Foto: Mostphotos

DEBATT: Förbjud nötkött i skolorna

Täbybon Jonas Paulsson, som driver kampanjen "Köttfri måndag", vill att kommunpolitikerna inför vegonorm i skolmatsalarna.

  • Publicerad 09:59, 16 jan 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Utan stora insatser är det extremt osannolikt att Parisöverenskommelsens 1,5-gradersmål nås vid utgången av 2000-talet, står det i ett nytt 1 000-sidigt utkast till FN-rapport som hundratals forskare jobbat med. Det är dags för kommunpolitikerna att visa världen klimatledarskap genom att förbjuda nötkött och mejeriprodukter i skolmatsalarna.

Med nuvarande utveckling spår forskarna att 1,5-gradersgränsen kommer att passeras redan någon gång under 2040-talet. Nivån av koldioxid i atmosfären har redan passerat 400 ppm. Vi närmar oss med expressfart den punkt då ingen återvändo finns eftersom värmeökningen då på flera sätt triggar sig själv, bland annat genom att växthusgaser hastigt frigörs från tidigare frusen mark i Sibirien.

Maten vi äter beräknas stå för 20–25 procent av den svenska konsumtionens klimatpåverkan, så ändrade kostvanor kan göra en enorm skillnad. Enligt Mat-klimat-listan från Sveriges lantbruksuniversitet orsakar nötkött 40 gånger högre växthusgasutsläpp än bönor. 

Dessutom finns det starka etiska argument att förbjuda nötkött. För varje dag som går blir mjölkpriset högre för korna på grund av en allt extremare avel och intensivare uppfödning. Deras kalvar tas ifrån dem direkt efter födseln. Kalven saknar sin mamma och kon saknar sitt barn. Ångesten är enorm.

Världen står på randen till en klimatkatastrof. Kommunpolitikerna bör därför ta sitt ansvar och införa vegonorm i skolmatsalarna genom att ersätta köttet med baljväxter och byta ut komjölken mot växtbaserade alternativ.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ett år med gaypodden: "Många tackar för att vi hjälpt dem"

Nyheter Alexandra från Vallentuna: "För få lesbiska som tog plats" Gaypodden har nyss fyllt ett år och vi har snackat med Vallentunabon Alexandra Malmlund som är en av grundarna till podcasten.fredag 23/2 15:05