Christoffer Röstlund Jonsson, grinch, reporter och redaktör på Tidningen Hammarby/Skarpnäck. Ålder: 39. Bor: Hägerstensåsen. Familj: En dotter. Hobby: Basism i banden Feral Brain, Riwen och DS-13. OBS! Bilden är ett fotomontage. Foto: Erik Simander, manipulering Christian Williamsson

RÖSTLUND: Julen – bara skit i den

Skända julen! Skriv kuken på tomtefar! Bränn traditioner! Slipp ångest och stress! Värdenihilisten Röstlund höjer julstämningen genom att uppmana: våga vägra jul om du vill.

  • Publicerad 14:27, 22 dec 2016

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Du ler krampaktigt och tvingas mysa, alltmedan du tänker på döden.

Min dotter tror på jultomten. Det gjorde hon inte förr. Årets firande har kommit med krav på att alla paket ska märkas ”från tomten”, och att någon ska klä ut sig med skägg för att langa klappar. Hon vet att han inte finns, det är en medveten handling att tro. Hon anser uppenbarligen att det går att leva med lättviktigt ljugande för sig själv.

Och det går väl för sig.

Världen brinner upp av faktaresistens bland religiösa extremister, rasister, kvinnohatare och andra stollar, och kan USA:s president välja att inte ”tro” på klimatförändringar, så tycker jag att en sjuåring kan få tro på jultomten bara för att hon vill. Till skillnad från Trumps faktaförnekande så kommer mitt barns tomtar på loftet i alla fall inte leda till att isbjörnar drunknar.

Se, det var väl en gullig liten anekdot om ett sött barns vilja att tro på något lyckligt! Nu ska jag använda den som en inte särskilt diskret övergång för att uppmana alla som blir sönderstressade av julens lyckoideal, att bara skita i det.

Ja, ni läste rätt: skit i det.

Ni har redan läst 138 stycken kloka krönikor och svamliga statusar om den ångest som använder julen som murbräcka rakt in i våra psyken. Det ska köpas, pyntas, pysslas, griljeras, behagas. Du ler krampaktigt och tvingas mysa, alltmedan du tänker på döden. Men precis som ett barn och en president kan välja att bara tuta på med tokiga fantasier, så kan du strunta i normhets.

Vill du inte gå på middag med din rassiga faster; skit i det. Vill du inte fortsätta swipa ett övertrasserat kreditkort rakt ner i Mall of Scandinavias helvetetssvarta avgrundshål; skit i det. Vill du inte kröka ner dig medan du piskas av töntigt svenniga nubbevisor; skit i det. Vill du inte slava i ett kök i tio timmar över någon motbjudande skinka och vidrig Janssons frestelse; skit i det. Beställ pizza!

Och, verkligen, vill du inte se en tecknad psykotisk Anka trots att de pursvenska traditionerna påbjuder det: skit i det. Det är för barn. Inte vuxna.

Jag är ute i sista minuten med min uppmaning att skända julen och skriva kuken på tomtefar. Så printa ut den här lilla uppviglande krönikan och gaffatejpa den på kylskåpet till nästa år! Bränn traditioner! För ingen kommer att tacka dig om 100 år för att du mår dåligt idag.

God jul.

Veckans känsla: Killed by death

I mellandagarna har det gått ett år sedan Lemmy i Motörhead dog. Det gör mig sorgsen. Samtidigt som jag är glad att min julklapp till morsan förra året var biljetter till deras sista gig i Stockholm, bara ett par veckor innan döden klev in.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

I Dalen njuts det av både sol och cigaretter

Nyheter Årets varmaste dag – då tog Yvonne ett bloss Förra fredagen var årets hittills varmaste dag. Vi stannade till i Dalen och snackade med lite folk som njöt av både sol – och cigaretter.onsdag 25/4 18:00

Leila vill bygga broar mellan generationer

Nyheter Har skapat mötesplats där unga och gamla kan lära sig av varandra Efter att själv ha blivit lämnad av sina föräldrar och uppfostrad av sin morfar i Tunisien vill Leila Karchaoui öka förståelsen mellan yngre och äldre generationer. Nu har hon skapat en särskild...onsdag 25/4 17:50