rivas? Apotekets huvudkontor i Arenastaden riskerar att rivas om den nya planen antas, skriver insändarskribenten. Foto: commons/wikipedia

Samråd avslöjade hot mot Arenastaden

M:s ledare i Solna har förklarat krig mot alla motståndare till t-banan. Samrådet den 22 augusti om detaljplan för fyra kvarter vid Dalvägen nära Solna station, ”Farao m fl”, gav prov på krigföringen.

  • Publicerad 08:33, 19 sep 2017

Arrangörerna visste, att de boende runt Vasalundsparken är villiga att kämpa för sin park och att samrådet därför var en risk. För att minska den sattes en knapphändig kallelse upp bara i åtta hus på nordsidan av Råsundavägen. Annons insattes bara i en av de två lokaltidningarna.
 
Det innebar, att flertalet närboende inte kände till samrådet, och att de som gjorde det kunde se det som oviktigt. Mötestiden sattes till kl
18 med slut 20, vilket gjorde det svårt för de flesta att delta.
 
Det var effektivt. Endast ett dussin personer förutom personalen infann sig. Kritikerna talade mest för meningsfränder, vann inga/få nya sådana. Det var en seger för arrangörerna, men ingen att stoltsera med, en seger över samrådets och demokratins idé.
 
Om planen antas skulle den betyda en stor omvandling av Arenastaden.
Nästan alla hus, de flesta nybyggda, skulle rivas för att bygga drygt
500 lägenheter, varav många stora för barnfamiljers skull.
 
Planen väcker frågor. 1 Rivningarna: med vad förstånd planerade man tidigare?
 
2 Kan syftet att knyta ihop Arenastaden med gamla Råsunda anses trovärdigt genom detta byggande? Det uppnås bättre genom gemensamt bruk av en upprustad Vasalundspark.
 
Vi tror, att syftet i stället är att till snart sagt varje pris skaffa fram de lägenheter som krävs för att T-banan ska kunna byggas.
 
3 Varför hänvisas de boende till grönområdet vid Råstasjön, när Vasalundsparken finns tvärs över gatan?  Det förutsätter att parken inte finns, förklarligt bara om den bebyggs. Frågan om inofficiella byggplaner existerar, fick inget svar. Man deklarerade bara, att inga planer är framlagda, men hänvisningen visar tydligt att utkast finns, att visa upp i sinom tid.
 
Resultatet skulle bli mycket negativt för hela Arenastaden och de kringboende. ”Farao m fl” skulle bli ett segregerat andra klassens bostadsområde, sämst i Solna på tillgång till grönområde, ratat av barnfamiljer, gamla, rörelsehindrade och en majoritet av Sveriges befolkning, som enligt undersökningar vill ha tillgång till grönt.
 
De ansvariga kunde inte förklara hänvisningen, som strider mot den egna översiktsplanen. Samrådet visade, att M-ledningen riskerar ett tvåfrontskrig, både mot översiktsplanen och försvararna av parken.
Fäktandet hittills imponerar inte.
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Inga fler avgångar i vår

Nyheter Skip stop historia efter nyår Skip stop består – i alla fall året ut. Några fler avgångar under våren är inte att räkna med. Men från och med 2019 är snabbtågen historia.onsdag 21/2 7:40