Jessica Johnson, ordförande, Liberalerna i Vallentuna Foto: Press/Liberalerna

L: Aggressiv vitvarufauna hotar skogar i Vallentuna

Det finns mycket mer att göra för att minska sopbergen i kommunen. Det skriver Vallentunaliberalerna Jessica Johnson, Anna-Clara Nord Ekerling och Ylva Mozis.

  • Publicerad 11:47, 16 feb 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Idyllen i Vallentunas vackra skogar störs allt oftare av den alltmer förekommande vitvarufaunan av kasserade kylskåp, tvättmaskiner, kontorsinredning och byggavfall. Det är så sorgligt.

Människors konsumtion har ökat enormt de senaste 50 åren och våra hav fylls med gigantiska plastberg. Klimatförstöring är ett faktum även om det finns många som trots fakta och evidens vill påstå motsatsen.

Vallentuna kommun växer med sitt strategiska läge mellan Stockholm och Arlanda som är porten till världen. Vi är av många skäl en populär kommun att flytta till, men fler människor innebär också mer sopor som ökar belastningen på natur och samhällsfunktioner i vårt samhälle. Det får vi inte blunda för. Vi måste gemensamt se till att det fungerar, både i samhället såväl som på det personliga planet.

Vi konsumerar nästan 500 kg i bara köksavfall per person per år. Då tillkommer allt annat vi gör oss av med efter husrenoveringar och förbättringar. Då måste det göras enkelt att göra rätt. Det ska vara enkelt att göra sig av med sina sopor utan att dumpa det i våra skogar.

Liberalerna driver på miljöarbetet i kommunen som bland annat kan erbjuda sophämtning av mat- och hushållsavfall, trädgårdsavfall och grovsopor men det finns mycket mer att göra. Människor och företag banar vägen med att minimera både matavfall och förpackningar av plast till exempel genom att minimera personligt avfall, zero waste movement.

Vi ser också fram emot SÖRAB:s kommande returpark. Det hoppas vi kommer innebära mindre sopdumpning genom att göra det enklare för människor att göra rätt och återvinna soporna istället för att slänga.

Liberalerna i Vallentuna kommun har länge jobbat för att bygga ett hållbart samhälle och har bidragit till att vi idag har en stärkt miljö- och klimatpolitik. Vi har en otroligt vacker natur, ett rikt djurliv och fantastiska skogar vi älskar att ströva i. Det ska vi värna och förvalta väl. Inte bara för vår egen skull, utan för våra barns framtid."
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Efter dödsfallet i Täby: "Inga misstankar om brott"

Nyheter Förundersökningen nedlagd Den person som hittades avliden i Centralparken i Näsbypark under onsdagen var en man uppger polisen. Nu har man även avskrivit misstanke om mord.torsdag 26/4 14:48

Satsningen: Danderyds mest påkostade temapark

Nyheter "Kanske en pool?" Sätraängsparken i västra Danderyd ska rustas upp och det ordentligt. I ett förslag som tekniska kontoret tagit fram ska en ny park göras om för att tillmötesgå både de allra yngsta och äldsta.torsdag 26/4 14:23