Prisvärd och poppis italienare

Vi strövar omkring i Gamla Stan och väljer en ganska ny restaurang med utmärkta smaker från Italien i allmänhet och Venedig i synnerhet.

  • Publicerad 17:11, 8 dec 2016

Den här veckan försöker Lunchpatrullen att väcka igång sin julkänsla. Tomtegröt, vörtlimpa med julskinka och Bing Crosby till frukost fungerar alldeles utmärkt. Vi fortsätter i julstämning mot Gamla Stan och julmarknaden på Stortorget. Det är soligt och gnistrande så julmarknaden levererar stort.

Att julvandra ger oss kurrande magar, men vi hoppar över eventuell julmat och beger oss till Kornhamnstorg no. 53. Restaurangen har samma namn som adressen så att det är lätt att hitta. Den ligger inhyst i Funckska huset som uppfördes på 1640-talet. De som driver stället har vårdat det väl och man får en känsla av historien när vi kommer in.

Vi blev hungriga tidigt och restaurangen är i princip tom när vi kommer in. Den sympatiske servitören hjälper oss snabbt till ett bord. Det finns tre lunchrätter samt en soppa och ett flatbread att välja mellan. Flatbread är som en pizza ungefär. Vi väljer en kombo (98kr) som är en halv portion soppa och ett halvt flatbread. Det är ett lysande alternativ om man är ambivalent.

Soppan är en kantarellsoppa som har härlig svampsmak och krämigheten är fantastisk. Flatbreadet har kryddig salami, lökkompott och riven pecorino som pålägg. Sötman i lökkompotten matchar hettan i salamin perfekt och den rivna pecorinon lägger en angenäm sälta över brödet. Hela anrättningen smakar mums.

Kornhamnstorg no. 53 är en ytterst trevlig restaurang och när vi mätta och nöjda lämnar så är huset smockfullt av hungriga lunchgäster. Ett litet råd: Kom i tid eller boka bord.

Kornhamnstorg no.53

Var: Kornhamnstorg 53, Gamla Stan.

Prisklass: Lunchkombon är budget!

Bäst: Allt är så genomtänkt.

Sämst: Inget speciellt.

Öppettider: Sön-Tis 11-23, Ons-Tor 11-00, Fre-Lör 11-01.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.