Lena Malmborg

Småländsk Södermalmsbo. Kulturkonsulent och klubbarrangör. Musiker och låtskrivare. Mamma till tre ljuvliga och livliga sjörövare. Drömmer sedan länge om en hel natts sömn.

VILL DU MIG NÅGOT? SKICKA GÄRNA ETT MEJL.

Nu ska jag öva mig i att vara ledig.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

 • Publicerad 21:29, 27 jun 2017
 • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

God kväll!
Sitter på tåget mot Småland. Solen lyser utanför fönstret och barnen är superlugna. Receptet stavas I-P-A-D-S. Känns ändå helt okej med tanke på att resan till midsommarfirandet gick åt skogen när vi inte tog fram dessa beroendeframkallande skärmar. Nu får de användas för vi är helt enkelt för trötta för att kriga.

Har haft lite smågrejer efter skolavslutningen då jag blivit avtackad på mitt gamla jobb som folkbildare, och fått mitt nya jobb överlämnat till mig. Känns superspännande och utvecklande. Har målat några dörrar hemma, nu när det närmar sig ett år sedan vi flyttade in. Nu är det faktiskt semester på riktigt! Den började med att vi i vanlig ordning hade megabrådis att komma till Centralen då pendeln var försenad. Spring spring till Mariatorget, för att sedan mötas av ett totalstängt Centralen då det brunnit på en restaurang där. Middag på trottoaren med Donken-hemska-maten, och två timmar senare satt vi på tåget.

Småland-Spanien-Småland-Skåne är planen. Ska verkligen träna mig i att försöka vara ledig, jag är ganska dålig på det – särskilt när jag är hemma i Stockholm. Kan liksom inte göra ingenting. Så:

Hej Småland, hej ledighet och tack för veckans finaste nyheter:

Johan Gustafsson, min gamla kompis storebror – har äntligen blivit fri och är hemma i Sverige igen. Det är så underbara nyheter att typ ingen av de tankar och idéer jag haft till blogginlägg är värda att skriva om. Därför önskar jag er nu en skön sommar!☀️☀️☀️

Helg med Håkan, Hammarby och härligt kollektivliv.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

 • Publicerad 23:48, 11 jun 2017
 • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Yes, jag överlevde fredagens avslutningar även om det blev oerhört tajt om tid då mittenavslutningen drog ut på tiden, vilket gjorde att när soundcheck skulle ha dragit igång inne i skolans ljushall 11.50 – då var inte en mick på plats. 11.20 drog sista igång och allt kopplades klart 11.19. Så – noll koppar kaffe mellan 07.30 och 13.30, men sedan satt det ganska fint alltså!

Helgen inleddes sedan med att vi firade Olsson som gick ut ettan. Det finns inget mäktigare än att vara med på ens barns stora stunder. Då blir verkligen allt annat betydelselöst. Stolt som bara dän och en stund där familjen svetsades ihop ytterligare. De stunderna är viktiga.

Håkan Hellström tog sedan över under kvällen, och stod för fredagens pepp och inspiration: Jag gillar att en svensk artist kan gå från att vara en indiestökig popartist till att förvandlas och köra Brucan-paketet all in och ändå ha kvar sin publik. Det är starkt jobbat. Det är nästan som att Alcazar skulle ha börjat köra Lykkes scenspråk och sound, eller som att Danny skulle försöka bli nya Jonatan Johansson.

Precis som förra konserten tycker jag att gospel-wailarna kunde kommit och gått lite grann, inte funnits över Håkans röst precis heeela tiden. Less. Is. More. Oh. Yes. Detta tycker jag alltså trots att jag är en gospelälskare i hela min kropp och själ.

Det positiva är att han känns oerhört på riktigt, verkar väldigt tacksam över att han får göra de här turnéerna – det gillar jag. Den fina artisten som verkligen vill att publiken ska känna sig delaktig och involverad i hans musik. Ett viktigt plus är att han gav mig lite tonårspirr. Tror det är direkt livsfarligt att inte få vara det där tonårsjaget nån gång ibland. Det kan inte vara sunt att bara vara den där pressade och stressade trebarnsmorsan hela tiden. Så tack Håkan för pirret, det var på tiden..

Recept för frambringa detta pirr är (till er som behöver):

- Gå på konsert på Stadion eller annat ställe en försommarkväll.
- Cykla genom stan med nån du tycker om.
- Stanna på vägen dit och ta två bärs i Humlegårdsparken (eller ännu hellre på Södermalm hehe, jag kunde ju inte sluta undra vad alla jobbar med).
- Hoppa upp och ner på konserten du går på.
- Skrik lite så där tonårsskrikigt, helst på lite opassande ställen.
- Gå till närmaste hotell efter konserten och ät chips och en till öl.
- Möt upp med gamla kompisar för ytterligare ett glas på UTESERVERING efter 24.00.
- Cykla lite för fort genom stan på väg hem.

Mer helg då: Kollektivliv hela helgen med underbara svägerskan med lilla familjen på besök. Det är ju mysigt att vara många på en liten balkong, att vara många runt matbordet. Mer sova-över-partyn även när det inte renoveras tycker jag!

Hammarby mötte Orminge idag, och Olsson fick göra sina första mål i St Erikscupen OCH vara lagkapten! Glädjen och förvåningen i hans reaktion på andra målet (eh va, gjorde jag just ett TILL mål, är det sant är det sant, händer det mig??!!) var åh-så-fint! att se.

Summering: Sorry Håkan, men skolavslutningen i fredags och dagens match idag väger så mycket tyngre och är så mycket viktigare än alla konserter i världen. Ändå behövs musiken, kärleken till den och texterna som berättar och berör.

Bra helg.
Lena Olle Danne

Snart har jag överlevt våren!

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

 • Publicerad 22:51, 8 jun 2017
 • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Det är dagen innan fyra skolavslutningar. Tre som jag arbetar med och den fjärde som är min sons. Snart snart har jag överlevt våren och den känslan alltså. Ska bli otroligt skönt att snart börja andas igen. Det nästan komiska i rubriken är att min nya chef sa, när jag började på skolan: ”Överlev våren, så lovar jag att fixa till din tjänst till hösten, så att du inte undervisar riktigt så många elever framåt.”

Jag visste precis vad jag gav mig in i. Undervisa 400 elever på fyra dagar, samtliga i helklass. I ett ämne som nästan förutsätter halvklass för att eleverna ska kunna nå målen.

