Christoffer Röstlund Jonsson, reporter och redaktör på Tidningen Hammarby/Skarpnäck. Ålder: 39. Bor: Hägerstensåsen. Familj: En dotter. Hobby: Basism i banden Feral Brain, Riwen och DS-13. Foto: Erik Simander

RÖSTLUND: Sluta gnäll, Debaser Medis död är ingen katastrof

Debaser Medis har gått ur tiden, men har för den skull inte tagit med sig hela livescenen i graven. Stockholmarna måste sluta vara rädda för allt som ligger utanför Södermalm, resonerar reporter Röstlund.

  • Publicerad 09:41, 5 jan 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Folk som vurmar för livemusik måste lägga av att vara så lata

En av mina bästa vänner är strax över de 20. Hon tycker att det är sämst att alla hennes polare blivit trista. Hemmafesterna är numera mest människor som sitter i en soffa, dricker en stilla öl, och sedan åker alla hem till sig i vettig tid. Min vän vill fucka ur som förr. Kaosa loss. Gå på konstiga konserter och efterfester långt utanför tullarna, dansa på obskyra klubbar, rumla loss och knappt hitta hem. Det vill inte hennes vänner.

En annan av mina bästa vänner är strax över de 30. Han älskar att gå på svartklubbar under radarn, i förortens förråd, eller långt ute i skog och mark. Tappa tid och rum på platser där Google maps saknar täckning.

För mina vänner är ingen pendellinje för lång, ingen taxinota för stor, inget krångel för krångligt, om det gäller nattens nöjen. Det hedrar dem. Och jag tänker uppskattande på dem när jag vadar genom rockmännens sorgetårar över Debaser Medis hastiga frånfälle.

Låt mig vara tydlig: jag tycker det är extremt tråkigt att Stockholm tappat ytterligare ett liveställe. Jag har själv stått på den scenen flera gånger. Som klubb var Medis högst medioker, men det var bättre än ingenting. Och hellre fartfylld fest på Medborgarplatsen än ett bibliotek, stängt och dött efter mörkrets inbrott.

Men. Folk måste lugna ner sig med gnället. Det här var inget dråpslag för huvudstadens livescen. Den finns och lever, bara kanske inte just rakt under snoken på dig. Och! Folk som vurmar för livemusik måste lägga av att vara så lata.

Nu i januari öppnar till exempel nya spelstället Kraken, bokstavligt talat på promenadavstånd från just Medborgarplatsen. De rockiga stockholmarnas orockiga lathet blir tydlig när de ansvariga säger att de är medvetna om att "det ligger som det ligger" – på ”fel” sida av Skanstullsbron. Absurt.

Fans av andra kulturyttringar klarar av att ta sig utanför tullarna för att spana teater, glo på konst och svartklubba i största allmänhet. Så: rock- och popmänniskor måste sluta vara rädda för allt som inte ligger på Södermalm.

Varför skulle inte nästa Debaser Medis kunna ligga i, tja, Farsta?

Veckans känsla: Glad i underground

Senast jag såg livemusik var strax innan jul. På en en fullt funktionell bajspumpstation. Ute i Tyresö. Avföringen flödade genom rören i takt med den hetsiga rocken. Nej, jag hittar inte på.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

STOR GUIDE: Hela stans julmarknader

Nöje Nu börjar säsongen Stockholmare skämtar inte när det gäller julmarknader; vi älskar dem och går man ur huse! Här får du en behändig checklista för den kommande december-hysterin. Kom ihåg fotriktiga skor och varma...lördag 25/11 8:17

LISTA: Här är helgens hetaste tips

Nyheter ✔En miljon LED-lampor ✔Julmarknad ✔Kvinnokraft Veckans helgtips har ett tydligt jultema. Men här ryms även ett nytt klubbkoncept, flera utställningar, loppisar, dans och skivmässa. Valet är ditt!lördag 25/11 8:05