Mårten Westberg

Efter 40 år som löpare, 25 år som tränare och 2,5 år som ordförande bytte Mårten ut Fredrikshof på Östermalm mot Akalla och mötte helt nya möjligheter.

Dådet stärker Stockholm

  • Publicerad 12:14, 8 apr 2017
  • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Det känns bakvänt. 

Här tjatar jag om att folk ska våga ta tunnelbanan ut till Rinkeby. Att det inte alls är farligt i Rinkeby, Tensta, Akalla, Husby och Hjulsta, och så smäller det precis mitt i stan!

I Järva verkar våldet mest beröra gängmedlemmar, men igår på Drottninggatan var det ett lotteri.  Min pojke var bara minuter från att hinna in på Drottninggatan på vägen hem från skolan.

Ändå blir min slutsats densamma: Det är inte farligt att vara i Stockholm city, heller.

Det här dådet är över.  Stockholm agerade blixtsnabbt!

Jag satt i ett möte i huset bredvid Åhléns. En granne som hörde smällen och genast sprang ut till balkongen såg att poliser redan var där med dragna vapen.

De var där inom några sekunder efter att det hade smällt.

Inom någon timme hade polisen fått ut en bild av den misstänkte föraren och mindre än ett halvt dygn senare var han gripen.

Det imponerar!

Bara 19 timmar efter kraschen är lastbilen bogserad och jag ser att Åhléns i full fart med att reparera sin parfymavdelning.

Parfymavdelningen repareras
Parfymavdelningen repareras

Det imponerar!

Fyra döda är en sorg, men det är inget nationellt krisläge.

Inget tyder egentligen på att det här är någon del av en större attack, bortsett från att IS och/eller Al Qaida förstås tar på sig ”äran”.

Min första tanke var att det nog var en alkoholist som såg en möjlighet att stjäla en lastbil full med öl eftersom chauffören lät motorn stå på medan han lastade av öl.  Att köra en lastbil full med öl ner till kompisarna på plattan, det måste ju vara varje A-lagares dröm.

I ett sånt scenario hade de fyra dödsfallen ”bara” varit en tragisk händelse. Ungefär som bussolyckan i förra veckan.

…som när en psykiskt sjuk man körde på 16 personer en kilometer längre ner på samma gata, fast den då heter Västerlånggatan. Den gången dog två personer, men vi går ändå på Västerlånggatan.

Det var ett slags psykisk sjukdom. Terrorism är en annan sort, en tvångsföreställning.

Om det visar sig att det är den tvångsföreställningen som ligger bakom det här så får vi sätta honom i samma grupp som John ”Lasermannen” Ausonius, Peter Mangs och Taimour Abdulwahab, som för sju år sen sprängde sig till döds i samma område.

Det är fyra attentatsmän, 8 dödsoffer och 27 skadade sen ”Lasermannen” började härja för 26 år sen.

Under samma tid har 7 500- 8 000 Svenskar dött i trafiken.
Trafiken är alltså ungefär tusen gånger så farlig som terrorismen.

Det bästa med myndigheternas imponerande snabba nedstängning av Stockholm är att kanske en halv miljon människor fick gå hem från jobbet igår. Bilderna på tusentals Stockholmare som går över Västerbron och Tranebergsbron kan bli ikoniska.

Tänk om de upptäcker att det gick att gå hem, och att det till och med var trevligt.

Tänk om de kom hem avslappnade med kroppen full av endorfiner istället för alkohol så här på fredagskvällen!

Tänk om de bestämmer sig för att gå hem från jobbet fler fredagskvällar…kanske istället för att stressa hem till öl och chips framför TVn.

Då kan den sjunde april 2017 komma att bli en bra dag för den Svenska folkhälsan.

Sug på den IS/Al Qaida!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.