Idag kom det där förfärliga hugget. Samma hugg i bröstet som när jag gjort mitt första år som lärare. Men värre än så blev det inte, och jag reagerade mest med att tänka på vad hon sa i december.

Nu är det borta och det ser faktiskt ut som att jag kommer att fixa den här våren.
180 omdömen nästa vecka, sedan kan sommaren börja. Längt längt!

Dagens tips: Dansa mer med människor du gillar. Vi hade 40-årsfest i söndags för två favvokillar – Johansson och Sveningsson. Dansa måste vara bästa sättet att vara i exakta NU:et. Det enda som spelar roll är hur en spelar roligast på bongotrummorna. Eller egentligen spelar inte det heller någon roll, det blir ju kul hur som helst med bongotrummor på ett dansgolv. Bara gört. Mer disco till folket – vi behöver det!

Livet på 12 dagar.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

 • Publicerad 23:44, 30 maj 2017
 • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

God kväll!
Den här tiden på året är intensiv! Särskilt för lärare som pluggar och påbörjar tränaruppdrag samtidigt.

Livet på 12 dagar har för mig sett ut så här:

19/5 – Terminsavslutning på Pero Älskar Musik. Ni har väl kommit någon gång, ni som läser? Jag tycker verkligen ni ska det, och om ni inte gillar musik – sprid till de som gört, för det ÄR verkligen en av Stockholms finaste scener i en storlek som gör att publiken kommer nära, nästan är en del av musiken. 25/8 är vi tillbaka.

20/5 – Klubb Normens sommarpremiär på Boulebar Rålis. Normen Produktion driver jag och Matilda Johansson och där arbetar vi med kreativ normmedvetenhet på olika sätt. Vi ställer oss alltid frågan ”Vem/vilka får synas och höras?” och försöker alltid bredda normen genom att leta utanför den. Nästa gång dj:ar vi bara, och det är den 17/6.

Blev även ett Faschingbesök denna kväll – kolla in Samson for President, vilken röst!

21/5 – Förberedde min examination i Strategisk Projektledning och gosade med barnen.

22/5 – Jobb och sedan träning med de intensiva femåringarna som just börjat spela i Hammarby. Så roligt och jobbigt på samma gång. Känner dock att vill vi ha ett jämställt Sverige så får en göra olika insatser på olika håll. Då kan jag inte bara tänka kultursfären hela tiden, utan bredare. Ett rep hann jag också med.

23/5 – Jobb och sedan sista pluggnatten inför onsdagens kursavslutning.

24/5 – Länge sedan jag var så pirrig inför en presentation. Alla kursdeltagare skulle presentera sig strategiska projekt och det var en riktigt bra dag. Godkänd och glad över alla nya kunskaper! Firade på kvällen!

25/5 – En kär röd dag och fix och städ hemma, för att sedan åka med systrarna mot Småland.

26/5 – Storstädning på landet från morgon till kväll. Goda vinet och snackset i kvällssolen satt som smäckraste smäcket kan jag säga.

27/5 – Bröllop! Syrien möter Sverige i ett fantastiskt fint bröllop på så många nivåer. Vi sjöng ”Den jag kunde va” och åkte alldeles försent mot Stockholms i försommarnatten.

28/5 – Sommar och parkhäng i Aspudden. Ljuvlig dag med barnen och deras fastrar. Tacksamheten över livet spred sig ut i varenda litet kärl.

29/5 – Jobb i massor igår då betygen ska vara inne snart. Fotbollsträning igen och det finns inget som får en att känna den nöjdheten som jag känner när den är över:)

30/5 – Jobbat 8-18 och nu är det dags för sängen.

Livet på 12 dagar i juli hoppas jag inte blir likadana.

Snart sommar – längtar!!

Köpenhamn vinner över Stockholm.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

 • Publicerad 22:43, 18 maj 2017
 • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

I allt utom klubb Pero Älskar Musik och Klubb Normen:)

Startade veckan med att fira karln som fyllde 40. Köpenhamn är alltid trevligt, så också denna gång. Astrevligt rent ut sagt. Geist och Gorilla är två ställen jag verkligen kan rekommendera, även Torvehallarna för lunch. Tänk om en kunde åka dit bara liite oftare, eller ännu hellre – att Stockholm kunde vara lite mer som denna stad. Då tänker jag på blandningen av fult och fint, avslappnat och högtidligt. I Köpenhamn är det verkligen lite mer relaxed, jag gillar det. Se bara på uteserveringarna. De har faktiskt öppet rätt länge på kvällarna i Köpenhamn, precis som det ska vara. Inget – nä, nu har ni precis fått det lite för mysigt, så nu måste vi tyvärr be er gå.

Annars då?

Dagens sorgliga:
Chris Cornell, som jag lyssnat väldans mycket på som ung, har vad det verkar tagit livet av sig. Jag har redan sett det hända på nära håll där barn finns med i bilden. Det är inte rätt, det är så förfärligt sorgligt för de som lämnas kvar.

Dagens inspiration:
Att på jobbet få besök från Lettland och få testa en ny musik-app som hjälper musiklärare med stora grupper att ändå kunna spela ensemble.

Dagens pepp:
Att kunna sitta på balkongen och plugga! Mycket mysigare än de sena nätterna i soffan, där jag hamnat lite för ofta de senaste kvällarna.

Dagens inför:
Har peppat och jobbat det sista inför terminsavslutningen av PERO ÄLSKAR MUSIK – stadens finaste klubb/konsertserie på Teater Pero imorgon fr kl 19. Kom för sjuttsingen, vore kul att ses!

Dagens inför 2:
Har även fixat med det sista inför sommarpremiären av KLUBB NORMEN nu på lördag kl 16 på Boulebar Rålis. Det är gratis och kommer bli supermysig!

Nu måste jag sova, aktivitetsdag imorgon på skolan och sen kvällsjobb då.
Sov gott, var rädda om er och om varandra!

Kunskap – det nya svarta.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

 • Publicerad 00:05, 5 maj 2017
 • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

God kväll.
Snart natt som vanligt när jag skriver, men det är det där LIVET som faktiskt pågår, som gör att tiden för reflektion och skrivna tankar försvinner. Har senaste tiden känt ett större och större sug efter ny kunskap. Sedan jag blev mamma för första gången, vilket snart är nio år sedan, har jag tyckt, tänkt, gjort och trott en massa saker.

