Lena Malmborg

Småländsk Södermalmsbo. Kulturkonsulent och klubbarrangör. Musiker och låtskrivare. Mamma till tre ljuvliga och livliga sjörövare. Drömmer sedan länge om en hel natts sömn.

Hur ofta avstår du dina privilegier?

  • Publicerad 22:59, 15 mar 2017
  • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

God kväll.
Utmaningen att jag ska göra ett inlägg om dagen i 100 dagar går sådär. Trots att våren är på väg så är jag rätt schleten på kvällarna och somnar då och då i soffan (läsa ganska ofta…). De kvällarna uteblir blogginläggen. Ingen världskatastrof på något sätt, men lite ruttet känns det ju, jag är fortfarande pepp på att lyckas trots mina misslyckanden. Jag kör på helt enkelt – de kvällar jag inte somnar:)

Var i eftermiddags på en väldigt intressant föreläsning med tillhörande samtal. Platsen var Universitetet och rubriken på arrangemanget: ”Vithetsnormer och heteronormer i skolan”. Forum för feministisk forskning bjöd in.

Vi fick först se en kortfilm om afrofobi, kärlek, poesi och längtan – Aliki. Tine Alavi, som är projektledare för Blattequeers i film, och som gjort filmen, berättade om syftet med filmen och vi fick ställa frågor. Syftet berättade Tine var att bryta de stereotypa bilder som finns av ”blattar” och ”queers”, och som ofta reproduceras genom film. I filmen representerades mer komplexa och nyanserade bilder av hbtq-personer, som också upplevde rasism. En film som visade på att en person kan vara ickenorm på så många olika plan.

Zahra Bayati, lektor i pedagogik på Göteborgs Universitet, hade sedan en längre dragning om hennes forskning om den rasifierade svenska studentens villkor i globaliseringens tid. Studien visar hur den rasifierade segregationen i samhället lever vidare i lärarutbildningen – både genom lärares sätt att vara, studenternas gruppsammansättningar, men också i själva kurslitteraturen. Jätteintressant, och många viktiga och svåra frågor togs upp.

De tankar jag tar med mig efter denna eftermiddag är:

- Hur kan jag, som är väldigt privilegierad, använda dem för att lyfta andra? Jag känner att jag gör det till viss del, till exempel när jag bokar artister till olika arrangemang. Då ser jag alltid till att boka jämställt och med stor mångfald. Men vi fick också frågan på hur ofta jag avstår mina privilegier, och det gör jag inte så ofta. Så viktigt att ställa sig frågan och tänka över alla ens fördelar vi har, som väldigt många inte har.

- Jag undrar också hur vi kan kombinera ett bra integrationsarbete samtidigt som vi skapar trygga rum för de som inte tillhör normen, och kanske inte strävar för att bli en del av den, men ändå vill vara med och påverka från sitt håll.

- De pratade om vikten av förebilder, vilket jag arbetat för att öka och bredda länge, så det kändes skönt att höra det idag.

- Båda lärarutbildningarna och de som redan arbetar som lärare har ett väldigt viktigt uppdrag.

- Jag blev oerhört berörd av att höra de ickevita i rummet och deras dagliga erfarenheter av att bli tittade på, ifrågasatta och exkluderade.

Många tankar ikväll.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Överraskningar förgyller livet.

God kväll! Att få överraska andra är underbart. Till exempel när jag kom hem med semlor för ett veckor sen, och sa att vi skulle äta dem innan middagen. Det var stora frågande ögon – ”Va? Får vi äta innan middagen??”tisdag 20/2 22:41

Mänsklig värme.

Alla hjärtans dag och striden om kommersiellt jippo mot de mysiga kärleksbilderna är råhet. Instaflödet visar alltifrån ljuvliga buketter till ett starkt motstånd. Ja, vad säger vi om detta? Finns det några rätt eller fel? Några känner säkert en viss osäkerhet: onsdag 14/2 23:05

Hur intressant är ett barn- OCH vuxenvänligt konsertställe för dig?

Hej! Nu kan jag inte ens minnas när jag skrev sist. Det är som det är. Hjärnan har jobbat på rätt bra, och jag skulle säkert kunnat skriva om en hel del, men jag har gått in för jobbet och försökt vara närvarande (sjukt uttjatat begrepp ändå) med barnen. Skalat bort kompisgäng och fläng (tråkigt, men har behövts). Nåväl, nu kliar det lite i skrivarfingrarna, och jag vill fråga er:tisdag 13/2 22:03