Hugo Röjgård, ordförande Graffitifrämjandet. Foto: Agnes Stuber/Ylva Bergman

DEBATT. Graffitifrämjandet: Olagliga verk måste kunna bevaras

Verk som håller hög kvalitet måste kunna bevaras – även om de är gjorda utan tillstånd, skriver Graffitifrämjandet.

  • Publicerad 11:24, 5 jan 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Saga Berlins verk ”Uppfinn nått eller dö” i Hägerstensbadet fortsätter att utmana. För att förstå ett verk gäller det att ha kunskap om olika slags konstnärliga praktiker.

När vi talar om graffiti, och alla estetiska uttryck, gäller det att hålla isär smak och juridik. ”Fult” och ”fint” handlar om var och ens subjektiva smak. Smaken är som bekant olika för olika personer, och inget vi grundar juridiska ställningstaganden på.

LÄS ÄVEN: SE FILMEN: Här klottrar de ner Hägerstensbadet

I en demokrati är det till och med så att en mångfald av smak är något positivt. Jag gillar inte din musik, du gillar inte min, men vi kan samexistera ändå. Konst är inte heller alltid ”fin”, men kan ha viktiga kvaliteter.

Konst behöver inte ens vara gjord med tillstånd. ”Fint” och ”fult” i estetiska sammanhang, som exempelvis inom konst, musik, film och så vidare, hänger inte samman med om något är tillåtet eller ej. 

Vi vet alla att ”Uppfinn nått eller dö” är gjort utan tillstånd. Juridiskt sett är det antagligen fråga om skadegörelse, beroende på vad rättsväsendet beslutar. Verkets juridiska status är alltså inte mycket att tala om. Det är istället verkets kvaliteter som vi tycker är värda att diskutera.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Dyrt klotter är konstkupp av hyllad fotograf

I New York bevarade staden Keith Harings verk ”Crack is Wack” trots att det var gjort utan tillstånd. Bör det målas över? I Sverige är Lars Vilks Nimis ett ständigt aktuellt exempel. Ska det rivas, i lagens namn?

En viktig del av ett demokratiskt system är likhet inför lagen. Precis som när kommuner i efterhand ”legaliserar” svartbyggen anser vi att ett verk som gjorts utan tillstånd men som håller hög kvalitet ibland kan bevaras när det finns ett allmänintresse.

Graffitifrämjandet anser att stadens förvaltning ska tillsätta en utredningsgrupp som tar sig an ärendet, så att politikerna fortsatt kan hålla sig på armlängds avstånd till den komplicerade frågan om vad som är konst.

För att kunna samtala direkt om graffiti och dess plats i staden och i en demokrati bjuder vi härmed in Johan Nilsson (M), vice ordförande i Älvsjö stadsdelsnämnd, på en introduktion i graffitimåleri på den öppna väggen i Tanto. Vi ser fram emot att träffas. 

LÄS ÄVEN: DEBATT. (M): Konstkuppen är ett brutalt övergrepp på vanliga medborgare

LÄS ÄVEN: Hägerstensborna: Behåll graffitin på badet!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här ser Peter till att Bagis blir vårfint

Nyheter "Håller man det snyggt plockar folk upp sitt skräp" Det som göms i snö kommer fram i tö: Peter Centerbäck ser till att det är rent och snyggt kring torget i Bagarmossen, nu när våren är här.måndag 23/4 11:48

Hägerstensåsens stora loppis nu i helgen

Nyheter Analogt haveri! Åsens loppmarknad fick fel datum i papperet.måndag 23/4 9:26