Egentligen inget fel i det, men det är som min tjänstledighet från folkbildningen, och djupdykningen (som lika ofta blir ett magplask) in i skolvärlden gjort mig väldigt hungrig och sugen på ny kunskap. Vad händer när vi får se saker från ett annat håll, när vi kommer rätt långt ifrån vår bekväma zon?

En massa både bra och lite jobbiga saker, också de bra. Att våga ifrågasätta och inse:

- Vad är det jag går runt och tror som jag inte vet säkert?
- Har jag belägg för vad jag tycker?
- Exakt hur viktig är lärarens roll för hur våra framtida vuxna ska bli?

Hoppas får finnas länge till så jag hinner lära mig massa mer. Att börja läsa Strategisk Projektledning är också ett steg i att både utvecklas men också träffa andra från helt andra områden, med helt andra erfarenheter.

Kunskap – lätt det nya svarta.

Och GRATTIS Ola, Anna och Hans på Gapminder till Titanpriset för deras sätt att kommunicera information och fakta utanför boxen – så himla rätt!! På tiden att folkbildning får den plats och det utrymme som den förtjänar och bör ha.

Snart en vecka sedan och vi är alla påminda.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

 • Publicerad 00:53, 14 apr 2017
 • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Skärtorsdag. Imorgon är det en vecka sedan Stockholm upplevde terrorn på nära håll. Det har påverkat sinnesstämningen varje dag. Vi har alla blivit påminda om vad vi har, som vi när som helst kan förlora. Många har haft ett behov av att skriva av sig sina tankar kring detta, och det genomgående är att stockholmarna gått ihop och att vi genom det visar att vi inte är rädda och att kärleken ÄR starkare än hatet.

Jag har mest läst och känt att ska jag skriva något, så måste det vara något genomtänkt.

Det blir inte så, för jag har kommit fram till, att det som jag tror kan göra att vi i fortsättningen också har ett öppet Stockholm, det är att vi slutar polera alla tankar och formuleringar, utan istället skriver även när det inte är ”Happy Friday”, singelsläpp, nytt jobb eller när barnen gör något roligt. Jag talar även till mig själv, då jag också är mer benägen att skriva när det är smärtfritt och kul, men vi behöver varandra som mest när det egentligen inte är så bra, när det kanske känns deppigt eller ensamt.

Varierade konton istället för de som bara visar framgång och lycka – det blir en stress av det även om ingen vill erkänna. Med det sagt tror jag absolut att humorn kan vara ett sätt att också prata om jobbiga saker. Tidigare ikväll under kolla-på-skitfilm-och-kolla-Instagram-samtidigt hamnade jag på Katrin Zytomierskas konto. Hon är färsk trebarnsmamma och ska tydligen inte få säga att det är lite tufft och kämpigt utan följande händer:

Flera stycken ska kommentera för att berätta att de minsann har ännu fler barn och att det går hur bra som helst för dem. Istället för att bara peppa och stötta. Inte så öppet. Inte så mycket gemenskap över det. Snarare ”jag är bäst och mest komplett”. Trist.

Läste en reflektion över attacken förra fredagen – en bild i sociala medier med text. Hen avslutade inlägget med att skriva om längtan efter mer gemenskap. Det tog tag i mig. På 100 bilder jag scrollar igenom är det kanske 5 som griper tag. Där jag tvingas stanna upp och reflektera. Beror ju såklart på vilka konton jag följer. En annan bild jag stannade upp vid nyligen är en bild på en vän i underkläder. Hen har länge inte tyckt om sin kropp. När hon sett andra visa upp sina kroppar, med olika storlekar och med egna levnadshistorier, har hon insett att det finns väldigt många olika kroppar, och att det är fullt rimligt att inte se ut som idealet.

Inget nytt egentligen. Det jag vill ha sagt är att vi måste fortsätta öppenheten och gemenskapen även efter detta. Det är fantastiskt vad stockholmarna närmade sig varandra i detta fruktansvärda dåd som dödade fyra helt oskyldiga personer. Kan vi behålla det även när livet går vidare så tror jag det händer något, följden borde bli att vi pratar mer med varandra, värnar mer om varandra. Det kommer skapas fler gemenskaper och sammanhang för de som inte har så många.

Andra tankar som följer mig är att den tacksamhet alla vi känner som inte förlorade någon i fredags – det är en oerhörd sorg och smärta för de som miste någon. Föräldrar, syskon, släktingar och vänner. En son som precis påbörjat sitt liv fick bara ha sin mamma i livet i ett och ett halvt år. Den orättvisan.

Vi tänker på er och tänder ett ljus för er.

Önskar alla en fridfull påsk.

Fotboll och första grillen!

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

 • Publicerad 22:01, 19 mar 2017
 • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

God kväll!
Skrev på ett inlägg och så hänger sig datorn. Som att det inte är meningen att jag ska klara utmaningen ett inlägg om dagen i hundra dagar. Nu lägger jag mig – jag konstaterar att jag inte hinner blogga dagligen med min oförmåga att 1: Hålla mig vaken, 2: Hålla mig till korta inlägg.

Helgen har bestått av:

Fotboll, lek, träning, lite goa bråk mellan ungarna, fish tacos, bubbel, halvfabrikatnuggets (som barnen såklart älskade), pannkakor, middag med fina vänner och så lite rep inför gig i Gbg på onsdag. Vi har även avverkat årets första grill på gården med grannarna. Låter äckligt mysigt, jag vet, men det var faktiskt fint att hänga på vår nya gård efter en lång vinter och konstatera att vi flyttat till en mysig gård med fina grannar!

En bra helg.
Bra och viktiga samtal med både vänner och make.
Inser att det inte behöver hända så mycket och det kan bli bra ändå.

Ha en fin start på veckan!

Hur ofta avstår du dina privilegier?

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

 • Publicerad 22:59, 15 mar 2017
 • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

God kväll.
Utmaningen att jag ska göra ett inlägg om dagen i 100 dagar går sådär. Trots att våren är på väg så är jag rätt schleten på kvällarna och somnar då och då i soffan (läsa ganska ofta…). De kvällarna uteblir blogginläggen. Ingen världskatastrof på något sätt, men lite ruttet känns det ju, jag är fortfarande pepp på att lyckas trots mina misslyckanden. Jag kör på helt enkelt – de kvällar jag inte somnar:)

Var i eftermiddags på en väldigt intressant föreläsning med tillhörande samtal. Platsen var Universitetet och rubriken på arrangemanget: ”Vithetsnormer och heteronormer i skolan”. Forum för feministisk forskning bjöd in.

