Foto: Liberalerna

"Säg inte till oss ungdomar var vi ska bo, Leif Gripestam!"

Täby borde bygga billigare lägenheter istället för att tala om att det är bra att unga "ser sig om". Det skriver Saga Bowallius (L) i en debattartikel.

  • Publicerad 12:08, 1 feb 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Moderaterna har länge försökt ducka för ansvaret att skapa ett bostadsutbud i Täby för folk med olika förutsättningar. I Täby nyheter (30/1) menar kommunalrådet Leif Gripestam att ”det är bra för unga människor att bo på andra ställen och se sig om” och att han inte tycker att kommunen ska arbeta för att ungdomar ska kunna bo kvar i kommunen när de flyttar hemifrån.

LÄS ÄVEN: "Beslutet som får S att se rött: "Många måste flytta från Täby"

Att politiker tycker sig ha rätten att berätta för människor hur de ska leva sitt liv är absurt. Leif Gripestam ska inte säga till mig eller andra ungdomar var vi ska bo – tvärt om tror jag som liberal att varje individ vet bäst själv när det kommer till sådana val.

Men för verklig valfrihet måste det finnas olika alternativ att välja mellan. Med den alltför reglerade bostadsmarknaden vi har idag, och med den stora makten som kommunen har över byggande, är det viktigt att alla kommuner – inklusive Täby – tar sitt ansvar och bidrar till att skapa ett bostadsutbud som passar människor med olika betalningsförmåga och livssituation.

Samtidigt är Socialdemokraternas förslag om att skapa särskilda ungdomsbostäder där människor får lov att bo under en viss period av sitt liv inte heller en bra lösning. Att kvotera bostäder till en viss åldersgrupp ställer grupper mot varandra, och riskerar att utnyttjas av människor som inte behöver dem. Dessutom gör det bostadsutbudet inflexibelt och medför onödig byråkrati.

Istället borde kommunen lösa problemet genom att satsa på billigare lägenheter – både i bostadsrätts- och hyresrättsform. Detta bör göras genom att:

1) Bygga mindre bostäder och billigare materialval.

2) Ha fler markanvisningstävlingar med villkor som lägstapris.

3) Utreda möjligheterna för ett kommunalt bostadsbolag.
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ett år med gaypodden: "Många tackar för att vi hjälpt dem"

Nyheter Alexandra från Vallentuna: "För få lesbiska som tog plats" Gaypodden har nyss fyllt ett år och vi har snackat med Vallentunabon Alexandra Malmlund som är en av grundarna till podcasten.fredag 23/2 15:05