Framtiden för idrotten i innerstan ser mörk ut

  • Publicerad 19:44, 7 jun 2017

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Kurs

Stockholm 7 juni 2017

Om jag skulle ge mig på och beskriva hur jag känner just nu så tror jag att det finns risk att jag låter bitter, besviken, frustrerad och kanske även skitförbannad.

Så jag undviker det och i stället sakligt, underbyggt med fakta försöker ge mig på att beskriva vilka utmaningar vi har framför oss. Jag är inte så värst mycket för den här alarmeringshysterin och ”vi måste ta folks oro på allvarretorik” som finns just nu i övrig samhällsdebatt. Så jag staplar i stället upp fakta samt en och annan nulägesanalys tillsammans med ett antal frågeställningar så får ni själva dra slutsater kring det.

Året är 2007 och Kungsholmens västra del är under planering och en del bygge har redan tagit fart. Det finns i området två fotbollsplaner med konstgräs (Stora Essingen och Stadshagens IP), en naturgräsplan (Kristinebergs IP), tre små grusplaner och en stor grusplan. Alla dessa ytor nyttjas av de föreningar som har verksamhet i området. På Stadshagens IP kunde en t ex njuta av försäsongsmatcher med allsvenska lag, på den uppvärmda grusplanen?! Det säger en del om hur snabbt det går när idrotten utvecklas och demografin i området förändras. För på den tiden fanns det liksom inget annat alternativ. Fotbollen var dock Sveriges nationalsport och hade flest utövare, precis som idag. På den punkten har inget förändrats.

Året är 2016 och bygget av Nordvästra Kungsholmen är i sin prime. Det byggs som aldrig förr och det flyttar in 10 000-tals människor i området. Faktum är att det 2007 bodde 2 666 barn i åldern 6-15 år på Kungsholmen. Och under denna gigantiska inflyttning så fanns det 2016 hela 4 516 barn i åldern 6-15 år. Min matte är inte så grym som jag vill tro, så jag kollade upp det och det blir enligt mina kalkyleringar nästan 70 % ökning eller 1 850 barn. Vilket ändå måste anses vara en rejäl ökning på 9 år. Källa till detta och lite annan kul statistik.

Förskola

Det här ställer väl en del krav på att ett antal samhällsfunktioner också hänger med i utvecklingen? Jag resonerar med mig själv här nu, men tänker mig att sånt som är nödvändigt är skola, barnomsorg, fritidsaktiviteter, idrottsytor och övriga levnadshöjande funktioner som t ex kollektivtrafik, affärer, restauranger. Många av dessa finns i området (även om det tog tid att få på plats) och det finns gott om parker och fina stråk neråt vattnet. Bra kvalitet för en barnfamilj att flytta till helt enkelt.

Men vad denna barnfamilj snabbt kommer att upptäcka är att det kanske inte var så bra med allt egentligen. Förskolan som dottern skulle gå i var full. Och den gymnastik- eller fotbollsförening hon ville börja i var också fulla. Jaha, ja det var ju inte så bra. Vi ställer oss i kö. Väl antagen till fotbollsföreningen så märker de rätt snart att förutsättningarna för att bedriva någon form av kvalitativ träning för barn inte är att förvänta sig. 30 barn på en yta av 20 x 20 m är vad som erbjuds. Nä, det här var ju inte så bra! Är det detta vi betalar avgift för? Äldsta sonen som gillar innebandy märker att denne måste åka till Stora Mossen för att träna 3 kvällar i veckan för att det inte finns hallar i området. Well, det är vad det är och läxorna går ju att läsa på buss och T-bana. Ska ju inte tro att en kan få allt serverat i närområdet 2017 när en bor innerstan.

