Gareth Smith: en 38-årig punkpappa med rötterna i England. Bor med fru och dotter i Kärrtorp. Pluggar sociologi, jobbar som socialarbetare på ett härbärge, och spelar gitarr i punkbanden Victims och Diagnosis? Bastard!. Skriver bloggen punkrockandcoffee.com. Dricker mycket kaffe och lite te. Foto: Jenny Möllberg

SMITH: Som utlänning skämdes jag över min debut i Skärgården

"Så där gör man inte i Sverige". Gareth Smith blev uppläxad när han bröt mot skärgårdens vett och etikett-regler. Vår gästkrönikör från Kärrtorp reflekterar över skillnaderna mellan Sverige och sitt födelseland, och om när man egentligen blir svensk.

  • Publicerad 11:42, 11 jan 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

16 år som svensk har fått mig att inse att vissa grejer i England är helt åt helvete.

Det var min debut i skärgården och jag kände direkt att det blev dålig stämning. Jag hade inte ens en aning om vad skärgården var innan jag flyttade till Sverige från lilla, deppiga, fattiga Corby i England. Inte för att vara en “working class hero” och allt det där, men skärgården representerar en sommar jag aldrig ens kunde drömma om som barn. Så stod jag där och kastade ölkapsylen på marken. Helt nonchalant och naturligt. Jag lade märkte till den obekväma tystnaden i gänget, väldigt svenskt skulle jag snart lära mig. Min tjej tittade på kapsylen som låg på marken, sedan på mig: “Så gör man inte i Sverige”.  

Vilken skam jag kände.

Jag hade precis flyttat till Kärrtorp och hade en hel del att lära mig om Sverige. Idag är jag assimilerad. Det kommer alltid att finnas en liten te-drickande britt kvar i mig, men 16 år som svensk har fått mig att inse att vissa grejer i England är helt åt helvete. Saker som var naturliga för mig innan jag flyttade.    

Ett exempel är just nedskräpning. Ett annat är att alla har skor inomhus. Fortfarande kliver min farsa rakt in i lägenheten med sina dojor på sig när han hälsar på i Kärrtorp. Det gör mig galen. Anledningen?  Att det är så förbannat kallt inomhus i England. Lustig då just kyla annars inte är något man tar hänsyn till på ön. Man skämtar om att så fort vårsolen kommer till Sverige sitter alla på uteservering. I Corby snackar vi bar överkropp.

Innan jag flyttade hit satt jag på puben varje dag. Det är britternas fika. Än idag kämpar jag med att förklara Systembolaget för farsan. Han luras ständigt av folkölen: “Den här är svagt som piss!”

Och begreppet "överservering" finns inte i England. Jag har sett stammisar som slocknat vid bardisken ändå få en pint framställd rakt under näsan. Inget krångel.

Jag måste ändå säga att jag saknar pubkulturen. Och chips – alltså feta, flottiga pommes i tidningspapper. Om ett autentiskt "chip shop" öppnades i Stockholm skulle det vara en riktig succé, då det bor 10 000 britter här. Det var det första min moster Barbara sa till mig den enda gången hon hälsade på i Stockholm: "It’s a nice city, but where’s the chip shop?”            

Gareths egen blogg heter Punk rock and coffe.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här ser Peter till att Bagis blir vårfint

Nyheter "Håller man det snyggt plockar folk upp sitt skräp" Det som göms i snö kommer fram i tö: Peter Centerbäck ser till att det är rent och snyggt kring torget i Bagarmossen, nu när våren är här.måndag 23/4 11:48

Hägerstensåsens stora loppis nu i helgen

Nyheter Analogt haveri! Åsens loppmarknad fick fel datum i papperet.måndag 23/4 9:26