Vi fick först se en kortfilm om afrofobi, kärlek, poesi och längtan – Aliki. Tine Alavi, som är projektledare för Blattequeers i film, och som gjort filmen, berättade om syftet med filmen och vi fick ställa frågor. Syftet berättade Tine var att bryta de stereotypa bilder som finns av ”blattar” och ”queers”, och som ofta reproduceras genom film. I filmen representerades mer komplexa och nyanserade bilder av hbtq-personer, som också upplevde rasism. En film som visade på att en person kan vara ickenorm på så många olika plan.

Zahra Bayati, lektor i pedagogik på Göteborgs Universitet, hade sedan en längre dragning om hennes forskning om den rasifierade svenska studentens villkor i globaliseringens tid. Studien visar hur den rasifierade segregationen i samhället lever vidare i lärarutbildningen – både genom lärares sätt att vara, studenternas gruppsammansättningar, men också i själva kurslitteraturen. Jätteintressant, och många viktiga och svåra frågor togs upp.

De tankar jag tar med mig efter denna eftermiddag är:

- Hur kan jag, som är väldigt privilegierad, använda dem för att lyfta andra? Jag känner att jag gör det till viss del, till exempel när jag bokar artister till olika arrangemang. Då ser jag alltid till att boka jämställt och med stor mångfald. Men vi fick också frågan på hur ofta jag avstår mina privilegier, och det gör jag inte så ofta. Så viktigt att ställa sig frågan och tänka över alla ens fördelar vi har, som väldigt många inte har.

- Jag undrar också hur vi kan kombinera ett bra integrationsarbete samtidigt som vi skapar trygga rum för de som inte tillhör normen, och kanske inte strävar för att bli en del av den, men ändå vill vara med och påverka från sitt håll.

- De pratade om vikten av förebilder, vilket jag arbetat för att öka och bredda länge, så det kändes skönt att höra det idag.

- Båda lärarutbildningarna och de som redan arbetar som lärare har ett väldigt viktigt uppdrag.

- Jag blev oerhört berörd av att höra de ickevita i rummet och deras dagliga erfarenheter av att bli tittade på, ifrågasatta och exkluderade.

Många tankar ikväll.

”Lasse, din snopp ser ut som en saxofon!”

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

 • Publicerad 23:30, 13 mar 2017
 • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Märker att jag lätt hamnar i småbarnstugget, dvs ”guuuud vad mycket fix och stök det är hela tiden”-tugget. Inte särskilt upplyftande, även om jag hoppas att det kan få fungera som en tröst att höra om det jobbiga också, då det ÄR mycket fix och stök för att få allt att rulla. För er som kanske inte har barn, antingen frivilligt eller ofrivilligt, så kanske ni tycker att jag klagar över tillvaron istället för att vara tacksam. Den balansgången är så sjukt svår. Det pendlar flera gånger VARJE DAG mellan dåligt samvete och den största tacksamhet jag någonsin känt.

Vill därför ge er perspektivet hur många roliga uttryck en hör som förälder till tre sjörövare. Stod för ett tag sedan i köket, och såklart fixade och stökade runt. Från badrummet hör jag: ”Lasse – din snopp ser ut som en saxofon! Lite böjd längst ner ju, precis som en saxofon!”

Då blir vardagen rätt kul alltså:)! Chansen att det skulle ha sagts utan en tre-, fem- och åttaåring i huset känns ganska liten.

Det var inte lika roligt när Larsson sa att mina amman (hans ord för bröst då de förknippades så mycket med amning), var först:

”Amman dålig”, för att sedan bli ”Amman sjuk” till att bli ”Amman död”. Det var inte så sköj nä, efter att ha ammat tre ungar på fem år.

Sov gott hörni:)!

Från Allhelgonakyrkan till Bananas till Indio Kitchen.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

 • Publicerad 22:22, 12 mar 2017
 • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Det är inte rimligt att blogga under helgerna. Eller i alla fall inte när hela tjocka släkten är på besök. Tiden finns inte. Det i sig är bara ett tecken på att vi lever här och nu, alltså ett friskhetstecken.

Mina bröder i Småland som jag träffar alltför sällan kom på middag i fredags, och mina päron. Mysigt värre! Så fina ungdomar mina brorsbarn blivit (låter som jag är 85) – blir varm i hjärtat när de tar sig an och intresserar sig för mina sjörövarungar. Känslan av att cirkeln sluts och att min familj, hur brokig den än är – är viktig att värna om, är stark.

Lördag – alla var helt till sig av SOLEN som lyste in genom alla lägenhetens fönster. Unge efter unge kom in till vårt sovrum och utbrast: DET ÄR SOL MAMMA! Våren är på g nu – så efterlängtad! Dop för lilla T, min ljuvliga systerdotter. Jag, Johansson och Olsson spelade och sjöng för henne; ”Den jag kunde va”, skriven av Mikael Wiehe till Björn Afzelius. Så stark och bra text:

”Vi ska vandra samma vägar, vi ska bära samma bördor,
vi ska se mot samma stjärnor, vi ska sjunga samma sånger, vi ska dela samma drömmar.
Du är med mej vart jag går, genom månader och år.
Du är med mej alla dar, du är med mej vart jag far, du är den jag kunde va.”

Att fira ett barns ankomst och hennes namn – det är så mycket ljus och framtidshopp i det. En fantastisk dag på alla sätt. Efter en lång dags firande av henne avslutade vi på Bananas och firade J som fyllde lite mer. Festligt värre!

Idag har vi haft fikagäster i två omgångar – mina svågers familj och sedan min egna storfamilj. MYS! Ikväll blev jag överraskad av Johansson. Fyller snart år, vilket svägerska och svåger också gör. Vi blev då överraskade av våra partners genom finmiddag på Indio Kitchen här på Söder. Fantastisk mat!

Nu: varm i hjärtat och skittrött. Ses på andra sidan!

Äntligen händer det något på Magnus Ladulåsgatan!

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

 • Publicerad 00:43, 10 mar 2017
 • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Lång dag idag, klockan slår 00.39 och jag borde såklart ligga i sängen sedan länge. Johansson står i köket och lagar middag inför imorgon, det är nästan ännu knäppare. Mina stora Smålandsfamilj kommer upp imorgon – därav fixet.

Jag har just varit på Clarion vid Skanstull och tagit en öl med två fina vänner. Bra ställe om du vill kunna prata och få sittplats – rätt mysigt också!

