Kerold Klang

Stockholmare, författare, konstnär och storyteller. På spaning i tid och rum efter stadens själ och stadens dolda årsringar.

Unique Selling Point: Bayonneskinka under golvet

  • Publicerad 20:31, 29 nov 2016

hamngatan_1971_fotoKeroldKlang

HM är klar med ombyggnaden av butiken i Sergelgången under Hamngatan. Jag tror inte de hittade bayonneskinkan.

En sommardag 1971 köper jag och kompisen A några burkar mellanöl med tilltugg i dåvarande matbutiken Metro vid Sergelplattan. Man gör så den sommaren; grundar med mellis i Kungsan innan det blir dags för disco på exempelvis Fasching på Kungsgatan eller Cat Ballou vid Sturegatan.

Vi vandrar mot Kungsan förbi resterna av Hamngatan på den provisoriska trätrottoaren. Själva gatan finns inte, den är ett djupt långsmalt schakt där gummiklädda byggjobbare med plastvisir klafsar och gjuter det som med tiden ska bli Sergelgången med butiker under körbanan.

Kompisen A kastar plötsligt tilltugget – en rejäl klump kompakt bayonneskinka – i en vid båge ned i gropen framför gummimännen som fyller de gjutna fackverken med sprutbetong från pumpande slangar. Efter ett plask gurglar skinkan snabbt ned i geggan och försvinner.

Den var nog ändå inte särskilt god, menade kompisen A. Kul att spexa med den istället. Betongen stelnade och det färdiga bygget fick officiella namnet Hästskogången, senare ändrat till Sergelgången.

Däremot har jag och A, allt sedan händelsen, ett inofficiellt namn på den här delen av underjordscity: Bayonnegången.

Exakt plats där skinkan landade utgör i dag golvet till HM:s undre våning mot gången. Närmare bestämt bör det kraftiga öltilltugget vila i betongen någonstans under de klädställningar som förra veckan saluförde hoodtröjor med fransk motivtext för 295 kronor. Jag har stegat upp sträckan.

Troligtvis är butiken på Hamngatan ensam i landet– eller i hela världen– om att äga en plastfolieinslagen lufttorkad bayonneskinka för dåtida tjugo kronor ingjuten i golvet.

Kanske kan den udda byggkomponenten marknadsföras som en så kallad Unique Selling Point. Vi bjuder på tipset, jag och A.

Kerold Klang

Bilden: Hamngatan bortgrävd i februari 1971 inför bygget av dagens Sergelgången. Foto © Kerold Klang.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.