Stefan Bruhn: lokalpatriot i Årsta. Cykel- och kollektivtrafiksentusiast som läser för mycket deckare på sin fritid. Foto: Mostphotos/Privat

KRÖNIKA: Kollektivtrafiken är undermålig – då höjer Moderaterna priset

Jaså, är du missnöjd med SL:s trängsel, förseningar och klämspärrar? Då tar vi mer betalt! Gästkrönikören Stefan Bruhn får sura uppstötningar av SL.

  • Publicerad 16:02, 9 jan 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Jag har åkt med SL hela mitt liv. Som tonåring brukade jag och mina polare ta pendeln från Helenelund in till Centralen för att supa. På väg dit drack vi hembränt vin med klumpar i och rökte Jompa Glitter utan tuss (John Silver utan filter). Vi brukade hänga i utrymmet mellan vagnarna på de gamla tågen, det gick att gå in och stå där några stycken. Blev man kissnödig var det bara att lösa det på plats, det rann rakt ut på rälsen.

Men det har gått många tåg över broarna sen dess och jag kissar inte längre mellan vagnarna. Det går ju inte på de nya tågen.

Däremot oroar jag mej dagligen för SL:s klämspärrar. Och att komma i tid till jobbet. Helst utan att få hjärtsnörp i de trasiga rulltrapporna. Det fascinerar mej att SL har höjt priserna igen. Och att vi fortfarande snällt betalar. Trots att SL:s ledning är uppenbart inkompetent.

LÄS ÄVEN: Värst för pensionärer när SL prishöjer

Människofientliga klämspärrar som skadar svagare och långsammare individer hör inte hemma på 2000-talet. Så enkelt är det. Men jag antar att Kristoffer Tamsons, moderat landstingspolitiker och SL:s styrelseordförande, anser att agnarna måste skiljas från vetet. Sagt och gjort. 2016 skruvades hastigheten i spärrarna upp ännu mer och antalet personskador mer än dubblerades.

Jag börjar få för mej att han inte åker kollektivt för egen del. Men varför skulle han det? Han har väl råd att låta bli.

Moderater bekänner sig till marknadsekonomin. Utbud och efterfrågan styr allt, den osynliga handen svävar över oss alla och löser allt på bästa sätt. Förutom när det gäller något så lågtstående som kollektivtrafiken, det är ju ett naturligt monopol och då är det fritt fram att höja priset på en undermålig tjänst. Jaså, är du missnöjd? Ja men då tar vi mer betalt! Signalfel, nedrivna kontaktledningar och mjukdelsskador någon?

Skit samma. Det är ju ändå mest kreti och pleti som åker med SL. Vi får väl tåla lite ”tuffare tag”. Särskilt de äldre. För givetvis drabbar prishöjningarna främst pensionärer. Själv har jag bara fått sura uppstötningar, än så länge i alla fall. Tack för det, Trevlige Tamsons!

LÄS ÄVEN: Efter SL:s nya priser – här möter politikerna resenärerna

LÄS ÄVEN: Tvärbanans konduktörer har fått "hitte-på-jobb"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här ser Peter till att Bagis blir vårfint

Nyheter "Håller man det snyggt plockar folk upp sitt skräp" Det som göms i snö kommer fram i tö: Peter Centerbäck ser till att det är rent och snyggt kring torget i Bagarmossen, nu när våren är här.måndag 23/4 11:48

Hägerstensåsens stora loppis nu i helgen

Nyheter Analogt haveri! Åsens loppmarknad fick fel datum i papperet.måndag 23/4 9:26