Stället jag går förbi varje morgon, som ligger på Magnus Ladulåsgatan och som hade ett kort gästspel av ett kafé, ska nu öppna igen. Idén är:

Fingerfood och lokala ölsorter! Uteservering och FAMILJER är välkomna. Jo ja tackar! Är det inte snordyrt är det helt perfekt för oss! På uteserveringen hänger vi i sommar, jadå. Då ska barnen ha mognat så pass att vi kan sitta och käka middag och spela yatzy – låter inte det perfekt?!

Sov som en katt!

Olsson 8 år ska satsa på att förbättra världen.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

 • Publicerad 23:37, 8 mar 2017
 • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

God kväll!
Internationella Kvinnodagen har dryga kvarten kvar. Fint att se kampen så tydligt. Men – det är ju ett arbete varje dag, varje möte, varje arrangemang, varje bråk osv. Den viktigaste faktorn för ett jämlikt och jämlikt samhälle tror jag är att ALLA gör vad de kan där de står, jobbar, verkar och lever. Att inte göra något alls är det värsta – detsamma som att säga att det är okej att det fortfarande inte är helt jämställt.

”När jag växte upp..” Eller:
”Han kan faktiskt inte vakna så tidigt..” Eller:
”Jag är frilans så det är bättre du tar föräldradagarna..”

Såklart det är mycket smidigare att inte käfta emot, ifrågasätta eller stå upp för någon annan, men det funkar inte i längden. ALLA måste hjälpas åt.

Jag jobbar på samtalen med mina egna barn (särskilt då de ju är pojkar), mina barns kompisar, mina elever, kollegor, vänner och min familj. Olika generationer, kulturer och normer gör att det kan bli obekväma diskussioner. Opeppigt en härlig lördagkväll. Ja, men då får det bli så. O nej, jag orkar inte heller jämt, men jag jobbar på det.

Att se min åttaåring marschera idag, med banderollen ””Var som du vill!” tillsammans med hela skolan, och ropa:

”VI VILL HA JÄMLIKHET!”, gjorde mig så stolt att jag höll på att gå in i en stolpe för att jag var så upptagen med att fota. Skolan – så viktig. Skolan – så tacksam att de arbetar länge med så viktiga teman.

Efter marschen hade de utställning på temat Genus, jämlikhet och jämställdhet, som de arbetat med länge. Varenda vägg var klädd med bilder och fakta om kvinnliga politiker, musiker, ledare mm. De presenterade resultat på undersökningar som visade på att många flickor känner att de blivit orättvist behandlade pga sitt kön. Blev rörd och varm i hjärtat.

Grädden på moset idag var när jag frågade Olsson vad han funderar på att bli när han blir stor:

”Just nu satsar jag på att förbättra världen”.

Barnen är vår framtid, så känns det när han svara så där, och verkar helt seriös.

Vi får aldrig sluta prata. Vi måste fortsätta ifrågasätta.

En typisk sjörövarmorgon.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

 • Publicerad 22:53, 7 mar 2017
 • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

05.50 – Bossan Bus hittar mig, var jag än ligger och sover. Det är absolut inte givet att jag ligger i min säng, det vanliga är att jag hamnar i Olssons. Bra gosmaterial när han är ”sov-varm”. Typ det bästa som finns!

06.10 – Får roffa åt mig täcket då Bossan inte tycker att någon ska ha täcke.

06.30 – Jag vaknar till och tror att jag försovit mig. Icke. Snosar vidare trots att jag vet hur snart jag ska upp.

06.50 – Dags att gå upp. Från att bara tjatat på att Johansson ska vakna (jag vet, sjukt), då de två yngsta alltid vaknade aptidigt, sover nu samtliga när jag går upp. Ett jäkla jobb att få liv i alla dessa.

07.05 – Frullen framtagen och jag är påklädd. Jag försöker leka fridfull morgon genom att bläddra i någon ny kokbok från rean medan jag slänger i mig yoggi och mackor, men det går sådär. Runt om mig är det kissiga blöjor, fel tröjor som tagits fram, längtan efter Oboyfrulle (bara på helgen ju), gympakläder som missades att ta på direkt, fel mjölk på bordet etc etc.

07.10-07.40 – Min frulle avslutas, Olssons påbörjas (i bästa fall). Ett långt tjat om att kläderna måste på börjar med de små. De vill helst bara kolla film. Vad som mer händer denna tid är alltid ett mysterium, då det alltid går så sketans fort, men nån slags mascara får jag på mig och i bästa fall ett gammalt läppglans som jag vägrar slänga.

07.40-07.55 – Tjatet blir mer intensivt och vi måste även avleda de små så att de inte börjar äta frulle hemma utan förstår hur gött det blir att börja dagen med frulle på förskolan. De förstår inte alls. Att klä på sig 100 lager kläder på det humöret är inte så jättemysigt kan jag säga.

07.58 – Johansson springer med de små till förskolan, efter ett ganska omysigt hejdå pga tidsbrist. Tur nog ligger förskolan så nära oss att jag knappt vågar skriva hur nära. (Tack GUD för detta!)

08.10 – Jag börjar inte förrän 08.50 på tisdagar så jag och Olsson tar sälle till skolan. Det är i bästa fall supermys, då vi får en fin pratstund, men ofta går jag några steg före, då jag vill vara i god tid till jobbet, så oftare känns det stressigt än mysigt, tyvärr.

08.20 – In på Hemköp för att köpa det sista till personalfikat på jobbet.

08.30 – Flyt med rätt tåg och få minuter väntan i tunnelbanan – yes!

08.45 – På plats för att undervisa 5B.

Hur ser era morgnar ut? Lika mysiga som våra? Jag ska uppfinna ett fin/mys/harmoniskt-filter, som gör VERKLIGHETEN så mysig som den ser ut på Instagram. Vore inte det flott?!

I detta kaos försöker jag påminna mig om hur rik jag är som har allt detta ansvar och livslånga åtagande med mina TRE fantastiska barn. Jag ska få följa dem HELA LIVET – det är så stort och fantastiskt är jag blir mållös av att tänka tanken. Och när jag ibland känner mig otillräcklig då jag är så behövd, ska jag försöka tänka att det kommer bli tuffare den dagen de inte vill hänga med sin gamla morsa.

Middag i soffan framför Bonusfamiljen.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

 • Publicerad 23:15, 6 mar 2017
 • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Goda kvällen.
På jobbet idag kände jag mig pedagogisk, lugn, metodisk och trygg i min roll som lärare. Det måste jag/vi ta tillvara på – de där stunderna när vi känner att vi har koll på läget, att det är vi som äger stunden för ett slag. Det är annars så mycket lättare att låta frågor och eventuella våndor ta mer plats, och då inte ge plats åt guldstunderna.