Men om vi nu tittar på vad staden gör åt detta i form av fotbollsplaner. Jo, det har faktiskt hänt en hel del. Hela 0 fotbollssytor har tillkommit i området sedan 2007. Dock så har staden bemödat sig med att lägga konstgräs på två mindre och en stor grusplan. Det tackar vi för. Men det räcker som ni alla förstår inte ens nämnvärt. Det är en kosmetiskt kvalitetshöjning. Stockholms Fotbollsförbund har, med stor hjälp av oss föreningar, tagit fram en behovskalkyl i Stockholm över den nyanskaffning som måste till för att möta inflyttningen som sker och mot bakgrund mot hur det faktiskt ser ut; Suprise – Suprise, barn vill spela fotboll i det område de flyttar in i…

Utredningen som ni för övrigt finner här  visar klart och tydligt vilket gigantiskt underskott på ytor det finns i Stockholm. Allt uträknat enligt principer om delaktighet, möjligheter att utöva idrotten samt möjligheten till att få någon form av utveckling. Och ja, det är beklagligt att fotboll är så populärt och kräver så stor yta att utöva, men det är liksom något som man får leva med. Vem vet, i framtiden kanske vi inte spelar fotboll längre utan ägnar oss åt något som tar mindre plats i samhället. Som dataspel i en webbhall under jorden (inget ont om dataspel).

Denna utredning visar i alla fall att vårt område, Kungsholmen, har ett nyanskaffningsbehov på 4 st fullstora 11-spelsplaner för att möta den efterfrågan som råder i området. Alltså 4 st fullstora fotbollsplaner. Okej, men det låter ju helt sjukt. Ja, det är helt sjukt och det är den sanningen och de förutsättningar som jag och många andra som arbetar i idrottsrörelsen får leva med. För att vara extra tydlig här så sammanfattar jag. Vi har idag på Kungsholmen:

Tre 11-spelsplaner med konstgräs

En 7-spelsplan med konstgräs

En 5-spelsplan konstgräs

En 11-spelsplan naturgräs

En 7-spelsplan grusplan

Enligt utredningen så behöver vi alltså 4 st 11-spelsplaner till.

Jaha, vad gör vi med all denna kunskap och insikt egentligen? För att finna svaret på denna fråga måste vi kort förstå hur saker går till och vilka aktörer som finns samt vad de beslutar om. Tro mig, det är inte helt lätt.

Idrottsnämnden – Är den nämnd som består av politiker som beslutar saker som rör idrotten i Stockholm. Allt ifrån hur tider ska fördelas till hur olika insatser ska prioriteras (budget m m). Förvaltningen kan både ge utlåtande men är även ansvarig för att verkställa vad nämnden beslutar. Här sitter proffspolitiker (om det finns något som kan kallas det).

Idrottsförvaltningen – Är en tjänstemannaorgansiation som ansvarar för en mängd områden som påverkar oss som förening. Här ligger bl a driftsavdelningen som ansvarar för att idrottsplatserna är i dugligt skick (eller odugligt). Här ligger också bokningsenheten som ansvarar för att alla föreningar får sina tider och att vi kan boka av och på tider online. De ansvara för en mängd andra områden också och ska föra idrotten och föreningarnas talan i viktiga tjänstemannautlåtanden samt tillfrågas ofta att yttra sig i frågor som har med utveckling samt avveckling av olika projekt. Man kan väl säga att de spelar en avgörande roll för oss som förening.

Läs mer kring dessa instanser här!

Kungsholmens stadsdelsnämd – Denna nämnd beslutar viktiga saker och stadsdelsnämnden sammanträder cirka en gång i månaden och fattar beslut om de verksamheter som nämnden ansvarar för. Kungsholmens stadsdelsnämnd svarar för huvuddelen av den lokala kommunala servicen på Kungsholmen och Essingeöarna. De är fritidspolitiker, vilket innebär att de sköter de politiska uppdragen vid sidan av sitt arbete.

Kungsholmens stadsdelsförvaltning – Är en tjänstemannaorgansiation som ansvarar för en mängd områden som påverkar oss som verkar i området. Värt att notera är att inom Kungsholmens stadsdelsförvaltning arbetar det 1 237 månadsanställda personer, men inte en enda av dessa arbetar med/för idrottens utveckling på Kungsholmen. Häpnadsväckande.

