Uruselt, anser Jaana Tilles (S), oppositionsråd i Vallentuna, angående hyresrättsbeståndet i kommunen. Foto: Pressbild/Mostphotos

DEBATT: "Uruselt – Bottennotering för andelen hyresrätter IGEN"

I en debattartikel går Socialdemokraterna i Vallentuna hårt åt alliansen i fråga om hyresrätter i kommunen. Jaana Tilles (S), oppositionsråd i Vallentuna, kräver en storsatsning så att ungdomar kan bo kvar i kommunen.

  • Publicerad 15:18, 2 maj 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vallentuna växer med ca 170 bostäder per år, långt under våra fastställda bostadsbyggnadsplaner. Av dessa 170 bostäder finns inga nya hyresrätter denna gång heller enligt den nyaste bostadsstatistiken från SCB. Ingen större överraskning i och för sig, så har det sett ut de senaste 20 åren i Vallentuna.

Av Vallentunas bostadsbestånd finns 62,1% villor, 35,6% bostadsrätter och endast 2,3% hyresrätter!!! Så uruselt ser det inte ut i någon av de andra kommunerna i Stockholms län, i själva verket inte heller i hela Sverige. Skam åt alliansen som inte klarar av att leva upp till bostadsförsörjningsansvaret för människor i olika skeden i livet.

Det moderata styret i Vallentuna förmår inte att ta fram hyresrätter trots att behovet av hyresrätter är stort. Ungdomarna tvingas söka boende i grannkommunerna. En del av de äldre tvingas bo kvar i sina stora villor. Företag och även kommunen själv får allt svårare att rekrytera arbetskraft när valfriheten på bostadsmarknaden totalt saknas.

För att kunna attrahera nya företag till Vallentuna, erbjuda boende till våra ungdomar och bli av med dyra paviljongslösningar för nyanlända behövs det politiska prioriteringar. Det kan vara markanvisningar för att bygga hyresrätter, bygga hyresrätter i kommunal regi och även uthyrning av mark till fristående aktörer som lovar bygga och långsiktigt förvalta hyresrätter.

Det krävs byte av det politiska styret för att åstadkomma resultat. Det har senaste årtionden tydligt visat.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fotbollsplanen som avskys av alla - "Skitdålig"

Nyheter Men snart är det slutspelat på mattan I helgen möttes Täby FK och IFK Stocksund på Tibblevallens konstgräsplan. En plan Efter matchenär Stocksundstränaren starkt kritisk mot underlaget.tisdag 24/4 14:10

S i Täby: Slopa deltidspengen på förskolorna

Nyheter "Kommunen har råd med en bättre förskola" Socialdemokraterna i Täby vill införa en enda förskolepeng, oavsett antal timmar som barnet går på förskolan. S anser att deltidspengen gör det svårt för förskolorna att använda sina resurser.tisdag 24/4 13:37