Det är alltså när vi vilar som det händer – det vi inte märker händer. Det var som att jag landade i lärarrollen under sportlovet, när jag gav mig tusan på att inte fundera så mycket på jobb. Det märktes skillnad först idag, och det väljer jag att se det som något positivt.

Annars: Badminton med kusin och gammal bekant. Gillar att de stunder vi pratar är korta, det är liksom mycket verkstad och lite babbel. Skönt.

Sjukt sen middag då två av tre barn var hos kompisar = hämtlogistik. Fet känsla att äta middag när barnen ligger i sängarna, vi äter pommes, rostade rotfrukter med flärrefilé och grrrräddsås i soffan (känns på riktigt lite coolt hi) framför bästa svenska tv-serien på väldans länge:

Bonusfamiljen! Så roligt, fint och ärligt. Bra skådisar och scener där både jag och Johansson skrattar högt, SAMTIDIGT. När hände det sist? Bra jobbat allt Familjen Herngren!

Konsten att vara ledig.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

 • Publicerad 21:30, 5 mar 2017
 • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Misslyckats två dagar i rad med utmaningen ett inlägg om dagen i 100(!) dagar. Saken är att jag har bra skäl till det:

I fredags var det stor familjemiddag här. Efter efterrätten skulle jag lägga barnen. Somnade såklart. Därav uteblivet inlägg.

Igår testade jag att blogga från telefonen. I sängen. Gick åt skogen. När den stod i ”publicerar”-läge passade jag på att blunda lite, och somnade såklart. Vaknade på morgonen av att batterierna var slut. Så nu försöker jag på nytt igen – heja mamman-som-alltid-somnar…

Konsten att vara ledig – måste vara sämst på det. Har haft sportlov och borde vara utvilad och fit for fight, work och life. Uppe i fjällen är det inga problem, men är du hemma så ligger det hela tiden en stressande hand på axeln som trycker på/ner och säger:

Du borde göra lite mer nu när du har hjälp med barnen.
Du borde vara lite extra kär nu när det finns utrymme och tid för relationen.
Du borde vara riktigt glad nu när du är ledig en HEL vecka!

Svårt. Lite kämpigt till och med. Känner stressen och kraven, och kan helt enkelt inte slappna av. Vad är det för fel?

Så: Det ska bli skönt med vardag igen. Schemat som rullar, du vet att det inte finns mycket tid att göra vettiga saker på, och därför blir det lättare att få tummen ur. Det är en konst att vara ledig.

Började dagen i Vasastan, avslutade på Söder.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

 • Publicerad 23:52, 2 mar 2017
 • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Teater Pero. För er som inte vet – de gör fantastisk teater för barn, och så jobbar jag där en kväll i månaden med finaste konsertserien i stan – Pero Älskar Musik. Om ni inte besökt, bara gört! 31 mars är nästa tillfälle. Vi lämnade affischer där i morse; syrran, jag och de små. Därefter fika på Caffé Nero på Roslagsgatan. Ett ställe som ju ska kännas lite avslappnat, men där det är rätt tydligt vilket klientel som rör sig där. Kändes väldigt stockholmskt och lite ”tufft”, och då har jag ändå bott i stan i 17 år…

Promenad mot Söder i nästan sol. Syrran föräldraledig, så tid tillsammans, som oftast är så svårt att få till, fick vi gott om idag.

Bandbokningar, städ och träning, sedan middag med Johansson Junior. Då vi inte jobbar ihop längre tänkte vi att en middag var på sin plats. Rost, dit vi planerat att gå, var helt fullt. Synd, för det var guizkväll och sjukt god doft i hela lokalen. Dock blev det oerhört lyckat då vi hamnade på Pane Vino vid Skanstull. Cava, charktallrik, kalv- och tryffelpasta och Pinot Noir. Att snacka med- och motvind, allvar och blaj, gamla och nya erfarenheter – det är verkligen livet när det är som mest och bäst just nu.

En fin fössta tossdag i mass helt enkelt.

Sportlov i stan!

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

 • Publicerad 00:12, 2 mar 2017
 • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Jag hade så gärna befunnit mig i en fjällstuga och åkt skidor dagarna i ända, druckit varm choklad, bastat, ätit popcorn och spelat yatzy varenda kväll denna vecka. I år fick vi avstå skidresa tyvärr, men laddar redan för nästa år! Därför kör vi sportlov i stan. Kan kosta ganska mycket också, men vi blandar lyxgrejer med hemmagrejer, och upplägget rent slagsmålmässigt är så bra det kan bli:

- Larsson får lyxhänga med farmor och farfar i Småland. Även mormor och morfar finns på ett hörn. Det är så fint att det knappt går att beskriva. När ens barn har en lång arg period, och vi som föräldrar har svårt att veta hur vi ska handskas med, känner oss otillräckliga, dåliga som inte hinner lyssna klart – att han då får möjlighet att åka iväg och mysa med farföräldrarna ett par dagar – ja, det kan inte komma mer lägligt. Vi får andas och ladda upp tålamodet, han får bli sedd och lyssnad på ordentligt. Perfekt.

- Olsson hänger just nu med kusinerna i Solna, efter att Ninis hängt med oss i stan i början av veckan. Att ha kusiner i samma stad i nästan samma ålder är så himla mysigt och värdefullt. Tänk att de får växa upp TILLSAMMANS.

- Detta betyder att vi idag har varit enbarnsföräldrar. Visserligen till en livfull (minst sagt) treåring, men ändå! Jag kan dock inte riktigt tackla det. Har många gånger på stan trott att jag tappat bort något av barnen, kollat klockan för att se när jag ska hämta någon av dem, för att sedan komma på att jag har ett barn och han sitter i vagnen. De andra är i säkert förvar på ett annat ställe.

Att vara lärare är verkligen utmanande på många sätt, men när loven väl kommer – öj öj öj vad vi är värda ledigheten!

