Ewa Larsson (MP). Foto: Direktpress

MP: Vi måste samarbeta med Alliansen för att lösa problemen kring Nytorps gärde

Bostäder kontra rekreation, den eviga frågan är Söderort förtätas. Ewa Larsson, Miljöpartiets starka kvinna i Skarpnäck, läste om Enskededalen FC:s kamp för att behålla bollplanen på Nytorps gärde. Nu efterlyser hon samarbete med Alliansen.

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

  • Publicerad 09:59, 13 jan 2017

Som lokal politiker ska jag sammanvägda lokala önskemål med behov, och alla är överens om att vi behöver mer bostäder.

I Tidningen Hammarby/Skarpnäck kunde vi läsa förra veckan om hur engagerade fotbollsspelare uppväxta i Dalen har idéer om att utveckla grusplanen på Nytorps gärde. Idéerna ska de presentera för politikerna. Det är då som demokratin fungerar som bäst, men det innebär också att konkurrens om gärdet hårdnar. Redan 2014 framkom att idrottsplanen var populär men att konstgräs önskades. Så frågan är inte ny men har inte drivits.

Läs även Enskededalen FC: Bevara bollplanen på Nytorps gärde

Här har alltså ett demokratiskt underskott uppstått. Gärdet gränsar till Hammarbyhöjden, Enskededalen, Slakthusområdet, Kärrtorp och Björkhagen. Men det är Skarpnäcks stadsdelsnämnd som varit remissinstans. Det här måste ändras, byggplaner som överlappar flera stadsdelar bör rimligen hanteras i dem alla.

Oavsett så kommer Dalens sjukhus att ligga som en stor isolerad anomali på andra sidan Åstorpsringen medan vi bygger stad runt om. En överdimensionerad halvtom parkeringsplats och en stor konstgjord gräskulle ingen människa någonsin vistas på. Ett hinder för att allt det som önskas. Jag har vid flera tillfällen lyft frågan med landstingspolitiker. De har inte visat något intresse för att driva frågan. Locum, som är det landstingsägda bolag som äger marken, styrs av en politisk styrelse som inte heller den visat något intresse för byggande.

Som lokal politiker ska jag sammanvägda lokala önskemål med behov, och alla är överens om att vi behöver mer bostäder.

När beslut togs i Stadsbyggnadsnämnden om fortsatt planarbete för Nytorps gärde kom ett förslag med om en idrottsanläggning utefter Åstorpsringen, granne med Dalens sjukhus. Det innebär ännu mindre utrymme att bygga bostäder på. Å andra sidan är Stockholm generellt sett underdimensionerad avseende idrottsanläggningar, dock inte i just på denna plats där Kärrtorps IP ligger inom joggingavstånd.

Andra önskemål som kvarstår trots beslut är att inte bygga några bostäder alls på gärdet, att enkom bygga utefter befintliga vägar och att bygga mer än vad som nu är föreslaget.

Vi politiker behöver helt enkelt samarbeta mera, både mellan stadsdelar, vilket jag som nu sitter i majoritet kan verka för, och med landstinget som styrs av Alliansen. Detta för att både kunna tillgodose lokala önskemål om att bibehålla grönska för rekreation på Nytorps gärde som för plats för idrott och stadens allmänna behov av mer bostäder.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Brand på förskola i Hägersten

Nyheter Det brann på altanen till förskolan Mellanberget i Hägersten i fredags kväll. Räddningstjänst lyckades släcka branden men en hall blev rökskadad.måndag 25/9 11:17

32 supportrar bussades iväg innan bråk

Nyheter Flera gripna vid derbyt Det blev en hel del stök vid gårdagens derby mellan Djurgården och Hammarby. Flera personer greps, bland annat för att ha attackerat polis, och sent i går kväll bussades 32 supportrar bort från...måndag 25/9 9:25