TIGGERIFÖRBUD. Moderaterna Oskar Weinmar och Joanna Masoura tycker att tiggeri är ett problem och vill skärpa de lokala ordningsstadgarna för att få bort det i den mån det är möjligt. Foto: Charlotte Årling

Att tillåta tiggeri är en björntjänst

  • Publicerad 13:19, 23 okt 2017

Replik till Ulla Barthelson (VB) i Vi i Väsby nr 40.

Det är märkbart att Ulla Barthelson (VB) är mycket engagerad i tiggerifrågan och att hon vill väl. Men hennes och andras goda vilja leder fel. Att tillåta tiggeri är att göra de som tigger en björntjänst.

Oavsett om tiggeriet är organiserat eller inte så ligger grunden i det utanförskap de som tigger upplever i deras hemländer. Det måste brytas, men det gör det inte här på Centralvägen.

Regeringens nationella samordnare för utsatta EU-medborgare beskriver i sin rapport att det ger 100-200 kr om dagen att tigga i Sverige. För nyutbildade läkare i Rumänien är ingångslönen ca. 3 000 kronor i månaden, ungefär lika mycket som man kan få i Sverige per månad av att tigga. Så oavsett om det är frivilligt eller organiserat finns det alltså en ekonomisk motivation till att människor tigger i Sverige. Precis som Barthelson påpekar.

Den nationella samordnarens slutsats är att de gåvor som läggs i pappmuggen inte kommer åt roten till utanförskapet utan snarare upprätthåller det. De som tigger här får varken utbildning eller arbete av att sitta på våra gator. Ulla Barthelsons resonemang kring medmänsklighet blir då svårförståelig. Visst, det lindrar ens dåliga samvete att ge en slant och man upplever att man är solidarisk. Men när det stjälper, snarare än hjälper, gör man verkligen en god handling då?

Utöver det har Ulla Barthelson en alltför rosenskimrande syn på tiggeriets negativa konsekvenser. Kalla fakta är att människor utnyttjas. Det medför även olovliga bosättningar och nedskräpning. Enbart i Väsby känner vi till ett flertal läger som har fått rivas.

Vi fick dessvärre inte en majoritet för ett lokalt förbud när vår motion var uppe för beslut i kommunfullmäktige. Men frågan är långtifrån borta för det. Tvärtom. Nu på Moderaternas partistämma i Örebro röstade en överväldigande majoritet av ombuden för att vi som parti skulle driva frågan om ett nationellt förbud för tiggeri. Det är bra och välkommet. För att på riktigt komma med verkningsfulla åtgärder krävs lagstiftning.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Elsilä Engdahl avgjorde i slutminuten – tre nya poäng till BSK

Sport Två raka segrar för BSK:s fotbollsdamer i serieinledningen BSK:s damer tog på lördagen sin andra raka seger i division 1. Men till skillnad från premiärens storseger satt dagens bortavinst betydligt hårdare åt. Det krävdes ett sent vinnarmål av Malin Elsilä...lördag 21/4 17:00

Friskolor kräver kommunen på svar

Nyheter Utbildningsnämndens miljonunderskott Utbildningsnämnden gick back med 20 miljoner kronor i fjol och de kommunala skolorna med 10 miljoner kronor. Nu kräver friskolekoncernerna Magnetica och Måbra en redogörelse. – Kommuninvånarna har...lördag 21/4 6:15

Nyanlända får dejta företag

Nyheter Ett pilotprojekt har lanserats I Väsby för att göra det enklare för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Bakom projektet står kommunen, Arbetsförmedlingen, representanter från näringslivet,...fredag 20/4 15:56