Sofia Sundström, reporterpraktikant.

KRÖNIKA: Är det materiella så viktigt? Egentligen?

  • Publicerad 13:53, 22 dec 2016

I stället är det din mentala hälsa som får ta stryk för att hinna med allt.

Julen handlar nog om olika saker för alla, men för många handlar det om de materiella sakerna i livet. Det är nog någonting som dock blir mindre i betydelse ju äldre man blir, så är det i alla fall för mig.

Jag kommer ihåg den där mentala kampen mot klockan mellan Kalle Anka, julbordet och sedan äntligen julklapparna. Det var som om de vuxna inte förstod vad som var viktigast. Det var ju julafton och det innebär julklappar, så varför drar ni ut på det?

Men ju äldre jag blev desto mindre blev kampen, tills det i dag bara är en smärre längtan bland allt det underbara julen egentligen innebär. För det är ju trots allt inte julklapparna som är meningen med julafton. Självklart är det en del av det, och för många ett stort plus. Men ska det inte egentligen handla om familjen och alla nära och kära? De kostar ju trots allt ingenting, ett ännu större plus.

Pressen att hitta rätt julklapp är stor och det är tidskrävande som bara den, tid som kan vara svårt att finna den här tiden på året. I stället är det din mentala hälsa som får ta stryk för att hinna med allt, om du inte hellre vill låta samvetet brösta smällen av ett missnöjt mottagande av en misslyckad julklapp.

Med detta menar jag inte att jag inte vill ha de där materiella sakerna jag också. Men jag börjar inse att de mer innebär att vakna upp till en strumpa full med julgodis, någonting jag har bestämt att jag kommer fortsätta med i mitt vuxna liv, en liten nostalgitripp sådär på julmorgonen. Och självklart, en julgran, oerhört viktigt.

Glöm inte att bry er om varandra i jul. Och gott nytt år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.