fotboll tidigare. Någon enstaka hade provat i Enskede IK eller Älta IF men kände att det var svårt att komma in som ny i en befintlig grupp. Sagt och gjort genom lagledaren Pernilla Dahlgren som ”inte kunde något om fotboll” hittades två gamla mål och en bollplan vid Båtparken i Gubbängen och träningarna sattes igång. Tallkrogen IF första historiska tjejlag var igång. Innan lördagens match var framgångarna begränsade 11 matcher spelade i år 11 förluster och 2-124 i målskillnad.

Sanktan-tabellen http://www.stff.se/information/?scr=table&ftid=67889

Plötsligt händer det för att citera en reklamslogan

I mötet mot Tumba står det 0-0  och återstår det tio minuter då Luna Dahlgren Sepulveda snappar upp bollen och 1-0 till TALLKROGEN! Hela laget gör kullerbyttor som mål-gest en gammal överenskommelse från lagets första match som förlorades med 0-22 där motståndarna gjort kullerbyttor inför förvånade Tallis-tjejer.

Nu när första segern kommit ser framtiden ljus ut:

 • Laget tränar två gånger/vecka på fina Gubbängens BP
 • De flesta tjejerna har fotboll som sin sport några kompletterar med ridning, balett eller innebandy
 • 19 spelare mestadels 02, några 03 och 04 har det nu utökats till
 • Upptagningsområdet är stort. En del pluggar vid Eriksdalskolan på Söder, andra Martinskolan i Hökarängen, Gubbängsskolan och Bagarmossens skola
 • Laget har engagerade och drivna tränare två tjejer i 25-årsåldern som spelat fotboll och en nytillkommen tränare i form av en storebror

Pernilla Dahlgren, lagledare: ”I vinter skall vi ordna en hall för inomhusträning!”

Exploateringskontoret: Utredningen kring Enskedevägen och Enskede IP pågår

 • Publicerad 08:04, 12 sep 2017

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Enskedebloggen kan citera centrala källor gällande utredningen kring Enskedevägen och Enskede IP framtid. Målsättningen är att Exploateringskontoret, Idrottsförvaltningen och Fastighetskontoret ska ta upp ett utredningsärende under hösten angående idrottsanläggningen. Huvudspåret är:

 • Ny idrottshall för fotboll och friidrott. Om det blir sportgolv eller konstgräs återstår att se. Som bekant växer inomhusfotboll d v s futsal rekordsnabbt i Stockholm. Placering befintlig grusplan plus att omklädningsrum rivs och ersätts i den nya hallen
 • Hybridgräs på A-planen
 • Lilla konstgräs mot Coop-parkeringen försvinner (kan ersättas av ny konstgräsyta vid Hoppbacken nedanför Enskedefältets skola)

Hur snabbt kan det bli av? Det är Stockholm stad så alltid svårt att förutse. Ett år? Tio år?

Mälarhöjdens nya gymnastikhall snabba ryck:

http://www.mynewsdesk.com/se/fastighetskontoret-stockholms-stad/pressreleases/pressinbjudan-nu-boerjar-vi-bygga-maelarhoejdens-gymnastikhall-2136706?utm_campaign=Alert&utm_source=alert&utm_medium=email

ELVA HEMMATCHER UTAN SEGER EIK NIO LIV SOM KATTEN NATTSVART FÖR LULEÅFOTBOLLEN

 • Publicerad 07:34, 11 sep 2017

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

SENASTE HEMMASEGERN FÖR ENSKEDE IK 18 SEPTEMBER 2016 MOT VÄSTERÅS (2-1)

Enskede IK-IFK Luleå 1-0 (0-0) herrar division 1 norra

Jumbofinal där ett kryss med stor sannolikhet skulle betyda degradering för både Enskede och Luleå. I matchens 90:e minut med en utvisad flyttar Luleå fram allt de har och EIK gör 1-0.

