Emelie Draper: En hyfsat nybliven Bagisbo på 25 år. Jobbar med projektet Hårdrock mot Rasism, är dj och bokar konserter på Klubb Undergången. Hobby: Nej. Foto: Stina Evjan/Mostphotos

DRAPER: Fyrverkerier är för idioter

Gillar du raketer på nyår? Det gör inte vår krönikör Emelie Draper. När fyrverkerierna smattrar knyter hon näven i fickan och väser: "Så jäkla typiskt, jävla fittsverige! Kuken!”.

  • Publicerad 16:50, 27 dec 2016

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

På 90-talet sände SVT serien "Varan-TV". Den är det roligaste som finns. Den gjordes av ett Lundagäng som heter Varanteatern, och mycket av det jag vet i livet har jag lärt mig av dem. Det finns en sketch där en av dem föreställer Patrik Sjöberg. Uppgivet och ilsket utbrister han: ”Så jäkla typiskt, jävla Fittsverige! Kuken!”. Sedan höjdhoppar han över ett räcke och ner i en kanal.

Exakt så tänker jag varje vinter, mer och mer ju längre in i december vi kommer. För varje smällare och raket som bränns av upprepar jag det där mantrat med näven knuten i fickan. Allteftersom nyårsnatten närmar sig upprepas mantrat allt intensivare.

I början blir jag mest irriterad och nervös av knallarna som kommer sporadiskt, så jäkla typiskt. Sedan tänker jag på alla miljontals djur och människor som av olika anledningar också blir det, jävla Fittsverige. Sedan väger jag in miljö- och säkerhetsaspekten i det hela, kuken. Sist har vi biten som gör att jag också vill höjdhoppa mig själv ner i vatten och ge upp på världen: alla de förbannade as som står bakom själva smällandet.

Jag har överseende med snorungar med smällare, de kommer säkert att inse det inte är så häftigt och sluta. Vi var alla uttråkade innan vi kunde få tag på folköl.

Men ni övermogna ålarens som freestyle-smäller, trots att orten erbjuder ett organiserat spektakel – vad är ert problem egentligen? Förutom att ni hatar djur, människor och miljö då.

”Men det är ju kul för barnen!” är det sämsta argumentet. Tänk om de visste hur mycket ni hatar djur, människor och miljö, då skulle de nog inte tycka att det var lika kul att stå där och frysa arslet av sig med nackspärr medan fulla vuxna släktingar och vänner står bredvid och låtsas imponeras av blinkande tjutande pengavaskande.

Strunta i fyrverkerierna och styr en lasershow. Laser är fortfarande coolt. Ta bara en så enkel sak som "Star wars": objektivt bra – mycket laser.

Det är till och med bra med bara halvmycket laser, som i "Varan-TV" där de rollspelar "Start wars". R2D2 har ont i ryggen, Chewbacca gör en ragequit och det bjuds på ljussvärdsduell.

Där har du någonting som faktiskt är kul för barnen!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Anrika strandhuset kan bli krog

Nyheter Kungsholmsvillan från 1800-talet har stått övergiven En outnyttjad pärla mitt i staden som skulle förvandlas till ett nytt sportcenter. Så beskrev fastighetskontoret Annexet vid Smedsuddsbadet för några år sedan. Sedan dess har allt stått stilla –...torsdag 22/2 17:00

Trädgården på spåret byggs upp på ny plats

Nyheter Hoppas att fler vill engagera sig Efter vandalisering och nedskräpning har nu stadsodlingen Trädgården hittat en ny plats vid Årstaviken. Inför våren hoppas föreningen nu att folk vill engagera sig igen.torsdag 22/2 16:00