Julen i en chokladask

Nu var det jul igen. Dans runt granen och dopp i grytan.

  • Publicerad 15:23, 21 dec 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

ör första året någonsin känner jag lugn, glädje och längtan inför julen. Jag har funnit min plats i traditionerna, spektaklet och vintermörkret.

Stress. Krav. Påklistrat leende. Det är vad julen inneburit för mig större delen av mitt liv. Och utanförskap. ”Alla andra verkar ha det så bra”.

Visst har jag haft det bra också. Några år var jag och min före detta man i Finland och firade hos min kusin.

Det var fina jular. Att få vara med hennes barn. Sätta upp blanka julkulor i en äkta julgran, laga julskinka halva natten och prata ändå till julaftons morgon.

Det är riktig jul. Att höra barnskratt och se förväntan i deras ögon.

Samtidigt har aldrig julen varit min högtid.

Att packa väskan och åka någon annanstans har varit min högsta önskan. Ett år hände det också. Då åkte jag till Australien och firade inte bara jul utan även millennieskiftet.

Samtidigt kändes det lite sorgligt. Varför finner jag inte ro? Julen verkar vara så härlig, om man kan nå den. För mig var den utom räckhåll.

I år har jag en helt annan känsla.

Jag har tagit ägandeskap och gjort denna tid till min egen. Inga krav på att juldekorationer, adventsstakar eller rullade köttbullar.

Julen tar jag som den kommer.

Kanske handlar jag julmat på julafton, om det finns något kvar. Annars blir det en pizza. Och det går hur bra som helst.

Efter en lång höst och en lång och mörk vinter som väntar har jag fokus på sinnesro, tid för vila och att få vara med min mamma, pappa och son. Allt annat är en bonus.

Den enda traditionen som jag håller fast vid är Aladdinasken med choklad.

Julen är vad det är. Stressa inte sönder dig. Du är värdefull och ska hålla länge. Njut! På det sätt som passar dig.

God jul!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Det räcker inte att polisen ser den skyldige i ögonen

Krönika Råder tvivel ska rätten fria, så är det. Men ibland undrar man.torsdag 7/12 21:51

Som en boll kommer jag tillbaks till dig

Krönika En studsboll av gummisnoddar. Ibland vill man bara skriva om en studsboll av gummisnoddar. Så det var det jag gjorde.fredag 1/12 15:00

Den långa vägen bakom priset

Krönika För några dagar sedan vann jag utmärkelsen Årets Superföretagare i regionen Stockholm Nord. Ett ärofyllt pris som jag tog emot med den person jag älskar mest, min sexåriga son. Men innan jag berättar...tisdag 21/11 10:48

Om vi lyssnar noga kan #metoo förändra vår värld

Krönika #Metoo är ett vrål. Vi måste lyssna. Vi måste lära.fredag 3/11 11:57