Christoffer Röstlund Jonsson, reporter och redaktör på Tidningen Hammarby/Skarpnäck. Ålder: 39. Bor: Hägerstensåsen. Familj: En dotter. Hobby: Basism i banden Feral Brain, Riwen och DS-13. Foto: Erik Simander

RÖSTLUND: Klart att orden "herrar" och "män" ska bort ur språket!

Stadsbyggnadskontoret tycker att vi ska slutar använda könsord som byggHERRE och tjänsteMAN. Skitbra, säger reporter Röstlund.

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Byggherre. Det är ett riktigt otidsenligt ord. Mossigt som få. Sug på det: bygg... herre. Gubbigt.

Jag hade aldrig använt det innan jag började bevaka bostadsfrågor här på StockhomDirekt för tre år sedan. Jag visste inte ens att det fanns. Och varför skulle jag gjort det? Jag är inte född på 1800-talet. Men det är vad det heter, trots allt, och jag skrockar för mig själv varje gång jag skriver det. Det gör hela redaktionen. Ansökningar, överklagningar, bygglov, detaljplaner. Och mitt i stridens hetta – ständigt dessa byggherrar.

Men nu är det slut med det. Stadsbyggnadskontorets anställda rekommenderas att byta ut herrarna mot ett könsneutralare byggaktör. Av samma anledning är de anställda själva inte längre tjänstemän. De är tjänstepersoner.

Och det är väl toppenhärligt! För inte bara herrar och män kan bygga hus och styra detaljplaner. Att det är något som även kvinnor och hen pallar med, är det ingen som betvivlar. Så då bör väl även språket reflektera det, right? Right.

”Ska Hasse Kvinnaböske heta Hasse Henböske nu?”, muttrar bråksugna belackare på ledarsidor. Och jo, visst, det är helt okej att tycka att det är töntigt att bråka om fjuttiga ord. Det kanske inte spelar någon roll alls för jämställdheten. "Vi har inget behov av en språklig analys, vårt huvudfokus är att göra detaljplaner" säger faktiskt till och med den ansvarige tjänstepersonen själv, om man till skillnad från ledarskribenter bryr sig om att läsa mer än rubriker.

Men om det ändå inte spelar någon roll, kvittar det väl även om vi justerar lite så att vi inkluderar alla, istället för att exkludera hälften?

Jo, precis så.

Samma tänk använder duon bakom Dear Darkness; en podd som knegar på i det dolda för att hårdrocksscenen ska bli mer feministisk. De väljer att lyfta kvinnliga musiker i den hårdare skolan, framför samma gubbar och snubbar du ser överallt annars. Det handlar alltså inte om att stänga ute män. Utan om att inkludera fler.

Det blir alltså mer av allt. Och det är väl ändå svårt att vara emot?

KÄNSLA: Glad

Klarade av två sommarpremiärer i veckan som gick: balkonggrillning och konsert på Gröna Lund. Fy helvete så svensk jag är.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

DEBATT. Rouzbeh Djalaie: "Många av killarna som dödar och dödas har jag träffat"

Debatt Rouzbeh Djalaie har gjort journalistik i Stockholms förorter i mer än 10 år. På DirektPress och för Sveriges Radio. Nu ser han killar han intervjuat dödas på gatorna och han efterlyser handling.tisdag 22/8 16:30

Här får Stockholm 400 nya hyresrätter med odling på taket

Nyheter Arbetet med nya Årstafältet rullar vidare. Nu visas de första skisserna på flera hundra nya hyresrätter, en ny grundskola och en ny idrottshall.tisdag 22/8 15:08