Daniel Cannervik, redaktör.

KRÖNIKA: Kan vi bete oss som vuxna människor?

  • Publicerad 17:21, 16 dec 2016

Hur ska vi någonsin kunna lära våra barn att mobbning är fel?

Aftonbladets granskning av kommun- och myndighetschefers representation väckte starka reaktioner. I vissa delar med all rätt. Att chefer för statliga myndigheter dricksar i tusenlappar är att kasta skattebetalarnas pengar i sjön.

Och att Ekerös kommunledning åker på konferens på en skidort och då även dricker vin och champagne för tusentals kronor sticker i ögonen på många.

De betalar ju med skattepengar.

Vi säger inte att de har gjort fel, men många tycker det. Den moraliska zonen är grå.

Men vi måste också vara medvetna om att Aftonbladets publicering är hårdragen och ganska onyanserad. För det handlar trots allt inte om någon överkonsumtion av alkohol. Ingen ska behöva brinna i helvetet för att ha druckit vin på en skattefinansierad konferens.

Men det är precis vad Ekerö kommuns informationschef Johan Elfver har fått höra den senaste veckan efter det olyckliga intervjuklippet från kommunhusreceptionen. Hån och dödshot.

Häromdagen mejlade jag även med en kille som tidigare har varit admin i en av de lokala Facebook-grupperna. Men efter personangrepp och direkta hot tröttnade han och tvingades till slut hoppa av.

Ska det verkligen behöva vara så här? Saklig kritik av kommunens policy och agerande är en sak. Det kan vara nödvändigt. Men hur ska vi någonsin kunna lära våra barn att mobbning är fel så länge vuxna ständigt hoppar på första bästa offer? Så länge vi hånar och hotar skiten ur varandra.

Kan vi inte alla bara skärpa oss lite? Stanna upp ibland, tänka efter och försöka se olika sidor, nyanser och perspektiv.

Och det säger jag inte bara för att det är jul. Utan för att det finns en framtid som åtminstone jag vill ska vara anständig och schysst.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.