Shahab Ghobadi, liberal debattör, vill se fler och skarpare insatser för att minska utanförskapet i Stockholm och stävja våldet. Foto: Rouzbeh Djalaie / Privat

DEBATT. Ghobadi: "Sluta blunda för att lag och ordning slutat fungera"

Ställ hårdare krav på den som söker ekonomiskt bistånd och ge polisen resurser att gripa och lagföra de personer som utför bilbränder och kastar sten. Den liberala debattören Shahab Ghobadi kräver fler åtgärder för att minska utanförskapet i Stockholm.

  • Publicerad 10:57, 29 dec 2016

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Mina föräldrar kom till Sverige för snart 25 år sedan, det var en tid då Ny Demokrati var ett parti som existerade i landet, skinheads sprang fortfarande runt på gatorna och gjorde elände. Det fanns ingen Facebook eller sociala medier som kunde ge kontakt med människor från ens hemland. Världen var inte lika global som den är i dag, det var svårare att hitta samhörighet som dagens teknik erbjuder. Det svenska folket var inte medveten om begreppet 'mångkulturellt samhälle’, det var en tid då det var betydligt svårare för invandrare att bo i Stockholm. Nu, 25 år senare, kan vi se hur huvudstaden är segregerad, en uppdelning mellan människor som är självförsörjande och människor som är beroende av bidrag.

Botkyrkas röster: "Det här kan vara början på riktig förändring"

Sverige är ett land med gratis gymnasium, komvux, högskola och universitet. Trots denna generösa välfärd hamnar många i bidragsberoende och utanförskap då det saknas tillräckligt med krav i samhället.

Boenden i utsatta områden i Stockholm löper ännu större risk att hamna i ett så kallat bidragsberoende. Många barn får aldrig se sina föräldrar gå till jobbet. Att inte ha någon förebild eller någon att se upp påverkar hur ungdomar upplever och beskådar samhället. Barn och ungdomar söker sig till en gemenskap och det kan vara en av anledningarna till varför unga killar dras till gäng. Ett desperat sökande efter en identitet från ett destruktivt hem. Detta är en väldigt farlig utveckling då många äldre killar får yngre att utföra brott och andra olagliga företeelser. En helt ny generation av unga människor som är födda i landet men ärver sina utlandsfödda föräldrars arbetslöshet.

I samband med flyktingkrisen och många ensamkommande unga killar blir problematiken mer synlig och arbetet med integration måste stärkas i mycket högre uträckning. Annars riskerar ensamkommande unga killar att hamna i samma utanförskap och brottslighet. Sveriges generösa välfärd och trygghet är något som måste värdesättas. Men att fastna i arbetslöshet kan bli en ond cirkel av bidragsberoende och utanförskap som blir en del av det vardagliga livet.

DEBATT. Bjuggren (S): "Ingen ung ska lämnas utanför i mitt Stockholm"

För att motverka detta krävs många åtgärder. Politiker måste agera hårdare och ställa krav på människor och sluta behandla ungdomar som handlingsförlamade. Myndigheterna måste ställa hårdare krav på personer som söker ekonomiskt bistånd, exempelvis snabbare och längre praktik för att lättare hamna i arbete. Polisen måste få mer befogenheter och lagen måste ändras så att kriminella personer som utför bilbränder och kastar sten mot poliser och räddningspersonal blir gripna och lagförda. Skärpta lagar mot vapenbrott och mer kameraövervakning i utsatta områden, som kan hjälpa till med säkerheten och göra det lättare för polisen att kunna utföra sitt arbete att hitta brottslingar. Hela den svenska debatten måste kunna diskutera problem utan skygglappar. Regeringen måste sluta blunda för verkligheten annars riskerar parallella samhällen utvecklas i många delar av Sveriges huvudstad där lag och ordning slutar att fungera."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.