Lena Malmborg

Småländsk Södermalmsbo. Kulturkonsulent och klubbarrangör. Musiker och låtskrivare. Mamma till tre ljuvliga och livliga sjörövare. Drömmer sedan länge om en hel natts sömn.

Att få lyssna på folk som tänkt lite mer.

  • Publicerad 22:36, 26 sep 2017
  • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Jag önskar att alla lite då och då får påfyllning av nya tankar, ny forskning samt andra sätt att se på världen och framtiden.

Har varit i Uppsala och fått just detta. Det finns så många saker jag vill hinna lära mig och arbeta med innan jag dör – oj oj oj.

Först ut var Ashkan Fardost. Som 17-åring smög han in sin egen musik på Tiestos album (Napster) för att två år senare vara den som skivbolagen slogs om. Han tröttnade och tog sedan en doktorsexamen i kemisk katalys vid Uppsala Universitet. Han har sedan forskat på hur digitaliseringen påverkar vårt mänskliga beteende och samhället i stort, och holy smoky vad intressant det är! Har på riktigt inte fattat att robotarna klår oss människor i kunskap. Tur att vi leder gällande idéerna och kreativiteten och att han tror på folk med idéer. Att sedan få ut dem…

Thomas Nygren, docent i historia med utbildningsvetenskaplig inriktning och lektor i didaktik, leder ett stort forskningsprojekt som går ut på att elever i högstadiet och gymnasiet, ska granska nyheter i sina flöden på sociala medier. Projektet går under namnet ”Nyhetsvärderaren” och resultatet av detta kommer att presenteras på TV4 Nyhetsmorgon nu på fredag. Förutom att eleverna blir bättre på att öva sig i att bli mer källkritiska, så kommer forskarna att kunna kartlägga nyhetsflödena hos unga. Viktigt arbete!

”Välkommen till min plats” är ett projekt som gör källor och källmaterial tillgängliga, begripliga och användbara för unga. De berättade om en klass 2 i Hjulsta och en klass 6 i Tensta där projektet gjort att eleverna kände sig mer stolta över sin hemort efter projektet. Utgångspunkten är närmiljön, som de får undersöka i dåtid, nutid och spåna om i framtiden. Ett nära samarbete mellan skola och kulturinstitution.

Slutligen Steven Bachelder som är professor i konstnärligt uttryck i konvergerande media vid Uppsala Universitet. Hur kan det engagemang som digitala spel bringar fram, påverka andra områden som vetenskap och konst?

Kan inte skriva så mycket mer just nu utan måste tänka mer, tänka vidare…

Sluta aldrig att bilda er – det gör gott både för din egen tro på dig själv men även för att visa andra att dina tankar kan förnyas.
Lyssna på folk som tänkt lite mer – lite andra tankar än de du själv går runt och klurar på.

God natt!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Överraskningar förgyller livet.

God kväll! Att få överraska andra är underbart. Till exempel när jag kom hem med semlor för ett veckor sen, och sa att vi skulle äta dem innan middagen. Det var stora frågande ögon – ”Va? Får vi äta innan middagen??”tisdag 20/2 22:41

Mänsklig värme.

Alla hjärtans dag och striden om kommersiellt jippo mot de mysiga kärleksbilderna är råhet. Instaflödet visar alltifrån ljuvliga buketter till ett starkt motstånd. Ja, vad säger vi om detta? Finns det några rätt eller fel? Några känner säkert en viss osäkerhet: onsdag 14/2 23:05

Hur intressant är ett barn- OCH vuxenvänligt konsertställe för dig?

Hej! Nu kan jag inte ens minnas när jag skrev sist. Det är som det är. Hjärnan har jobbat på rätt bra, och jag skulle säkert kunnat skriva om en hel del, men jag har gått in för jobbet och försökt vara närvarande (sjukt uttjatat begrepp ändå) med barnen. Skalat bort kompisgäng och fläng (tråkigt, men har behövts). Nåväl, nu kliar det lite i skrivarfingrarna, och jag vill fråga er:tisdag 13/2 22:03