Enskede en förening mitt i storstan med stabil ekonomi oavsett serietillhörighet men i Luleå är tongångarna dystra. I somras fick sportchefen Daniel Kalén sluta p g a ekonomin. Även huvudtränaren Fredrik Waara försvann från herrlaget. Ny tränare för blev Per Jensen som var huvudansvarig i fyra år mellan säsongerna 2006-2009 och nu senast ansvarig för IFK Luleås ungdomsakademi. Fredrik Waara hade varit Luleås huvudtränare sedan 2009 då han tog över efter just Per Jensen.

Luleås ryske stjärna utvisad och tränare utvisade

Luleå tränare Per Jensen till Enskedebloggen efter matchen:

”Vi hade i dag inte domsluten med oss. Utvisningen i 50:e minuten är en standard duell där både går inte lika hårt men Vladimir Lazarev blir utvisad. Vi är i första halvlek det klart bättre laget. Minst tio horribla domslut och Enskede skulle haft tre gula kort där de hindrar oss vid omställningar. Enskede (17 poäng) kommer få det jobbigt att stanna kvar i serien men vi i Luleå (12 poäng) kommer vi inte att ge upp innan det matematiskt är omöjligt, det är 24 poäng kvar att spela om. Nu skyller vi inte förlusten på domaren utan vi brister i kvalitet. Vi har i Luleå (70 000 invånare) hård konkurrens av ishockeyn och många pojkar med driv väljer Luleå Hockey. Men vi har U17 och U19 satsningar med spelare som brinner för fotbollen och kommer till varje träning för att bli bättre. Vi kan inte i Luleå, Piteå (nedflyttade från division 1 i fjol) och Boden fortsätta att värva spelare utifrån. Umeå (100 000 invånare) är en större stad och har en fördel det visar både Umeå FC och TG”.

 

INTE MÅNGA UTRYMNINGSVÄGAR PÅ ENSKEDE IP NOTICE SOM MITTBACK?

 • Publicerad 10:11, 4 sep 2017

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Akropolis-Enskede 4-1 (2-0) herrar division 1 norra

Enskede skriver på sin hemsida att matchen var jämnare än siffrorna visar. Straffen till 2-0 var en bjudning av domaren vilket även den något partiska hemmapubliken höll med om. Scoutrapporten:

11) Alagie fick mycket utrymme, 9) Niko på bänken halvskadad efter tuffa dueller mot Arameiska-Syrianska senast och 12) Linkan utbytt efter 60. På mitten städades det mesta av genom i Stockholm okände nyförvärvet 6) Marcus H S https://www.svenskafans.com/fotboll/officiellt-marcus-haglind-sangre-klar-for-akropolis-if–566457.aspx Enskedes hot var tre spelare 7) Kaplan 9) Sanneh och 18) Aly. Sanneh byttes ut och där tappade EIK spets”

 ”Futsal: Bajens SFL-trupp tar form – fem nyförvärv klara

– Fredrik Notice är en kraftfull spelare med bra skott, som kan användas på flera positioner på planen. Han har vunnit ett SM-brons med Falcao”

 Notice kan bli EIK räddare i höst, striker eller mittback?

EIK har i sommarfönstret förändrat den obalans alla kunde se fanns i spelartruppens sammansättning i våras. EFB utmanar Notan att göra en Patrick Amoah först i Huddinge och sedan i Vasalund och ta på sig rollen som Försvarsgeneral. Ingen kritik mot den nya backbesättningen men det behövs flera alternativ. Motståndare bör stängas ner betydligt mer än vad som gjordes med Alagie om EIK skall klara kontraktet.

