De lever för djurens bästa

Paret Hans Kindahl och Kristina Odensvik har arbetat tillsammans med djur i nära 30 år. Han som veterinär och professor – hon som informationsapotekare inom veterinärmedicin. Tillsammans utgör de Lötsberga djurklinik.

  • Publicerad 10:58, 20 maj 2017

Vi älskar djur och har alltid gjort. Vi lever det liv vi har valt

Vägen ut till Lötsberga djurklinik visar den svenska landsbygden från sin bästa sida. Kliniken är belägen på landsbygden utanför Grillby, på nära avstånd till både Enköping och Bålsta.

– Vi är stolta att kunna finnas tillhands både kvällar och helger. Vi har förmånen att kunna jobba hemifrån och anpassar oss i största mån efter våra kunder, säger Hans och visar runt.

Att bo nära inpå naturen och djuren betyder att man nästan alltid är tillgänglig för frågor och besök.

– Visst är det så. Vi bor ju där vi bor och många kommer enbart för bedömning eller för att de behöver ett bollplank, säger Kristina.

Tar emot alla djur

På Lötsberga djurklinik försöker man ta emot alla djurslag men vanligast förekommande är häst och smådjur som hundar, katter, kaniner och gnagare.

Hans och Kristina erbjuder allmän djurvård, vaccinerar och gör småoperationer som kastrering, tandvård, knölar och liknande.

– En stor del av tiden går också åt till att ge rådgivning till djurägare som anlitar Vidilab för träckprovsanalyser (avföringsprov) på häst,
säger Hans.

Utöver veterinärverksamheten så ägnar sig Hans och Kristina även åt hästsemin, det vill säga inseminering av hästar.

– Stona styrs av ljuset och brunstar under sommarhalvåret så vi har en hektisk tid framöver, säger Kristina.

När ett sto är i lämplig fas beställer Lötsberga djurklinik hem sperma från bland annat Sverige, Tyskland och Danmark.

Insemineringen sköts på gården. För ston som inte ska insemineras kan brunsttiden bli jobbig både för djuren och ägarna.

– Brunstrelaterade problem är vanliga och blir ofta stora problem för många hästägare. Vi tillverkar och säljer en plastkula som vi placerar i hästens livmoder. Stona tror sig då vara dräktiga och blir lugnare och mer tillfreds, berättar Hans.

I dagsläget säljer Hans och Kristina cirka 200 kulor om året till hästägare runtom i landet.

– Det är en förhållandevis enkel, billig och godkänd åtgärd som oftast löser brunstproblematiken, säger Hans.

Ponnymätningsstation

Lötsberga djurklinik är också en godkänd ponnymätningsstation. Hit kommer ponnyägare för att klassa sina ponnys.

– Det är viktigt att en ponny har rätt mankhöjd för sin tävlingsklass och därför mäts de kontinuerligt upp till åtta års ålder, säger Kristina.

Det kommer två certifierade mätkvinnor till ponnymätningen och Hans är ansvarig veterinär som ser till att ponnyn inte på något sätt manipulerats.

Hästen mäts och får med sig ett intyg.

– Vi har ett stort upptagningsområde och har mätning en gång i månaden. Vi brukar ta emot max 40 ponnyer per kväll, säger Hans.

Rum och frukost

På gården erbjuder Hans och Kristina traditionellt rum och frukost. De får besökare och övernattare året om och många är stammisar.

– Vi har två hus som vi hyr ut. En del ska på släktfest eller bröllop, andra är på genomfart med djur och då bor de kvar här då de flesta hotell inte tar emot djur. Vi har ju stall för de som kommer med häst, säger Kristina.

Det finns även en samlingslokal som hyrs ut för arbetsmöten och utbildning. Hans och Kristina har själva djur på gården. De har hästar, katter, höns och ankor.

– Vi jobbar mer än 100 procent året om och har alltid mycket att göra. Men vi älskar djur och har alltid gjort. Vi lever det liv vi har valt, säger Hans.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kommunen stoppar IP Onlys utgrävningar

Nyheter Kommunen har bestämt att stoppa IP Only från att gräva i tätorten och kranskorterna tills vidare. – Eftersom inte avtalet har följts måste vi ta till den här åtgärden, säger Gunilla Eksudd, park-och...tisdag 21/11 16:52

Färre nyanlända till Enköping nästa år

Nyheter Enköping tog emot 129 nyanlända under 2017. 2018 sjunker siffran rejält. – Jag tycker generellt att det har fungerat mycket bra här, säger integrationsenhetens samordnare Lena Örn.tisdag 21/11 13:49

Den långa vägen bakom priset

Krönika För några dagar sedan vann jag utmärkelsen Årets Superföretagare i regionen Stockholm Nord. Ett ärofyllt pris som jag tog emot med den person jag älskar mest, min sexåriga son. Men innan jag berättar...tisdag 21/11 10:48

Misstänkta tjuvar togs nästan direkt

Nyheter Tre män greps och anhölls i Bålsta i helgen. Gods från ett inbrott i närheten av platsen där de togs fanns i deras bil.tisdag 21/11 10:35

Det är halt på vägarna – Olyckor efter nattens snöfall

Nyheter En lastbil i diket i Annelund och en singelolycka på E18 i höjd med Frösvitunneln i riktning mot Västerås. Det är halt på vägarna.tisdag 21/11 9:34

Candy räddade livet på Birgitta

Nyheter Vallhundarna som hjälper Birgitta Ulväng på hennes och makens gård är i det närmaste en livförsäkring. En gång bokstavligt talat.tisdag 21/11 8:14