KRÖNIKA: Håll hastigheten för barnens trygghet

  • Publicerad 14:39, 23 feb 2017

Morgonen är disig när jag sätter mig i bilen och kör från Munsö till Ekerö centrum. Trafiken är nästintill obefintlig med bara en bil bakom mig. Men när jag kör förbi korsningen vid Sundby förskola och skola, händer något som får mig att reagera. Då jag sänker hastigheten ligger plötsligt bilen bakom mig tätt inpå. I stället för att sakta ner väljer bilisten att öka farten och köra om mig. På en sträcka med omkörningsförbud, utanför en skola. Jag kan förstå att det är stressigt på morgonen, men när bråttom går före barns säkerhet har vi ett problem.

Faktum är att på sträckan mellan Sundby och Munsö färjeläge sker det dagligen riskabla fortkörningar i samband med omkörningar. Det fick jag snabbt lära mig när jag blev Ekeröbo för drygt ett år sedan. I sociala medier har jag läst om hur föräldrar suttit med sina barn i bilen och blivit nästintill nedträngda i diket av andra trafikanter i området. Jag förstår deras oro.

Redan 2014 beslutade Trafikverket att tolv nya fartkameror behövs inom kommunen. En av fartkamerorna ska placeras i Sundby, precis där jag blev omkörd. Nu har det gått tre år och jag undrar – var är fartkamerorna? Trafikverket förklarar att elnätsägaren har ansvaret men att de håller en dialog. Ändå har inget hänt flera år senare.

Jag kanske inte håller med om att varje kamera kommer få den rätta placeringen eller stå i rätt riktning. Men jag hoppas ändå innerligt att fartkamerorna snart är uppe. Det kanske inte helt tar bort problematiken, men det är ett steg i rätt riktning för ökad trygghet på Ekerös vägar.

Glad

Årets Oscarsgala ser jag fram emot natten till måndagen. Forna Stenhamrabon Max Martin är nominerad för Bästa låt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.