Lätt & Lagom och Bregott

  • Publicerad 14:47, 2 jul 2011

Lätt & Lagom
Vatten, rapsolja, vegetabiliskt fett, kärnmjölk, modifierad stärkelse, smörolja,
mjölksyrakultur, koksalt 1,5%, emulgeringsmedel E471, av veg fett,
surhetsreglerande medel (mjölksyra, natriumcitrat, citronsyra), konserveringsmedel E202, arom, vitamin A och D.

Vegetabiliskt fett: Det här företaget vågar i alla fall talat om blandningen av vegetabiliska fetter i sin produkt. Det är mättad palmolja och mättat kokosfett blandat. Se information om dessa under tidigare margariner.

Smörolja helt ofarligt.

Mjölksyrakultur är nog det nyttigaste i Lätt & Lagom

Betyg av Tommy Svensson: Innehåller en hel del skräpprodukter. Innehåller palmolja (en av de sämsta oljorna), emulgeringsmedel som är tveksamt, ett rent av farligt konserveringsmedel, det värsta av allt arom och dessutom konstgjorda vitaminer.

Naturligt matfett
Bregott
Grädde, vatten, rapsolja, salt 1,0%, mjölksyrakultur, vitamin A och D
Viktigt att tänka på är att detta inte är ett margarin, det innehåller grädde och är därför en smörprodukt.

Grädde helt ofarligt. Enligt den senaste forskning som även presenterades på TV för några veckor sedan, är grädde varken orsak till fetma, högt kolesterol eller de problem som den tidigare beskyllts för (i normala mängder). Ett av de bästa mättade fetterna för vår kropp. Mycket renare och nyttigare än mättat palmfett och mättat kokosfett.

Vatten inga problem.

Rapsolja, en av de bättre oljorna att använda i den här typen av produkter. Bör dock inte värmas upp för mycket då den innehåller enkelomättade fetter. Dessa härsknar snabbt vid för lång och för hög uppvärmning.
Nu ska de ju bara bredas på mackan så det är ju inga problem med detta.

Salt 1,2% inga större problem.

Mjölksyrakultur nyttigt för oss och för magen.

Vitamin A och D har vi i Sverige ofta brist på. Därför sätter man till konstgjorda för att motverka underskottet. Tveksamt men inte farligt i den mängd det handlar om. Det är dessutom mindre kemiska vitaminer tillsatta i Bregott än i övriga margariner då det finns mera naturliga vitaminer kvar då denna produkt inte utsatts för samma behandling.
Med andra ord kan man säga att Bregott innehåller bara saker som vår kropp känner igen vilket är bra för vårt immunförsvar.

Betyg av Tommy Svensson: Innehåller en viss del konstgjorda vitaminer. Dessutom är rapsoljan i alla nämnda produkter besprutad. Detta kan man undvika genom att köpa Ekologisk

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.