Christoffer Röstlund Jonsson, reporter och redaktör på Tidningen Hammarby/Skarpnäck. Ålder: 39. Bor: Hägerstensåsen. Familj: En dotter. Hobby: Basism i banden Feral Brain, Riwen och DS-13. Foto: Erik Simander

RÖSTLUND: Vikingar är verkligen supertöntigt – eller?

Machomän som plundrade, våldtog och bara hyllas av rasister. Eller helt vanliga skägg från förr som säger något om vår egen tid? Reporter Röstlund har börjat omvärdera den svenska vikingen efter ett besök på stadens nya museum.

Vikingar. Ska hä’ va’ nå’?

Tja, hittills i mitt liv har jag alltid svarat ”NEJ FÖR FAN!” på den frågan. Vikingar är verkligen supertöntigt. Muskulösa män med stora skägg och svärd som våldtar och dräper, och som idoliseras av bonnläppar och rasister. Och rollspelare. Och schlagerhårdrockare i ringbrynja.

Ja, ni hör ju: inte coolt någonstans. Och Soldiers of Odin? Don’t get me started.

Erkännes: jag kan ha färgats av att jag var tonåring på det tidiga 90-talet. Det var på den tiden vikingarockarna Ultima Thule sålde båtlaster med skivor och låg högt på topplistorna, tack vare att de hyllade Svea Rikes fornstora dagar och plundringståg. Vikingarock är allt som oftast bara ett annat ord för dåligt spelad nationalistisk Ulf Lundell-punk. Speciellt om man, som i det här fallet, kom direkt från vit makt-rörelsen.

Som sagt: inte coolt någonstans.

Men kanske, kanske, börjar jag nu styra om min mentala drakbåt och navigera åt ett mer vikingavänligt håll. Det är inte deras fel att det mest är idioter som sätter dem på piedestal.

Detta efter ett besök på Vikingaliv, museet som öppnar nästa vecka. Mats Vänehem, en av personerna bakom, guidade mig tryggt och pedagogiskt genom utställningen.

TEST: Så bra är Stockholms nya vikingamuseum

Han lyfte fram en nyanserad bild av vikingatiden, och förklarade att de inte alls var sådana råa flåbusar och att deras samhälle påminde en hel del om vår egen samtid, samtidigt som jag smyggooglade ”vad är Miklagård?” bakom hans rygg (det är Konstantinopel, alltså Istanbul).

Inte minst i sin jakt på social status genom överflöd och pengar påminner de om oss. Och i artikeln drar Vänehem en politisk liknelse mellan vikingatiden och vår tid: då som nu gick mänskligheten snabbt framåt och utvecklades. Det gillades inte av alla. Ledare och andra konservativa typer ville ha det som förr. De stretade emot. Men i slutändan vann utvecklingen.

Känsla: Motivationsmål

Det blåser isvindar och våren tycks ha abdikerat. Så det gäller att blicka riktigt ordentligt framåt för att hitta motiviationen: jag åker till Japan. I oktober. Längtar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

TIPS! Här är massor av kul grejer att göra i Stockholm helgen...

Nyheter ... som inte har med eldar och demonstrationståg att göra Dans, fest, cykelloppis och hur mycket kulturnattskul som helst. Det är en superhelg att vara stockholmare.lördag 29/4 8:50

Skräcknatt i kulturens tecken – det här händer på stan

Nyheter ✔ Vampyrfilm ✔ Skräckspel ✔ Förruttnelse Förföriska gläntor fyllda med ond bråd död och filmhistoriens kusligaste Dracula. Eller varför inte ett möte med det övernaturliga i Gamla stans mörkaste källarvalv? Här är några av inslagen som...fredag 28/4 15:20