Foto: Michael Folmer

Vi är bäst på att skriva om Sundbyberg

  • Publicerad 09:08, 12 jun 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

De viktiga och angelägna nyheterna som får den demokratiska processen att fungera

En gång i tiden – någon skulle säga att det var väldigt länge sedan – började jag mitt yrkesliv som chefredaktör för studentkårens tidning vid universitetet i finska Tammerfors. Nu verkar det som om jag får avsluta mitt yrkesliv med samma titel, som chefredaktör för denna tidning.

Det var en spännande utmaning att göra studenttidning i 1970-talets Tammerfors. Det är en minst lika spännande utmaning att göra lokaltidning i 2010-talets Sundbyberg.

Jag har arbetat med lokaltidningar – eller tidningar som till sitt väsen kan jämföras med lokaltidningar – nästan hela mitt yrkesliv. Under resans gång har jag haft många värdefulla mentorer. En av de mest minnesvärda var den finlandssvenske professorn Erik Bagerstam, som förklarade för mig vad en lokaltidnings uppgift är. En lokaltidning ska varje år ha nämnt namnet på varje invånare i kommunen eller stadsdelen minst en gång. Om så inte har skett, ska tidningen i årets sista nummer publicera alla de namn som dittills inte har nämnts.

Vår upplaga är lite för stor för att vi skulle kunna följa Eriks råd bokstavligt. Men jag brinner för själva idén – att vara den lokalaste tidningen, den som skriver mest och bäst om Sundbyberg. De viktiga och angelägna nyheterna som får den demokratiska processen att fungera, de intressanta människorna och deras bedrifter, de dramatiska, roliga eller sorgliga händelserna som får hela samhällen att känna, skratta eller gråta.

Jag lovar att göra mitt bästa för att du som läsare även i framtiden har tillgång till en sådan tidning.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Team Hasselborg klara för OS-final

Sport De svenskarna curlingdamerna har nu minst säkrat ett OS-silver. Team Hasselborg, från Sundbybergs CK, är nu klara för OS-final på söndag.fredag 23/2 14:30

Klartecken för öppna förskolan i Rissne

Nyheter Efter en borttappad ansökan var framtiden oviss för Rissnekyrkans öppna förskola. I går beviljades bidraget av förskolenämnden.fredag 23/2 12:27

Kommunen tar Frösunda till domstol

Nyheter Sundbybergs stad har krävt Frösunda omsorg på 27 miljoner kronor i skadestånd. Vårdbolaget anser inte att de är ersättningsskyldiga och nu är fallet i domstol.torsdag 22/2 18:19