”Det är viktigt att ha roligt”

Familjeägda Restaurang Esset i Enköping har genom åren gått från klarhet till klarhet. I dag levererar företaget matlådor till livsmedelsbutiker i hela Mälardalsområdet. ”Det är lite av en Askungesaga. Vi gick med vinst redan första året och har fortsatt utöka verksamheten från år till år”, säger ägaren Robert Bälter.

  • Publicerad 12:53, 21 maj 2017

Restaurang Esset lagar i snitt 1 200 luncher om dagen. 30 procent av luncherna körs ut till dagligvaruhandel i Mälardalen, 30 procent säljs och serveras i restaurangen och de resterande procenten går till catering.

– Allt handlar om planering! Vi har ett rullande schema med fyra rätter i veckan. Vi hjälps åt med att ha ett tydligt system, sedan är det bara att gasa och köra, säger Robert.

Tankarna kring Restaurang Esset föddes år 2008 då köket i Bar 55 i Enköpings-Näs blivit för litet för den allt växande cateringdelen av Roberts verksamhet.

– Jag jobbade sju dagar i veckan med catering och insåg en dag att det inte längre fungerade i köket på Bar 55. Då Matfixarns gamla lokaler blev lediga så slog vi till, säger Robert.

Rivstart

Efter en lättare renovering, och med Bahcos gamla restauranginredning, slog Esset snart upp sina dörrar för allmänheten.

– Redan från start så körde vi 50 procent lunch och 50 procent catering.  Vi hade samtidigt kvar Bar 55 som vi drivit sedan 1984 och varje dag körde vi ut mat dit, berättar Robert.

Restaurang Esset är ett familjeföretag som drivit restaurang i generationer. Roberts mamma Anna-Maria Bälter har drivit restaurang i många år och drev Bar 55 medan Robert skötte Restaurang Esset.

– Mamma är en sann eldsjäl. Hon har alltid varit och är fortsatt en enorm tillgång. Hon har aldrig själv lagat maten men har drivit verksamheten och frontat, säger Robert.

Rivstart

Restaurang Esset fick en riktig rivstart och Robert hade fullt upp där så det föll sig naturligt att mamma Anna-Maria drev verksamheten i Enköpings-Näs.

– Vi sålde slutligen Bar 55 förra året. Det var med viss sorg vi gjorde det, men allt har sin tid och vi behöver nu lägga allt krut här, konstaterar Robert.  

Redan från Essets första år har restaurangen ökat sin omsättning från år till år.

– Det är helt sjukt när man ser tillbaka på den utveckling vi gjort, säger Robert och skrattar hjärtligt.

Lever för maten

Men det kanske inte är så konstigt att det gått så bra för Robert och hans verksamhet. Robert själv älskar och lever för mat. Han har alltid jobbat hårt, mycket och medvetet och sett till att omge sig med positiva, ambitiösa och kunniga människor.

– Vi är idag ett glatt gäng bestående av tio kockar, ett antal säljare, diskare, kallskänkor och chaufförer. Jag blir fortfarande taggad av mitt jobb och utvecklas hela tiden tillsammans med min personal, säger Robert.

Den del av verksamheten som vuxit avsevärt de senaste åren är matlådorna till dagligvaruhandeln.

– Det är så kul! Vi levererar till butiker i Enköping, en stor del av butikerna i Västerås och Uppsala och nu cirka 40 butiker i Stockholm med Ica på NK som senaste kund. Vi har två lastbilar som dagligen levererar vår mat runtom i Mälardalen, säger Robert.

Fortsätter utvecklas

Sedan drygt ett halvår tillbaka finns Essets matlådor även på Coop online och nu även Mathem.se.

– Det är ett nytt område och vi förhandlar just nu för att nå ut till fler onlinebutiker. Det är bekvämt för oss då vi kör ut maten till en central och de själva kör ut till butikerna, säger Robert.

Personalen på Restaurang Esset har fullt upp och verksamheten fortsätter att utvecklas.

– Vi kommer aldrig att sluta utvecklas, men det är också viktigt att utvecklas i lagom takt. Vi har blivit stora så snabbt och det är viktigt att ta tid till vidareutbildningar. Hygienen är exempelvis en del vi lägger stor vikt vid. Sedan är det viktigt att vi också har tid att ha roligt ihop. Om vi inte trivs och har roligt tillsammans så gör vi ett sämre jobb, konstaterar Robert.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kommunen stoppar IP Onlys utgrävningar

Nyheter Kommunen har bestämt att stoppa IP Only från att gräva i tätorten och kransorterna tills vidare. – Eftersom inte avtalet har följts måste vi ta till den här åtgärden, säger Gunilla Eksudd, park-och...tisdag 21/11 16:52

Färre nyanlända till Enköping nästa år

Nyheter Enköping tog emot 129 nyanlända under 2017. 2018 sjunker siffran rejält. – Jag tycker generellt att det har fungerat mycket bra här, säger integrationsenhetens samordnare Lena Örn.tisdag 21/11 13:49

Den långa vägen bakom priset

Krönika För några dagar sedan vann jag utmärkelsen Årets Superföretagare i regionen Stockholm Nord. Ett ärofyllt pris som jag tog emot med den person jag älskar mest, min sexåriga son. Men innan jag berättar...tisdag 21/11 10:48

Misstänkta tjuvar togs nästan direkt

Nyheter Tre män greps och anhölls i Bålsta i helgen. Gods från ett inbrott i närheten av platsen där de togs fanns i deras bil.tisdag 21/11 10:35

Det är halt på vägarna – Olyckor efter nattens snöfall

Nyheter En lastbil i diket i Annelund och en singelolycka på E18 i höjd med Frösvitunneln i riktning mot Västerås. Det är halt på vägarna.tisdag 21/11 9:34

Candy räddade livet på Birgitta

Nyheter Vallhundarna som hjälper Birgitta Ulväng på hennes och makens gård är i det närmaste en livförsäkring. En gång bokstavligt talat.tisdag 21/11 8:14