Skokoster wärdshus har fått en ny ägare. Fredrik von Essen köpte fastigheten för 30 miljoner kronor. Nu vill han öppna ett äldreboende. Foto: Fredrik Gustafsson

Det vill von Essen med Skokloster

Inom en månad kommer Skokloster wärdshus att få sig ett första ansiktslyft. Därefter har den nye ägaren Fredrik von Essen tankar på en kyrkby, ett årligt återkommande midsommarfirande och nya bostäder. Men det kommer inte att ske över en natt.

  • Publicerad 09:15, 13 feb 2015

Länge talades det om att den tidigare ägaren till Skokloster wärdshus skulle sälja till ett företag som ville öppna ett flyktingboende i fastigheten. Det var inget som Fredrik von Essen, som idag är ensam ägare av Skokloster gods, ville. Han har nu köpt Skokloster wärdshus för omkring 30 miljoner kronor, en fastighet på närmare 8 000 kvadratmeter.

– Jag var tvungen att köpa det. I realiteten hade en flyktingförläggning förstört besöksmålet, det är fakta. Ett flertal hyresgäster var beredda att säga upp sina avtal, vad hade vi haft kvar då i Skokloster om de lämnat? säger Fredrik von Essen.

Berikar Skokloster
Nu har alltså Fredrik von Essen förvärvat den fastighet hans farfar lät bygga 1965. Men sedan dess har fyra förvaltare försökt att driva anläggningen, inklusive Fredriks farfar, utan att få bäring i den. Nu har von Essen nya idéer för fastigheten, bland annat ett äldreboende.

– För att få värdshuset att gå runt så måste sättet det drivs på göras om. Då är ett äldreboende ett sätt. Samtidigt berikar det Skokloster som ett samhälle att ha möjligheten att födas, leva och dö i. Alla vill inte flytta in till Bålsta när de blir äldre, säger han. Dessutom kan en utveckling av värdshuset genera en hel del nya arbetstillfällen, och de finns det inte så många av idag i Skokloster.

50 man slöt upp
Fredrik von Essen är en van spelare i näringslivet. Och han är van att jobba snabbt. Bland annat var han med och startade upp en såsfabrik på knappt sex månader. Men snabba puckar är långt ifrån något han kommer att använda sig av i Skokloster, menar Fredrik.

– Det vore förödande. Det går inte att agera som inom normal kommersiell verksamhet ute i Skokloster, man måste hela tiden ha det historiska perspektivet i bakhuvudet. Och saker och ting måste göras i samråd med invånarna, berättar han.
Fredrik von Essen verkar ha en hel del Skoklosterbor i ryggen. Över 50 personer tillbringade förra helgen i värdshuset, de kom för att arbeta ideellt med att hjälpa von Essen att rensa ur och snygga till i delar av byggnaderna.

– Jag är otroligt rörd över uppslutningen. Det kändes som en present jag fick av Skoklosterborna. Jag kände att jag inte står ensam. Det var en rejäl vitamininjektion för mig att fortsätta utvecklingen av vår halvö, berättar han.
 
Får ansiktslyft
Planerna är många och stora. Ett äldreboende hoppas Fredrik redan stå klart till år 2017. Därutöver finns planer på en kyrkby, bostadshus och en mötesplats för Skoklosterborna. Om ungefär en månad kommer värdhusets första ”ansiktslyft” ha gjorts. En månad senare kommer en första konferens att hållas av en större koncern i det då nyöppnade värdshuset. Dessutom planeras ett årligt återkommande midsommarfirande i och kring fastigheten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Från späda plantor i Skokloster till ståtliga julgranar i residensstaden

Nyheter För många år sedan knyckte Åke Ericsson ett par späda granar i dikeskanten några stenkast från hans och makan Birgittas sommartorp i Skokloster. Nu, drygt trettio år senare, skänks granarna, för att...måndag 20/11 13:42

"Ta aldrig skit från någon" – ett framgångsrecept

Nyheter Bålstadottern Mary Juusela prisas för sitt sätt att driva företag. Att gå sin egen väg. – Ta aldrig skit från någon. Vare sig du har Adhd, annan hudfärg, dyslexi eller något annat som är annorlunda....måndag 20/11 13:29

Helgens blåljus: Flera fall av misshandel

Nyheter Misshandel kan se ut på olika sätt. I Enköping i helgen fanns såväl misshandel i familjen som mellan vänner och från en helt okänd.måndag 20/11 9:48

Rondelltoa ska lära Enköpingsbor att spola rätt

Nyheter Rondellhundar är ett känt begrepp. Men rondelltoaletter? – Det är VA-avdelningens kampanj, förklarar biträdande VA-chefen Marika Hansson.fredag 17/11 11:59

Man överfölls brutalt av rånare i Enköping

Nyheter En man som gick på Dr. Westerlundsgatan sent på torsdagskvällen, på väg hem från stan, kände sig förföljd. Han tog då en genväg hem. Där överfölls han brutalt.fredag 17/11 11:07