Foto: Michael Folmer

Vi är bäst på att skriva om Sundbyberg

  • Publicerad 09:08, 12 jun 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

De viktiga och angelägna nyheterna som får den demokratiska processen att fungera

En gång i tiden – någon skulle säga att det var väldigt länge sedan – började jag mitt yrkesliv som chefredaktör för studentkårens tidning vid universitetet i finska Tammerfors. Nu verkar det som om jag får avsluta mitt yrkesliv med samma titel, som chefredaktör för denna tidning.

Det var en spännande utmaning att göra studenttidning i 1970-talets Tammerfors. Det är en minst lika spännande utmaning att göra lokaltidning i 2010-talets Sundbyberg.

Jag har arbetat med lokaltidningar – eller tidningar som till sitt väsen kan jämföras med lokaltidningar – nästan hela mitt yrkesliv. Under resans gång har jag haft många värdefulla mentorer. En av de mest minnesvärda var den finlandssvenske professorn Erik Bagerstam, som förklarade för mig vad en lokaltidnings uppgift är. En lokaltidning ska varje år ha nämnt namnet på varje invånare i kommunen eller stadsdelen minst en gång. Om så inte har skett, ska tidningen i årets sista nummer publicera alla de namn som dittills inte har nämnts.

Vår upplaga är lite för stor för att vi skulle kunna följa Eriks råd bokstavligt. Men jag brinner för själva idén – att vara den lokalaste tidningen, den som skriver mest och bäst om Sundbyberg. De viktiga och angelägna nyheterna som får den demokratiska processen att fungera, de intressanta människorna och deras bedrifter, de dramatiska, roliga eller sorgliga händelserna som får hela samhällen att känna, skratta eller gråta.

Jag lovar att göra mitt bästa för att du som läsare även i framtiden har tillgång till en sådan tidning.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Fem mål för kommunen till 2030

Nyheter Kommunens ekonomi för fjolåret har fått godkänt och fem målbilder för framtiden har klubbats.onsdag 25/4 15:39

Petas efter stoppad upphandling

Nyheter Anders Ocklind (C), ordförande i upphandlingsutskottet, har petats efter beslutet om att stoppa upphandlingen av nya Örskolan. Istället går kommunalrådet Stefan Bergström (C) in.onsdag 25/4 12:07

Ingen oro för mystisk bidöd

Nyheter I Ekerö kommun har ovanligt många bin dött i år. Vi ringde runt till Västerorts biodlare för att se om de märkt av någon mystisk bidöd i år.tisdag 24/4 12:59