Renoverar och säljer. Anders Brolin och hans företag reparerar och renoverar slakt- och charkmaskiner och säljer dem vidare till olika företag runtom i världen. Foto: Liselotte Wallebring

Med världen som marknad

På en gård strax utanför Enköping reparerar, renoverar och säljer Anders Brolin AB begagnade slakt- och charkmaskiner till kunder över hela världen. – Vi är ganska unika på att hålla på med begagnat i den här branschen. Det är stor efterfrågan på begagnat idag så därför jobbar vi mycket internationellt, säger Anders Brolin.

  • Publicerad 15:35, 5 dec 2017

Vi har verkligen hela världen som marknad

En artikel ur E18 Näringsliv

Anders Brolin AB Slakterimaskiner & Charkmaskiner har sex anställda: tre reparatörer och två som jobbar heltid på kontoret samt en som sköter löner och hjälper till vid behov.

– Försäljningen av begagnade maskiner står för 60 till 70 procent av all försäljning. Därutöver säljer vi också nya maskiner, säger Anders.  

Anders Brolin AB har samarbete med fyra till fem olika verksamheter som de köper begagnat av. De flesta gamla maskiner är rostfria och blir därför nästan som nya då de repareras och renoveras.

Mycket av det begagnade säljs till utlandet.

– Vi sålde nyligen till Ryssland och har sålt till länder som Mexiko, Israel och Iran. Anton, vår son, jobbar som reparatör och hjälper oss också med den engelska versionen av vår hemsida som är vårt ansikte utåt, säger Anders.

Charkuteri till Nordkorea

Företaget säljer också mycket till länder runtom i Europa och i grannlandet Norge finns en stor marknad för deras typ av verksamhet.

– Vi har verkligen hela världen som marknad och det är roligt!

Anders ler och minns när de för tio år sedan sålde ett helt charkuteri till Nordkorea.

– Det var en upplevelse när de kom hit med säkerhetsvakter och allt. De stannade en vecka och åkte härifrån med två stycken 40-fots containrar fyllda med hela charkuteriet. Jag och min fru blev sedan ditbjudna, men vi tackade ödmjukt nej.

Verksamheten startades i slutet av 80-talet då Anders var en byslaktare.

– Jag hade egna grisar och köpte en skåll- och skrapmaskin från Tyskland. Vi var de första i Sverige som köpte en sådan så intresset för den var stort.

Växande verksamhet

Företaget i Tyskland skulle leverera en liknande maskin till ett slakteri högre upp i landet. Av en händelse lämnades en maskin kvar hos Anders.

– Jag sa att jag kunde hjälpa dem att sälja den, vilket jag gjorde. En affär blev snart fler och jag blev så småningom återförsäljare.

Parallellt med den nya verksamheten, som snart utökades till begagnade maskiner, drev Anders även jordbruk ända fram till för två år sedan. Nu arrenderas det istället ut.

Verksamheten växer och framför allt på det internationella planet. Där finns stor potential att utveckla.

– Omsättningen ökar successivt och vi har fullt upp och ligger på en bra nivå, säger Anders.

​Anders Brolin AB

Köper och säljer slakteriutrustning.

Reparerar och renoverar huvudsakligen rostfria maskiner.

Säljer bland annat: köttkvarnar, sågar, korvsprutor, vakuummaskiner, blandare, vagnar, skåp och tillbehör.

Har kunder både nära och fjärran, många i utlandet – en sändning gick till Nordkorea.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Glömde sina vapen - utreds för brott

Nyheter En man tappade bort en väska. Innehållet gör att det nu utreds om han begått något brott. Här är helgens blåljusmåndag 18/12 11:54

Jag sa till en främling: "Din jacka är väldigt ful"

Krönika Jag gick fram till en man på stan häromdagen. ”Hej, jag heter Daniel. Jag måste bara säga att den där jackan var väldigt ful.” Sedan gick jag. Nej, det var givetvis inte sant. Ingen frisk människa...fredag 15/12 12:40

Hon laddar om efter tufft 2017

Sport Josefin Odenring blickar framåt efter en tuff säsong 2017. – Jag känner nu hur träningssuget, tankarna på nya mål och viljan att skapa en bra plan har blivit starkare för varje dag den senaste...fredag 15/12 12:28

Pepparkakshus-succé i Skokloster

Nyheter Pepparkakshus-tävlingen i Skokloster är avgjord. – Det här ska vi garanterat göra igen, säger Catharina Kimby, ägare av Skoklostermacken.fredag 15/12 9:46