byggt sverige. ”I Sverige ska vi hedra våra äldre som varit med och byggt det Sverige vi är så stolta över – inte straffbeskatta dem!”, anser insändarskribenterna. Foto: MOSTPHOTOS

Pensionärerna i Väsby får mer i plånboken

Nu får 1,5 miljoner pensionärer upp till 410 kronor mer i plånboken när pensionen betalas ut. Vid årsskiftet avskaffade regeringen den högre skatten på pensioner som Moderaterna införde för alla inkomster upp till 17 000 kronor i månaden samtidigt som skatten sänks för ännu fler. I riket som helhet får tre av fyra svenskar över 65 år upp till 5 000 kronor om året sänkt skatt.

  • Publicerad 10:10, 9 feb 2018

Här i Upplands Väsby handlar det om 5 900 personer. Att pensionärer inte ska betala högre skatt än löntagare är en principfråga för oss. Pension är uppskjuten lön och ska beskattas som lön. I Sverige ska vi hedra våra äldre som varit med och byggt det Sverige vi är så stolta över – inte straffbeskatta dem! Samtidigt ser vi att många pensionärer fortfarande kämpar med att få ekonomin att gå ihop. Utöver sänkt pensionärsskatt höjer regeringen också bostadstillägget med upp till 470 kronor i månaden.

Regeringen har också gjort tandvården billigare och infört gratis primärvård för alla över 85 år. Men för en trygg ålderdom krävs inte bara en tryggad privatekonomi utan också en pålitlig välfärd när man behöver den. I Sverige ska äldreomsorgen ha tillräckligt med kunnig personal och sjukvården ska finnas där för dig när du behöver den. I år genomförs den största sjukvårdssatsningen i modern tid med 5,5 miljarder kronor. Tack vare att regeringen prioriterat investeringar och jobb före ofinansierade skatterabatter har resurserna till välfärden ökat med 35 miljarder kronor. Men mer måste till. När vi lever längre måste välfärden fortsätta byggas ut, vinstjakten i välfärden måste stoppas och kvaliteten måste fortsätta stärkas.

I höst står Sverige inför ett vägval. Moderaterna vill återgå till stora skattesänkningar med nya jobbskatteavdrag där mest går till den som tjänar mest och pensionärer får betala högre skatt än andra. Vi har sett resultatet av den politiken. Välfärden fick djupa revor, kommunalskatterna höjdes, arbetslösheten parkerade på över åtta procent och underskottet i statsfinanserna växte till över 60 miljarder kronor. Den politiken kommer vi aldrig att ställa upp på. Socialdemokraterna kommer alltid att slå vakt om en trygg ålderdom för alla med rättvis skatt, en trygg pension och en välfärd att lita på.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kallinge-Ronneby grusade play off-drömmen

Sport Väsby Hockey spelar säsongen sista match mot Visby/Roma på söndag. Lagets längtan efter play off fick ett slut med 3–6 (1–2, 1–2, 1–2) mot Kallinge-Ronneby i kväll. – Vi är inte tillräckligt bra,...onsdag 21/2 23:15