TRYGGHET. Ingen ska behöva oroa sig för ensamhet eller känna oro för att inte klara sig, skriver de två centerpartisterna. Foto: Doug Olson/Mostphotos

Ett bra liv på ålderns höst

  • Publicerad 09:59, 13 jul 2017

n Visst borde det vara självklart att våra äldre får ett bra liv på ålderns höst. Det borde vara självklart att få känna sig trygg och med hjälp och stöd få möjlighet att leva utifrån sina behov.

Idag berättar allt för många äldre att de känner sig ensamma och en del säger att de känner stark oro och ångest för att tvingas bo hemma fast de känner att orken inte räcker. Det finns de som vill bo hemma men som saknar möjlighet att få umgås, och då även på kvälls- och helgtid.

Många äldre riskeras att drabbas av demenssjukdom, en sjukdom som utan rätt insatser kan leda till isolering men också att anhöriga oroar sig för om deras föräldrar ska hitta hem eller om de får mat i sig när de bor själva. I Väsby ökar antalet äldre och med det ökar behovet av trygga boendemöjligheter.

Självfallet är det samhällets ansvar att möta dessa behov, för att kunna göra det krävs politisk vilja och beslut. Centerpartiet föreslår att kommunen ser över områden att utveckla seniorboenden och äldreboenden, för att möta den enskilda människans behov.

Oavsett ålder anser vi att Väsby ska kunna erbjuda alternativ till att bo hemma. Det ska ske när en person inte längre anser att hon eller han klarar av detta eller där hemtjänsttimmar inte räcker till för att trygga den enskilde personens behov av stöd och hjälp.

Centerpartiet vill också att Upplands Väsby upprättar tydliga rutiner vid biståndsbedömning för att säkerställa att möjlighet till social gemenskap och aktivering ges, särskilt för de som har en demenssjukdom som annars riskerar att bli än mer isolerade.

Ingen ska behöva oroa sig för ensamhet eller känna oro för att inte klara sig. Ett samhälle som erbjuder individer ett bra liv oavsett ålder– det tycker vi ska vara en självklarhet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Elsilä Engdahl avgjorde i slutminuten – tre nya poäng till BSK

Sport Två raka segrar för BSK:s fotbollsdamer i serieinledningen BSK:s damer tog på lördagen sin andra raka seger i division 1. Men till skillnad från premiärens storseger satt dagens bortavinst betydligt hårdare åt. Det krävdes ett sent vinnarmål av Malin Elsilä...lördag 21/4 17:00

Friskolor kräver kommunen på svar

Nyheter Utbildningsnämndens miljonunderskott Utbildningsnämnden gick back med 20 miljoner kronor i fjol och de kommunala skolorna med 10 miljoner kronor. Nu kräver friskolekoncernerna Magnetica och Måbra en redogörelse. – Kommuninvånarna har...lördag 21/4 6:15

Nyanlända får dejta företag

Nyheter Ett pilotprojekt har lanserats I Väsby för att göra det enklare för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Bakom projektet står kommunen, Arbetsförmedlingen, representanter från näringslivet,...fredag 20/4 15:56