Det kan gräma fortfarande och visst EIK P87 kunde vunnit Sanktanslutspelet hösten 2000. EIK andra utvecklingslag för 13-åringar (det första var P86-orna) var starkare den hösten än Hammarby P87 (Christer G nu i Sirius och Nicklas G nu i Farsta var klass) och BP P87 (Philip H nu i Sirius Eric Lind och Mohammed var stjärnorna plus Sigge från Ekerö). Vi med Enskede IK (rejäla underdogs vid seriestart med det nystartade U-laget) gav i semifinalen bort Sanktan-titeln (hade varit en bragd) men lagets prestationer med Notice i spetsen förbleknar omöjligt, det var vasst, bättre producerar inte 13-åringar. Fredrik Notice mål i sista minuten på Skarpnäcks grus i seriematchen 1-0 mot haussade Spårvägen P87 var uppvisning i högre skolan och det glömmer vi inte i Enskede.

Fredrik; Ta mittbacksplatsen om Tino frågar och öka chansen att spela EIK kvar i serien.

Fotnot: Akropolis sjunde hemmaseger på nio matcher. EIK har i år ingen seger, en oavgjord på Enskede IP resten förluster.

Pre-view Akropolis-Enskede Giannis Tsombos ” Akropolis vinner”

 • Publicerad 18:44, 1 sep 2017

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

På  söndag 3 september är det dags för nytt Stockholmsderby i division 1 Norra kl. 16.00 på Spånga IP mellan Akropolis och EIK.

Giannis Tsombos, de två föregående säsongerna tränare i Akropolis och tidigare spelare i Enskede IK är imponerad av hemmalaget:

 • Akropolis är rörliga med Nicklas Lindqvist (4 mål) på kanten och Alagie Sosseh (7 mål) plus boxspelaren och tanken Nikola Vasic  (11 mål). Både Alagie och Niko ( bägge har växt upp i Enskededalen red anm.) är riktigt starka division 1-spelare
 • Akropolis är offensivt vassa 44-29 i målskillnad visar styrkan framåt men i våras släppte de in många mål på frilägen ”10-15 stycken” då backlinjen inte fick till det
 • Akropolis med en bredare trupp än tidigare har senaste två säsongerna byggt upp en kunskap av vad som krävs i toppen av serien med Superettan som mål
 • Akropolis spelar i höst två defensiva mittfältare mot tidigare en
 • Konstantinos Stavrothanaspoulos på mitten är en duktig lagspelare som i år även lyckats i målskyttet (7 mål)
 • Kval skall Akropolis som nu har tre raka segrar med 10-3 i målskillnad kunna ordna (möter Umeå borta i en kanske avgörande match 10/9)

Enskede IK med en del skador lär ha videogranskat sina motståndare under veckan. Var finns Akropolis svagheter? Ett lag som gjorde hemläxan ordentligt och analyserade med bra utfall innan de mötte Akropolis 11 juni var Västerås SK med 5-3 som resultat: http://svenskfotboll.se/cuper-och-serier/information/?scr=result&fmid=3494742

Likheter mellan Spångas stolthet och Enskedes krigare? I publikligan ligger de på de två sista platserna. Akropolis snitt 211 åskådare och Enskede 179.

Publiktabellen: http://svenskfotboll.se/cuper-och-serier/information/?scr=spectators&ftid=67025

ENSKEDE GRAND OLD MAN STIG NÄSSTRÖM

 • Publicerad 10:14, 28 aug 2017

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Herrar division 1 Norra Enskede IK-TG Umeå 1-1 (1-0)

En av de vassaste, stringenta och korta sammanfattningarna av fotbollsmatcher kan återkommande läsas på Enskede IK hemsida:

http://www.enskedeik.nu/nyheter/?ID=56818&NID=347925

I ett Enskede som likt många andra föreningar t ex Malmö FF, IFK Göteborg IFK Norrköping, Hammarby, Djurgården byter spelare och tränare stup i ett är Stig Näsström den röda tråden. Det Stig inte sett när det gäller fotboll, hockey eller bordtennis (ping-pong) är inte värt att veta.

