BYGGNADER. Oskar Weinmar efterlyser fler byggnader i äldre stil i Väsby. Foto: privat

Bygg nytt i gammal stil

Varför är det ofta tråkiga ”skolådor” som byggs? Den frågan har inga goda svar eftersom det inte är vad människor vill ha. Det ska vi ändra på.

  • Publicerad 06:15, 5 nov 2017

Vi vill återigen se hus byggas i klassisk stil i Väsby. Med klassisk stil menas sådant som byggdes runt förra sekelskiftet, innan den modernistiska arkitekturen kom och rensade bort detaljer och annat som av arkitekter betraktades som onödigt. Vilket var sorgligt eftersom det är bland annat detaljer som gör byggnader uppskattade av vanliga människor.

Vi behöver inte gå långt för att se goda exempel på klassisk arkitektur. I Gamla Råsunda, Äppelviken, Sundbyberg eller Uppsala finns det gott om vackra hus och miljöer som kan tjäna som inspiration. Eller varför inte återuppbygga någon byggnad som tidigare fanns i Väsby och som under föregående perioders rivningshysteri försvunnit?

De få studier som finns i vad människor uppskattar just avseende gestaltning, färg, form och stil när det gäller arkitektur pekar alla i samma riktning. Människor tycker att klassisk arkitektur är vackrare än modernistisk. Det finns även studier som säger att människor trivs bättre i områden som de tycker är estetiskt tilltalande. På motsvarande sätt kan fula hus och omgivningar ge upphov till vantrivsel och rent av otrygghet. I en tid av stark förändring och utveckling kan byggande med historiska influenser skapa kopplingar till lokalhistorien. Här kan hus i klassisk stil fungera som ett komplement till Zaha Hadids futuristiska vision över stationsområdet.

Olika projekt runt om i landet visar att det inte alls behöver vara mycket dyrare att bygga i klassisk stil än i modernistisk. Vi får inte vara kortsiktiga i samhällsplaneringen. Det vi bygger nu kommer att stå kvar under en lång, lång tid. Under minst lika lång tid kommer husen att påverka det samhälle vi lever i. Låt oss därför göra det på ett sätt som människor uppskattar. Vid en valseger kommer vi därför att både i ägardirektiv till Väsbyhem och genom markanvisningstävlingar se till att fler hus byggs i klassisk stil.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

78-åring förgrep sig sexuellt på häst

Nyheter En 78-årig man från Lidingö måste böta 5 000 kronor för att ha gjort intrång i ett stall i Upplands Väsby och förgripit sig sexuellt på ett sto. – Det var något infall bara. Jag hade bara tänkt smeka...måndag 20/11 13:23

Vitsippepris till engagerad diakon

Nyheter Marie Pederby, diakon i Hammarby församling, har tilldelats Kristdemokraternas Vitsippepris för sitt engagemang med att lära nyanlända invandrare svenska. Svenska kyrkan anordnar, med hjälp av...måndag 20/11 9:08

Väsby föll i Pinbackshallen

Sport Väsby Hockey är formlöst och även det vilda saknades i eftermiddagens drabbning mot Wings. Arlandalagets 3–0 (0–0, 1–0, 2–0) var helt i sin ordning.söndag 19/11 19:35