Maria Magdalena kyrka på Södermalm har fått en ny färgton. Insändarskribenten gillar inte vad han ser. Foto: Andreas Jennische

DEBATT. "Skandalös färgsättning av Maria Magdalena kyrka"

Södermalmskonstnären Bo Löfgren rasar mot den nya färgen på Maria Magdalena kyrka. "En fatal renovering" och en "outsägligt trist färg" anser konstnären.

  • Publicerad 10:28, 21 dec 2016

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Den skandalösa färgsättningen av kyrkans exteriör väcker olust och förstämning hos många på Söder. Även tillfälliga besökare i stan förfäras över den misslyckade renoveringen av kyrkans utanverk. Många konstnärer på Mariaberget är bestörta.

Som vanligt hänvisas vid förfrågan till så kallad expertis i olika instanser; Stadsmuseet, länsstyrelsen, arkitektfirmor med flera. Och som vanligt dras den gamla visan: "Så här såg det troligen ut från början".

Material som tros ange färger åtminstone från 1800-talet, och analyser i expertkretsarna ligger, enligt uppgift, till grund för  dagens färgsättning. Precis som om hänvisning till hur det såg ut förr skulle motivera och ursäkta den fatala renoveringen!

Den traditionella fantasilösheten i ett projekt som detta är chockerande. Fanns det inga bland dem som bestämmer som satte ner foten och frågade: Bara för att kyrkan fick en outsägligt trist färg förr i världen, så måste väl inte misstaget upprepas idag?

Den sand/ockragula färgen, som byggnaden hade fram till förstörelsen idag, lyste upp och över den omgivande miljön, gav helgedomen en nimbus som motsvarar den ståtliga arkitekturen. De nya ytorna, med färg typ utspädd kaffe latte, ser lika sorgligt fadda ut i dagsljus som i elbelysning.

Tyvärr kan det skedda ej göras ogjort. Och att de ansvariga skulle erkänna tillstymmelse till misstag, baserat på den stereotypa hänvisningen till hur det såg ut förr, är föga troligt – och tjänar knappast något syfte. 

Möjligen kan denna nya skandal öppna ögonen på tillträdande expertis, som kan förhindra att förlegade synsätt fortsätter att trivialisera vår stadsmiljö. Men invånarna på Söder och församlingen får vänta på en ny, estetiskt tilltalande uppenbarelse av sin kyrka – troligen i minst 50 år."

Utstpädd latte? Foto: Andreas Jennische

Sorgligt fadd? Foto: Andreas Jennische

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.