Mårten Westberg

Efter 40 år som löpare, 25 år som tränare och 2,5 år som ordförande bytte Mårten ut Fredrikshof på Östermalm mot Akalla och mötte helt nya möjligheter.

Media missar Sveriges största sport

  • Publicerad 10:41, 24 sep 2017
  • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Igår avgjordes världens överlägset största tävling i Sveriges största idrott.  För första gången på nio år vann en Svensk i herrklassen och dessutom vann en Svenska i damklassen. 

I DN hittar jag en liten artikel som verkar vara skriven av en oinsatt journalist.  Fokus är på en kändis från skidåkning, som också deltog.

Att Napoleon Solomon skulle kunna vinna Lidingöloppet verkar de helt oförberedda på.  Samtidigt läser jag tre sidor om fotboll.  Jag älskar fotboll, men det är ändå en krympande idrott med hälften så många aktiva som Svenska långlopp har betalande deltagare.  Lägg sen till alla Svenskar som springer flera gånger i veckan utan att springa några lopp. Långlöpningen är troligen en större idrott än fotboll och hockey tillsammans.

Tänk om Sverige hade en turnering i fotboll eller hockey med 40 000 deltagare och att den turneringen de senaste nio åren hade vunnits av ett lag från Tyskland (fotboll) eller Canada (hockey) men nu vann ett Svenskt lag på både herr och damsidan.

Hur många sidor hade vi fått läsa om den turneringen?

Jag tycker att en stor tidning som DN skulle låta en journalist förbereda sig för att täcka världens överlägset största terränglopp.

Den här hypotetiska journalisten skulle ha kollat upp Napoleon  eftersom han blev svenska mästare på  10 000 m och dagen efter det vann 3000m hinder och den tredje dagen blev (tveksamt diskvalificerad som) tvåa på 5000m på SM.  Det var för en månad sen.  Den fina vinnartiden på 10 000m kunde ha gett en föraning om att något stort var på gång.

Istället skriver man att Napoleon, som var några sekunder från prispallen i juniorklassen i Terräng-EM  för mindre än ett år sen ”överraskande” vann Lidingöloppet.  Man kunde ju ha intervjuat någon på Friidrottsförbundet om den här killen.  Då skulle man ha vetat att han är enormt bra i terräng och att han år efter år har krossat alla åldersrekorden i Lidingöloppet från 15 år och uppåt.

Rubriken på artikeln säger allt om Svensk sport-journalistik:
Ohlson imponerade i Lidingöloppet!
Ohlsson!  Kändis-faktorn är OK när det inte finns något att skriva om, men 1,49 är inte överraskande bra.  En skidåkare i Johan Ohlssons klass ska kunna springa lidingöloppet på under 1:50.  Det extremt backiga Lidingöloppet är som gjort för skidåkare med sin höga syreupptagning.  Lidingöloppet är den  unika arena där skidåkare, orienterare och löpare gör upp på relativt lika villkor.

Det vet förstås inte den i sista minuten inslängda journalisten. Johan Esk som själv springer långlopp ibland är ju upptagen med att skriva om fotboll.

Tyvärr missar läsarna av DN därmed att Napoleon är en kul och avspänd kille som har lätt för att formulera sig och har mycket att berätta.  Bara en sån sak som att alla barn älskar honom. Det krävs mer än en googling för att hitta det.

Nu ska jag inte skälla på DN för mycket. De brukar vara bäst, följt av SvT.  Övriga media orkar jag inte ägna någon energi åt att leta bland alla artiklar om fotboll, hockey och trav.

Några av de 600 Järvabarn som deltog i Lidingö Skolstafett i fredags
Några av de 600 Järvabarn som deltog i Lidingö Skolstafett i fredags

 

 

 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mer från Mårten Westberg

Jag klarade mig!

Snö! tisdag 21/11 10:50

Sååå mycket glädje!

”Förut var jag rektor på en grundskola på Östermalm.  Jag jobbade 12 timmar om dagen och föräldrarna lade sig i hela tiden. Jag blev hotad. Det var ett helvete. Att vara rektor här i Rinkeby är mycket bättre”.fredag 20/10 18:51

Run AW

Imorgon prövar vi ett nytt trevligt pass: AW från Sergels Torg.torsdag 19/10 14:46

The real shit

Kanske har du åkt en av alla dessa charterresor till en fotbollsmatch i Premier League  och gått på pub för att få känna en bit av det riktigt engelska?lördag 14/10 19:49

Bara sexig när jag springer

Löpning är balett. När jag ser någon av systrarna Dibaba springa kan jag inte låta bli att bli lite kär.  Det är ju så vackert. tisdag 3/10 21:47

Utan kärlek är journalisten inte bättre än en robot

Trodde du jag var arg på DN-journalisten som tyckte det var lagom med en femtedels sida om Lidingöloppet? Nej, inte alls. Hon gjorde sitt jobb. Uppdraget som sportjournalist är i första hand att täcka herrfotboll, herr-hockey och idrottskändisar. Sen kryddar man med något enstaka nedslag från resten av idrotts-Sverige.fredag 29/9 11:43

Media missar Sveriges största sport

Igår avgjordes världens överlägset största tävling i Sveriges största idrott.  För första gången på nio år vann en Svensk i herrklassen och dessutom vann en Svenska i damklassen. söndag 24/9 10:41

Är Lidingöloppet vår sekulära pilgrimsvandring?

I helgen är det äntligen dags för Lidingöloppet. Världens ojämförligt största terränglopp och målet för träningen för väldigt många.onsdag 20/9 11:05

Den som kommer är alltid rätt!

På affischerna har vi bilder av både barn och vuxna. Det förvirrar en del. Det vanliga när det gäller idrott är ju ett snävt spann: ”flickor födda 2003″ eller ”12-15 åriga pojkar”. Det tycker vi är onödigt. Vi har tex haft täta och spännande stafetter där åldersspannet mellan yngste och äldste deltagare har varit 50 år. Alla har gett sitt yttersta.  Då är ålder och kön helt ovidkommande. Det enda som är viktigt för att få ihop jämna lag är att göra en riktig bedömning av hur snabba de olika deltagarna är.tisdag 20/6 15:06

Ali fastar och springer maran

Sex löpare från Akalla Run sprang årets Stockholm Marathon. Sämst gick det för mig. Jag hade sprungit en halvmara en vecka tidigare och var förstås helt sänkt. Den första milen kändes som den sista!   Så dumt av mig.  56 år och jag gör fortfarande ung-kille-misstaget att tro att  jag klarar allt! torsdag 8/6 11:16