Torsten Svenonius (M). Foto: Michael Folmer

Nybyggda hyresrätter blir för dyra

Torsten Svenonius (M), ordförande byggnadsnämnden i Solna, ger replik på Socialdemokraternas inlägg om boendeformer.

  • Publicerad 10:21, 23 sep 2017

I sitt svar till mig (Vi i Solna nr 35) skriver S i Solna att de vill bygga hyresrätter så att Solna kan vara en stad för alla. Men det de försummar att berätta är att nybyggda lägenheter – såväl hyresrätter som bostadsrätter – alltid kommer att vara relativt sett dyra och ingen väg in på bostadsmarknaden för en person med låg betalningsförmåga. För att underlätta för denne är det mycket viktigare med åtgärder som leder till att billiga bostäder i beståndet tillgängliggörs, t ex genom att andrahandsuthyrning underlättas.

Betyder det att nyproduktion bara gynnar vissa rika? Nej inte alls, det är bra för alla, eftersom de som har råd och flyttar in i nytt lämnar annat boende och efter en eller flera led frigörs en billigare lägenhet. Det finns dock ingen anledning för politiker att starkt favorisera vissa upplåtelseformer. En lägenhet rymmer en familj oavsett upplåtelseform. Under denna mandatperiod har det hittills beviljats bygglov för mer än 2 600 lägenheter i Solna. Det innebär att lika många familjer kommer att kunna få ett nytt hem i dessa och i nästa steg ett antal till genom de flyttkedjor som detta ger upphov till.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Inga fler avgångar i vår

Nyheter Skip stop historia efter nyår Skip stop består – i alla fall året ut. Några fler avgångar under våren är inte att räkna med. Men från och med 2019 är snabbtågen historia.onsdag 21/2 7:40