Sportlovstips i Sthlm so far:
- Bowla – rätt dyrt men sjukt kul!
- Spårvägsmuseet – inte så dyrt alls men rätt lång kö till tågbana. Ta den specialinsatta bredvid, där köper du biljetterna direkt för en tia. Går snabbare också!
- Barnens Bio på Zita – kvalitetsfilmer och gratisfika och pyssel innan och efter filmerna. Så mysigt! Bossan såg Lilla Anna och långa farbrorn och guuuud så mysigt!
- Måla eller fixa med sådant som du aldrig gjorde klart när du flyttade in i lägenheten. Jag har målat fönster tre förmiddagar i streck, känner mig därför rätt duktig och ”värd” att få mysa loss (smålänning/arbetarbeteende).
- Bjussa på middag och se till att bli bjuden på någon middag hehe. Har haft långa samtal både igår och idag om vad en identifierar sig med i första hand (förälder, karriärist mm) och om hur olika inställning vi kan ha till ett arbete – är det ens kall, ens levebröd, ens dröm? Superintressant och givande. Tacksam, som alltid, för alla fina kloka människor jag har runtomkring mig.

”Konsten att leva innan vi dör” – så löd underrubriken på en film på Zita som hette Småstad – det är precis det jag håller på med. Hur lever jag/vi NU, så att barnen har det bra, att jag fungerar okej, att relationen, som ju mest bara är ett AB (just nu) – hur lever vi med det just nu?

Är från och med idag med i utmaningen #Blogg100, vilket betyder att jag ska försöka blogga 100 dagar i rad. Får se hur det blir med det. Redan 10 minuter sen för att pricka 1 mars. Aja, försökte i alla fall.

God natt Stockholm!

Vilket liv det blev om glitterfeminismen! (Och skämmes SVT)

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

 • Publicerad 23:13, 21 feb 2017
 • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Jag gör det igen. Skriver världens längsta inlägg, trycker sedan på publiceringsknappen, och då är jag automatiskt utloggad, vilket gör att HELA SKITEN är borta! Finns inget jag blir mer panikarg på. Hur som, nu måste jag ut med detta tyckande (gud vad alla ska tycka nuförtiden, så även jag i detta ja), som ju blev en rätt fet debatt i diverse forum, bloggar och grupper.

I lördags kväll var det Mello. Då moffade jag i sedvanlig ordning i mig chips, popcorn, glass och godis, och förväntade mig Mellosurr som det inte gör något om en somnar ifrån. Pausunderhållningen stod Clara Henry för, tillsammans med Tess och Linda från Alcazar. Texten hade gjorts om och blev ett slags feministiskt statement i sann schlagerpaketering, vilket ju är skitbra lördag kväll när många sitter bänkade framför tv:n. Tack Clara Henry för det (om det var din idé, men det verkar så när jag läser om numret). Budskapet behövs fortfarande ju (tyvärr), men jag vet inte om jag ska skratta eller gråta över den massiva hyllning som det självklara budskapet låten levererade. Det borde vara så självklart. Hur som:

Det jag blir irriterad på är SVT’s oförmåga att tänka, boka, arrangera och producera normmedvetet. Det är inte okej. Mello är känt för mycket glitter och glamour och den biten gör de jättebra! Men – SVT har ett ansvar för ett visa en bred mångfald människor i en så stor och poppis produktion som Mello. Där skulle Normen Produktion i så fall köpts in och hjälpt till. Skämt åsido, men allvarligt: Normen Produktion är mitt och Matilda Johansson produktionsbolag som arbetar med att ge utrymme till och lyfta personer som ej tillhör normen inom musikvärlden. Då vi själva tillhör en priviligierad grupp, vit medelklass, är det är vårt, liksom ALLAS ansvar att inte spä på existerande normer inom t.ex. musikbranschen.

Det var precis vad SVT gjorde i detta nummer. Stora Hollywoodsvall, långa, smala och rätt nakna ben och till det trådsmala midjor, vilket väldigt få människor har. När jag diskuterat detta med mina elever så har inte det varit några konstigheter med det. På frågan: Vad såg ni?, svarade de: ”De hade baddräkter på sig. De hade nakna ben. Det var sexigt.” Inget konstigt med det, enligt dem själva. De matas ju med detta –

DETTA ÄR NORMEN FÖR HUR EN ARTIST SER UT.

När jag kom med idén att budskapet i låten kanske blivit ännu starkare och tydligare om tre helt olika personer stått på scenen, kanske med olika nationaliteter, olika kroppsformer, kanske en i rullstol… Då skrattade de till. ”Det finns inga artister som sitter i rullstol”. Klart det finns! De får bara inte synas ju!

Varför skrattar de på ett så fel ställe? Så fort jag säger något som för dem är lite främmande (alltså inte norm), då blir de lätt lite osäkra, och skrattar då för att de inte vet hur de ska bete sig. Det är vad jag tror alltså. Det är just därför som det är så oerhört viktigt med representation, särskilt för alla unga människor som matas med bilder hela hela tiden på hur idealet ser ut just nu.

Kom igen SVT, det är bara att ringa om ni behöver hjälp. Då kan vi samtidigt fixa till Owe Thörnqvists band. Jag tar gitarren, Matilda basen, Mariam trummorna så körar Bengan, Ali och Youssef.

Klart slut. Godnatt alla glitterfeminister och orakade feminister, glöm inte att vi alla kämpar, strävar och längtar efter samma sak – en jämlikt och inkluderande samhälle!

Veckan som avslutades med en varm stekpanna i Olssons panna.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

 • Publicerad 20:02, 20 feb 2017
 • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

I en tid då läggningarna tar mellan 1-2,5 timme är det svårt att hitta den där mysiga stunden för att sätta för att skriva. Men snart vänder det, snart ska de somna på direkten och kvällarna ska bli sådär harmoniska igen. Jadå, det säger vi bara. Just idag busar jag och skriver nu, men Bossan kollar barnkanalen och de andra är och simmar.

Veckan som gick var rätt bra ändå! Det är skönt när det händer lite annat än det vanliga, även om vardagen egentligen är rätt mysig när en tänker efter (om alla håller sams, vilket de sällan gör förvisso). En vanlig vecka ser mest ut så här:

- Lämna barnen.
- Jobba.
- Hämta barnen.
- Laga middag.
- I bästa fall träna en snabbis.
- Panikhandla blöjor eller mjölk.
- Lägga barnen.

