Svante Tidholm, 39, är trebarnspappa, och bor Skarpnäck sedan 13 år. Den ena foten har han i filmvärlden, och den andra i samhällsförändringsbranschen. Bland annat är han talesperson för det feministiska projektet Fatta man. Foto: Mikael Andersson/Olov Tegby

TIDHOLM: De som har stålar exploaterar dem som inte har det

När det är som bäst: Cykelköket i Bagarmossen. När det är som sämst: Foodora, Uber, Wolt. Svante Tidholm ger sin syn på den nya tidens appiga delningsekonomi.

  • Publicerad 16:45, 22 mar 2017

Ta din cykel och kör ut en svindyr middag till nån med cash.

Inom affärsvärlden är såklart allt med Internet fortfarande hett. Alla drömmer om att komma på nya Spotify eller Ebay. En av de största trenderna är ”delningsekonomin”.

Om man ska vara snäll handlar det om att utnyttja människor, saker och värden bättre. Hyr ut din lägenhet när den stor tom. Hyr ut din bil när den inte används. Sälj dina gamla grejer via en app.

Om man ska vara elak handlar det om att avprofessionalisera och avförmänskliga utbytet av tjänster.

Ta din cykel och börja som cykelbud, kör ut en svindyr middag till nån med cash. Hämta någons sopor och få betalt för det. Det handlar alltså om appar och platsbaserad ny teknik. Man kan säga att det här började med Gula Tidningen och hämtpizza. Ibland är det smart.

Men ibland är det en gammal dröm i ny kostym: de med stålars får möjligheten att exploatera andras tid utan att ”vanliga” anställningsavtal och regler gäller. Det finns problem med det här.

Till exempel är de flesta som tar såna här ”fria jobb” för det mesta de som av olika skäl är utestängda från arbetsmarknadens tryggare arbetsformer. Ett annat problem är att det säljs in med argument om gemenskap, rättvisa och nya möjligheter, samtidigt som de multinationella bolagen med flashiga namn utan ansvar mot någon part kan plocka stålars.

För oss i förorten finns det andra problem. Vi ligger oftast utanför kartan för när det är lönsamt att använda sig av svettiga cyklister med lådor på ryggen.

Det är helt enkelt för långt mellan krogarna och våra hem. Våra lägenheter är inte heta nog för att bytlånas med sommarhus på franska rivieran.

Men visst är det fantastiskt att dela på saker och resurser. Ett av de mest effektiva sätten att bemöta vår stundande miljökatastrof är att istället för att konsumera återanvända och istället för att alla gör sitt samarbeta.

Jag råkar bo i ett av Stockholms få kollektivhus och det är fantastiskt att samarbeta kring vardagen. Det finns också andra initiativ underifrån som pekar på nya möjligheter, såsom Cykelköket i Bagarmossen som samlar in gamla hojar och erbjuder alla möjligheten att renovera ihop sin egen nya hoj.

Varför är inte sådana här projekt och lösningar mycket vanligare och större? Jo tyvärr är det inte lika flashigt och app-anpassat som Uber, Foodora, Wolt och allt vad det heter. Och framförallt finns det inte kommersiella intressen som driver på.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

TIPS! Här är massor av kul grejer att göra i Stockholm helgen...

Nyheter ... som inte har med eldar och demonstrationståg att göra Dans, fest, cykelloppis och hur mycket kulturnattskul som helst. Det är en superhelg att vara stockholmare.lördag 29/4 8:50

Skräcknatt i kulturens tecken – det här händer på stan

Nyheter ✔ Vampyrfilm ✔ Skräckspel ✔ Förruttnelse Förföriska gläntor fyllda med ond bråd död och filmhistoriens kusligaste Dracula. Eller varför inte ett möte med det övernaturliga i Gamla stans mörkaste källarvalv? Här är några av inslagen som...fredag 28/4 15:20