Läs mer kring dessa instanser här!

Stadsbyggnadskontoret – Stadsbyggnadskontorets uppdrag är att göra allt bygge i stan möjligt. Det sker genom noggrann planering av hur marken används och av vem samt hur bebyggelsen kan utvecklas och förbättras.

Mer går att läsa här!

Så om dessa är de viktigaste aktörerna för vår framtid i korta drag, hur kan vi påverka? Som ni märker är det många aktörer som påverkar oss och vilka förutsättningar vi /har och får. Frågan är vad kan vi göra för att påverka dem? Värt att nämna i det här är att Stadsbyggnadskontoret allt som oftast ligger i förhandlingar med andra förvaltningar, där Idrottsförvaltningen får representera oss och kämpar för att få behålla ytor för idrott. Men som det ofta blir när pengar står på spel så vinner den part som kan presentera en budget/kalkyl som genererar mest pengar. I ena hörnet har du idrott som vill få ytor, som kostar pengar och andra har du mark du kan sälja till byggbolag för att bygga bostäder. Lägg till att vi verkar leva i en tid där vi går emot den största urbaniseringen i modern tid. Alla partier är eniga, mer bostäder. Helst redan igår. Läs denna! Det ser minst sagt svårt ut för idrotten att få någon positivt trendbrott i det här.

Kalle

Sammanfattningsvis så kan jag väl våga mig på en analys av läget ändå. Det är nog bara för barnfamiljer att vänja sig vid tanken att idrotten i innerstan inte kommer få någon betydande roll i framtiden. Systemet är inte designat så. De individer som ytterst tar beslut i dessa frågor kommer alltid välja bostäder före idrott. Ingenting under mina 7 år som aktiv i Karlbergs BK visar så tydligt min tes som när man just nu på Kungsholmens stadsdelsförvaltning, ni vet den som inte har en enda person som arbetar med/för idrotten, i ett tjänstemannautlåtande till Kunsholmens stadsdelsnämnd tydligt uppmanar att inte bygga en ny 11-spelsplan i Fredhällsparken . Utan tycker att konverteringen av Kristinebergs IP (naturgräs) till konstgräs bör räcka som kompensation för att de eventuellt slaktar Stadshagens IP i framtiden. Det visar att vi går en mörk framtid till mötes när beslut tas av personer med noll koppling till verkligheten och med noll intresse samt förståelse för vad de ens rekommenderar andra att ta beslut om.

Ni som inte hänger med så handlar det om ett politiskt beslut att om en plan skrotas på Stadshagens IP, så måste en ersättningsyta fixas. Förslaget har varit en plan i Fredhäll. Nu verkar det som de kanske backar på detta. Vilket inte är så förvånande då en rund miljard står på spel i Stadshagensprojektet och som måste bli av oavsett, som ni för övrigt kan läsa om här.

Drömmer mig bort till en framtid med en sådan här anläggning i Stockholm!

https://www.youtube.com/watch?v=2TGH6gwm5Ok

Jag har tyvärr få svar eller lösningar, men om det finns kloka och insiktsfulla människor därute som vill vara med och hjälpa oss att ta upp kampen så behöver vi stöd, råd och mångas röst för att kunna påverka. Krafttag och gemensamma aktioner måste till. Vi behöver samverka mer för att nå fram till beslutsfattare! Vem tar taktpinnen? Ni når mig på pelle@karlbergsbk.se

Pelle Brädefors, Klubbchef Karlbergs BK

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Replik Norrtulls SK: Vi stöttar kampen för ett rättvist samhälle

Karlbergs BK och  Norrtulls SK har gemensamt tittat på siffror som Stockholms Fotbollsförbund har som underlag för anläggningsbristen i staden. Ni kan läsa dessa siffror här. Här har något gått vansinnigt fel.tisdag 12/9 14:20