Kerold Klang

Stockholmare, författare, konstnär och storyteller. På spaning i tid och rum efter stadens själ och stadens dolda årsringar.

Unique Selling Point: Bayonneskinka under golvet

  • Publicerad 20:31, 29 nov 2016

hamngatan_1971_fotoKeroldKlang

HM är klar med ombyggnaden av butiken i Sergelgången under Hamngatan. Jag tror inte de hittade bayonneskinkan.

En sommardag 1971 köper jag och kompisen A några burkar mellanöl med tilltugg i dåvarande matbutiken Metro vid Sergelplattan. Man gör så den sommaren; grundar med mellis i Kungsan innan det blir dags för disco på exempelvis Fasching på Kungsgatan eller Cat Ballou vid Sturegatan.

Vi vandrar mot Kungsan förbi resterna av Hamngatan på den provisoriska trätrottoaren. Själva gatan finns inte, den är ett djupt långsmalt schakt där gummiklädda byggjobbare med plastvisir klafsar och gjuter det som med tiden ska bli Sergelgången med butiker under körbanan.

Kompisen A kastar plötsligt tilltugget – en rejäl klump kompakt bayonneskinka – i en vid båge ned i gropen framför gummimännen som fyller de gjutna fackverken med sprutbetong från pumpande slangar. Efter ett plask gurglar skinkan snabbt ned i geggan och försvinner.

Den var nog ändå inte särskilt god, menade kompisen A. Kul att spexa med den istället. Betongen stelnade och det färdiga bygget fick officiella namnet Hästskogången, senare ändrat till Sergelgången.

Däremot har jag och A, allt sedan händelsen, ett inofficiellt namn på den här delen av underjordscity: Bayonnegången.

Exakt plats där skinkan landade utgör i dag golvet till HM:s undre våning mot gången. Närmare bestämt bör det kraftiga öltilltugget vila i betongen någonstans under de klädställningar som förra veckan saluförde hoodtröjor med fransk motivtext för 295 kronor. Jag har stegat upp sträckan.

Troligtvis är butiken på Hamngatan ensam i landet– eller i hela världen– om att äga en plastfolieinslagen lufttorkad bayonneskinka för dåtida tjugo kronor ingjuten i golvet.

Kanske kan den udda byggkomponenten marknadsföras som en så kallad Unique Selling Point. Vi bjuder på tipset, jag och A.

Kerold Klang

Bilden: Hamngatan bortgrävd i februari 1971 inför bygget av dagens Sergelgången. Foto © Kerold Klang.

Obekvämt mot trafiken (2)

  • Publicerad 20:44, 22 nov 2016

saltmätarcykel2

Några dagar efter nedanstående inlägg ser cykelmarkeringen på Saltmätargatan ut så här.

Den rekommenderade cykeltypen är nu ännu mer omöjlig att använda.  En sådan skrothoj äger jag inte,  så det får bli Sveavägen även i fortsättningen.

Kerold Klang

Obekvämt mot trafiken

  • Publicerad 01:58, 15 nov 2016

cykelmarkering_saltmätarg_fotoKeroldKlang

Nya trafikregler. Plötsligt får cyklar färdas mot enkelriktat på vissa gator. Tack för det.

Extra stora cykelschabloner i asfalten upplyser cyklister och varnar mötande bilister.

Men på Saltmätargatan får tydligen bara cyklar utan sadel trampas. Då får det vara för undertecknad.

En sådan pina avstås gärna ifrån. Vägrar riskera livet i ett gupp. Tar Sveavägen även i fortsättningen. Bekvämast så.

Kerold Klang

Hos 42:an har ingenting hänt

  • Publicerad 01:09, 14 nov 2016

stureg42

Ibland vet man bara inte. Som det där med Sturegatan 42. Där har tydligen tiden stannat mitt bland alla överrenoverade grannhus. Orsak: okänd.

Fasaden är den mest slitna på hela gatan, säkert i hela grannskapet. Två åldriga och väldiga klätterrosor – med stöd av ett par låga rostiga järnstöd– strävar på var sida om porten mot gatan.

Skylten i porthuset, med namnen på husets innevånare, är av den gamla träinramade skåpmodellen med handtextade pappremsor och i portlivet ut mot gatan ståtar det sirligt handmålade namnet på en tapetserareverkstad – i gammelstavning.

Allt är nött och solkigt, men just repor och smuts tycks vara de enda spår tidens kvarn lämnat efter sig på den här fastighetens yttre. Inga tokreparationer eller överambitiösa renoveringar tycks satt sina klor här, verkar det. Utanför huset har aldrig vilat några big bags med sönderbrutna oersättliga träpaneler. Det vill man i alla fall tro.

Man väntar sig nästan att ett par herrar i bonjour och cylinderhatt, någon rutmönstrad tjugotalssprätt i vita damasker eller en gråuniformerad armélotta från senaste världskriget ska stiga ut ur porten när som helst.

Väl ute på trottoaren ska de alla få var sitt psykbryt när de upptäcker att Sturegatan hunnit till 2016. När de själva gick in i huset – nyss eller igår– var det 1894, 1921 eller 1944. Beroende på vem vi frågar.

Kerold Klang

Rakt på sak på Götgatan

  • Publicerad 01:32, 4 nov 2016

dammsugarbil

Det låter bakom ett byggplank som döljer utrymda Stadsmuseum vid Götgatan. Någon form av sanering pågår, utförd att ett blåmålat arbetsfordon prytt med den vita texten jättedammsugare.

Jättedammsugare. Så rättframt, inga krusiduller, rakt på sak bara, tänker man och blir lite glad över att något får heta vad det är utan att någon försökt märkvärdifiera hela konceptet.

Vacuum Speed Air King 3000, Giant HERO Air Sucker, Mobile Hulk Attack Cleaner B-87 eller möjligtvis Super Dust Hero XXL, är annars namn man kunnat förvänta sig att arbetsfordonet i tidens anda fått ståta med. Gärna i kursiv typstil för att ge illusion av snabbhet och effektivitet.

Huset, vars källare nu tydligen rensugs, byggdes redan 1663 och har varit stadsmuseum, stadshus, vinlager, häkte, domstol, handelshus, tvättinrättning, krog och kyrka. Undervisningssalar för obduktion av lik har också funnits i kåken.

Så nog finns biotoper av smuts och partiklar från det mesta där nere i trossbottnarna. Men nu åker rubbet ut. Med hjälp av en hederlig jättedammsugare.

Kerold Klang

Därför hör Bob Dylan inte av sig om Nobelpriset

  • Publicerad 21:04, 25 okt 2016

blogg dylanbild

Bob Dylan har ännu inte kommenterat sitt litteraturpris. Stockholm väntar och media spekulerar, men orsaken till tystnaden är kanske ganska logisk.

Dylan har givetvis gått under jorden i tyst protest mot Nobels planerade skräckbygge på Blasieholmen. Att inte Svenska Akademien fattat det.

Kerold Klang

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.