 • Trettio år som lagledare (och spelare) i Hanviken. Mötte Hammarby (0-3) i Svenska Cupen 1983 på Trollbäcken
 • Lagledare på 1990-talet i Spårvägen då Spåret i motsvarande Superettan var före Hammarby i kön i svensk fotboll
 • Cafe/Opera 2004 i Superettan, dåtidens AFC Eskilstuna
 • I Enskede IK sedan 2005, gör nu tolfte säsongen

Bästa spelare han sett Enskede IK färger? Givetvis William Levy (arkivbild): http://old.enskedeik.nu/herrlaget/member/public/index/7389?back_title=Spelartruppen&back_url=%2Fherrlaget%2Fpage%2Fpublic%2Findex%2F8561

 Stig det säger bara grannarna. Det här handlar om Bubben i EIK.

ENSKEDE IK CUPBOOST MOT GEFLE MÖTER SPELSKICKLIGA TG UMEÅ

 • Publicerad 15:01, 25 aug 2017

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

TG Umeå anses av många konkurrenter vara ett spelskickligt och mycket bättre lag än poängantalet hittills (18) visar.

Tränare Andre Ghanbari berättar inför söndagens möte på Enskede:

”Vi förstår att Enskede ändrat spelsystem och spelar 5-backslinje. Själva gjorde vi förra helgen en dålig prestation mot Nyköping (2-3) efter två självmål. Vi har i sommar tagit in Stefan Lindmark en 94-a från Brage och Sebastian Lundbäck en 96-a från Östersund (får spela i båda föreningarna och gjorde inhopp mot AIK i Allsvenskan förra helgen men hoppas på debut på Enskede IP). Vi var inte med i Svenska Cupen p g a att vi förlorade DM-finalen mot Morön. Timothy McNeil (10 mål) är delad ledning i skytteligan och är en spelare som tillsammans med många andra i vår trupp utvecklas hela tiden. Förra säsongen förlorade vi med stora siffror mot topplagen BP och Vasalund och vann mot lagen på nedre halvan, i år är vi betydligt stabilare. TG har som förening klar målsättning att vinna serien nästa år och spela i Superettan 2019”

Gefle jublar http://www.gefleiffotboll.se/gefle-vidare-till-gruppspel/

SVENSKA CUPEN: Enskede IK-Gefle 1-2 efter förlängning 1-1 (1-0)

15 MILJONER KRONOR TAPPADE Gefle säger ordförande Malin Rogström till Enskedebloggen p g a degraderingen från Allsvenskan. Kostnader har skurits med 30 % på spelartruppen och andra anställda nu finns t ex längre ingen akademichef, ekonomichef, sportchef eller kommunikationsansvarig. Verksamheten bedrivs genom ett kansli med fyra anställda (som hos Enskede IK) och 900 barn-och ungdomar betalar i genomsnitt 1 000 kronor för att spela (lägre än i EIK).

Hyresutgifterna i Superettan för nya moderna Gavlevallen är desamma för spel i Allsvenskan och en miljon dyrare än för Strömvallen. Strömvallen i centrala Gävle står likt Söderstadion gjorde i många år för tillfället obrukbar, låst och oanvänd med en pågående diskussion om det skall bli bostäder, kolonilotter eller fortsatt fotboll för barn-och ungdom. Genom försäljningen av Johan Oremo till Halmstad och en pågående Swish-kampanj a l a Västerås SK håller ekonomin på att rätas upp. Swish-kampanjen sjösattes i semestermånaden juli men väntas inbringa uppemot 1,5 miljoner kronor en remarkabel uppslutning från privatpersoner och företagare.

Att man kan lyckas i Gävle visade Brynäs Hockey i våras. Brynäs  var på väg mot röda siffror men genom att det blev sju matcher i slutspelets semifinal och finalserie mot HV71 vände det. Resultatet: 10 miljoner kronor i vinst för Brynäs.

Sportslig framgångar för Gefle Fotboll del i höst:

 • Nytt kontrakt i Superettan
 • Stor publiktillströmning mot Dalkurd 16 september