Förra veckans alla höjdpunkter:
- Skridskodag i solen med mina elever hela måndagen!
- Föräldramöte där vi fick höra mer om barnens vardag.
- Överraskad med härlig familjemiddag på Alla hjärtans dag!
- Vi hade ett toppenplaneringsmöte med Pero Älskar Musik – Stockholms finaste livescen där jag och syrran bokar och styr upp hela klabbet:)
- Soppkväll på barnens förskola – stökigt och skitmysigt!
- Fick hänga med min bästa storasyster till ett fullsmockat Moderna, där Marina Abramovic öppnade sin utställning ”The Cleaner”. Marina, som är en föregångare inom performancekonsten, visar oftare energier mellan människor än fysiska föremål, vilket tilltalar mig. Att bli sedd – ett mänskligt behov som genomsyrade mycket av det vi såg. Inspirerande och starkt.
- Jag hälsade på Olle på skolan en förmiddag. Så mysigt!
- Jennie Abrahamson på Södra Teatern. Älskar att gå på konserter, vilket ju blir alldeles för sällan. Fantastiska musiker, Jennies röst, texter och melodier känns så självklara och är musik som går rakt in, utan någon som helst tvekan.
- Fembarnsmys lördag-söndag. Hängde med systerbarn och blir varm i hjärtat att barnen är så nära varandra, och att vi hänger som en enda stor familj. Kärlek.

Förra veckans lite mindre roliga händelser:
- När jag igår drämde en varm stekpanna i pannan i Olsson. Fem sugna pannkaksungar som inte kunde sitta still. Jag skulle lite fräsigt servera den 13:onde pannkakan när O är bakom mig utan att jag vet. Då hände det. Dåligt samvete och samtidigt lite förbenad? Ja. Kan de inte bara sitta still och vänta? Gick som tur är rätt bra.
- Att undervisa i ämnet musik i helklass. Så svårt att hinna räcka till, och lära 25-30 elever att spela ett instrument.

Sammanfattning:
När vissa dagar bara känns som en enda lång tjatsträcka från början till slut, är det rätt bra att spalta upp allt fint som händer. Och idag lekte de tre små liven TILLSAMMANS i våra korridorer. Jag bad Olsson och Larsson att ta hand om Bossan Bus då han egentligen är alldeles för liten för att vara utanför lägenheten, men de tog uppgiften på allvar, varpå Olsson sedan själv sa att: ”Det var ett långt framsteg i att vara bröder mamma. Våra band blev starkare.”

Exakt så sa han faktiskt.
Älskar så galet mycket hur han uttrycker sig ibland alltså!

God kväll!

Att vara den där pedagogiska föräldern.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

 • Publicerad 22:29, 8 feb 2017
 • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Eller att inte vara den. Det är frågan. Idag följde två kompisar till barnen med hem. Det är bra, då blir jag lite mer den föräldern jag vill vara. Lite mer tålamod, lite mer mysförälder. Det funkar faktiskt att ”leka” att jag är den föräldern jag själv, när jag var liten, tyckte var den där mysiga mamman (ja, nästan alla föräldrar jag minns från barndomen var mammor).

Projekt läggning av barn. Ingen favorit alltså. Ikväll prövade vi en ny grej. Lite yoga-hummande (eller var det nu heter på riktigt, är ingen yogafantast) innan sagoläsningen, för att komma ner i varv. Lite kul var det, men mest önskade jag så in i Norden att det på riktigt skulle göra skillnad, att hum-andet skulle göra sjörövarna lugna.

Ick sa nick. Varför tror jag ens längre att det någonsin ska lugna ner sig hemma hos oss??? Så besviken jag blir gång på gång. Det är mys en liten liten stund, sen är det ALLTID något som händer.

Meningen jag hörde oftast från vårt sovrum ikväll, där alla vill sova nuförtiden, var:

”Bosse stryper mig! Maaaamma!”

”Aj, Lasse slår mig! Maaaaaaaamma!”

Nu sitter jag här med dåligt samvete över hur arg jag tvingades bli till slut, för att de skulle sluta. De fick gå tillbaka till sina sängar och var ledsna hela bunten.

Så svårt att uppfostra barn.
Så lätt att känna sig som en dålig, otillräcklig och bristande förälder.
Nya tag imorgon.

God natt.

Men gott nytt år då.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

 • Publicerad 22:26, 7 feb 2017
 • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Det är den sjunde februari och det tog alltså dryga månaden att få en stund över till en gott nytt år-hälsning på detta forum, som jag gillar väldigt mycket. Forumet där jag samlar ihop tankarna – vad är det som snurrar i huvudet just nu? Bloggen känns som en hjälp när det surrar, snurrar och grubblas. Tankarna klarnar för en stund, och jag kan gå vidare lite mer ”ren” i skallen.

Jag har alltså tänkt sätta mig och skriva för att önska gott nytt år, peppa inför nystart i och med det nya året, kanske lista några mål för året som kommer… Men vet ni vad? Januari blev ingen harmonisk eller inspirerande start. Månaden blev massiv på många plan.

Även om det var tufft att börja nytt jobb samtidigt som jag hade kvar en hel del på det gamla, så var det ingenting jämfört med förlusten som till slut blev ett faktum. En vän miste sin stora kärlek i den förbannade sjukdomen cancer. En liten flicka miste sin pappa. Jag blir så himla ledsen då de som familj hade så väldigt mycket kärlek kvar att ge till varandra. Det syntes i varenda bild. Tankarna har påverkat mig mycket, för det är så djävulskt orättvist hur den där sjukdomen nästan verka ta de som verkligen inte är klara med att leva först. Det går nästan inte beskriva hur orättvist det är.

Med det menar jag alltså inte att de är mer värda att få vara friska än de som kanske ledsnat på livet, eller till och med slutat leva, men just i detta fall var det så oerhört fel det som hände. Jag sjöng det finaste jag kunde när vi tog farväl, och det var så fint i kyrkorummet den stunden. Det kändes som att samtliga, trots oviljan, accepterade läget och istället möttes i sorg men med väldigt mycket värme och kärlek. Det är min känsla.

Idag nåddes vi av beskedet att Hans Rosling somnat in, även han drabbad av cancer. Snacka om att ha mer att ge, att inte vara klar. Det är ändå fantastiskt fint att följa sociala medier idag och se vilket avtryck han lämnat efter sig.

Livet. Så skört. Så dyrbart. Så orättvist för vissa.

Men gott nytt år vill jag ändå önska er. Det kanske inte blir som du tänker dig eller planerar. Vi får bara hoppas att det finns en mening med allt även om det ibland är oerhört svårt att se den. Uppmaningen till detta nya år blir: Om du lever lite mer än nu, som om detta år är ditt sista, tror jag det gör samhället lite varmare och mer ödmjukt. Förhoppningsvis blir det fler hjälpande händer.

Kan vi försöka med det?

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.