Vi behöver fler, inte färre avgångar

Sollentuna och Solna är attraktiva kommuner där många vill bo. Men vill vi att det ska förbli så måste det också vara smidigt och enkelt att pendla till jobb och sysselsättning. Då är skip-stops fel väg att gå.

  • Publicerad 08:22, 14 sep 2017

I februari i år skickade landstinget ut ett förslag om förändrad spårtrafik för länet från och med 2018. Sollentuna och Solna skulle enligt förslaget få så kallade skip-stops, dvs att vissa avgångar ska köra förbi vissa stationer. Syftet var att snabba på kommunikationerna för de som bor lite längre ut i vårt län, göra en tidsbesparing och underlätta pendlande. Förslaget skickades ut på remiss till kommunerna men underlaget var mycket otydligt. Skulle förslaget om skip-stops införas med eller utan ut-
ökad pendeltågstrafik? Frågan var avgörande för många kommuner i länet.

Vi har ingenting emot skip-stops så länge det inte försvårar vardagslogistiken för våra kommuninvånare. Det får alltså inte innebära färre avgångar totalt sett. Så blir dessvärre fallet. Trafikförvaltningen kan, trots citybanans öppnande, inte utöka antalet avgångar. Spårkapaciteten är oförändrad. Trots detta står landstinget fast vid att införa skip-stops vid värdefulla och växande bostadsområden. Det är fel väg att gå.

Vi företräder invånarna i två mycket expansiva kommuner, vi tar ansvar för Stockholms bostadsförsörjning och har hög inflyttning. Solna och Sollentuna är attraktiva kommuner där många vill bo. Men vill vi att det ska förbli så måste det också vara smidigt att pendla till jobb och sysselsättning.

Det handlar också om att vi tycker det är bra att fler åker kollektivt till jobbet ur ett miljöperspektiv, men då måste det vara ett enkelt val att välja bort bilen.

Vi uppmanar landstinget att ta fram ett nytt förslag som tar hänsyn till våra kommuninvånares behov och den expansion som pågår i Solna och Sollentuna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

Fotbollshistoria inviger konsthallen

Nyheter Det handlar mycket om fotbollshistoria när Solna Konsthall invigs i Folkets Hus den 15 mars.torsdag 22/2 17:31

Inga fler avgångar i vår

Nyheter Skip stop historia efter nyår Skip stop består – i alla fall året ut. Några fler avgångar under våren är inte att räkna med. Men från och med 2019 är snabbtågen historia.onsdag 21/2 7:40