Christoffer Röstlund Jonsson, grinch, reporter och redaktör på Tidningen Hammarby/Skarpnäck. Ålder: 39. Bor: Hägerstensåsen. Familj: En dotter. Hobby: Basism i banden Feral Brain, Riwen och DS-13. OBS! Bilden är ett fotomontage. Foto: Erik Simander, manipulering Christian Williamsson

RÖSTLUND: Julen – bara skit i den

Skända julen! Skriv kuken på tomtefar! Bränn traditioner! Slipp ångest och stress! Värdenihilisten Röstlund höjer julstämningen genom att uppmana: våga vägra jul om du vill.

Du ler krampaktigt och tvingas mysa, alltmedan du tänker på döden.

Min dotter tror på jultomten. Det gjorde hon inte förr. Årets firande har kommit med krav på att alla paket ska märkas ”från tomten”, och att någon ska klä ut sig med skägg för att langa klappar. Hon vet att han inte finns, det är en medveten handling att tro. Hon anser uppenbarligen att det går att leva med lättviktigt ljugande för sig själv.

Och det går väl för sig.

Världen brinner upp av faktaresistens bland religiösa extremister, rasister, kvinnohatare och andra stollar, och kan USA:s president välja att inte ”tro” på klimatförändringar, så tycker jag att en sjuåring kan få tro på jultomten bara för att hon vill. Till skillnad från Trumps faktaförnekande så kommer mitt barns tomtar på loftet i alla fall inte leda till att isbjörnar drunknar.

Se, det var väl en gullig liten anekdot om ett sött barns vilja att tro på något lyckligt! Nu ska jag använda den som en inte särskilt diskret övergång för att uppmana alla som blir sönderstressade av julens lyckoideal, att bara skita i det.

Ja, ni läste rätt: skit i det.

Ni har redan läst 138 stycken kloka krönikor och svamliga statusar om den ångest som använder julen som murbräcka rakt in i våra psyken. Det ska köpas, pyntas, pysslas, griljeras, behagas. Du ler krampaktigt och tvingas mysa, alltmedan du tänker på döden. Men precis som ett barn och en president kan välja att bara tuta på med tokiga fantasier, så kan du strunta i normhets.

Vill du inte gå på middag med din rassiga faster; skit i det. Vill du inte fortsätta swipa ett övertrasserat kreditkort rakt ner i Mall of Scandinavias helvetetssvarta avgrundshål; skit i det. Vill du inte kröka ner dig medan du piskas av töntigt svenniga nubbevisor; skit i det. Vill du inte slava i ett kök i tio timmar över någon motbjudande skinka och vidrig Janssons frestelse; skit i det. Beställ pizza!

Och, verkligen, vill du inte se en tecknad psykotisk Anka trots att de pursvenska traditionerna påbjuder det: skit i det. Det är för barn. Inte vuxna.

Jag är ute i sista minuten med min uppmaning att skända julen och skriva kuken på tomtefar. Så printa ut den här lilla uppviglande krönikan och gaffatejpa den på kylskåpet till nästa år! Bränn traditioner! För ingen kommer att tacka dig om 100 år för att du mår dåligt idag.

God jul.

Veckans känsla: Killed by death

I mellandagarna har det gått ett år sedan Lemmy i Motörhead dog. Det gör mig sorgsen. Samtidigt som jag är glad att min julklapp till morsan förra året var biljetter till deras sista gig i Stockholm, bara ett par veckor innan döden klev in.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

TIPS! Här är massor av kul grejer att göra i Stockholm helgen...

Nyheter ... som inte har med eldar och demonstrationståg att göra Dans, fest, cykelloppis och hur mycket kulturnattskul som helst. Det är en superhelg att vara stockholmare.lördag 29/4 8:50

Skräcknatt i kulturens tecken – det här händer på stan

Nyheter ✔ Vampyrfilm ✔ Skräckspel ✔ Förruttnelse Förföriska gläntor fyllda med ond bråd död och filmhistoriens kusligaste Dracula. Eller varför inte ett möte med det övernaturliga i Gamla stans mörkaste källarvalv? Här är några av inslagen som...fredag 28/4 15:20