Tradition att hugga gran i Härnevi

Visst kan man köpa en gran som är huggen och klar. Fast i Härnevi håller de på traditionerna. I över 20 år har besökare varje år själva fått gå ut i skogen och hugga sig en gran hos Härnevi plantskola tredje advent-helgen.

  • Publicerad 09:42, 3 dec 2017

En artikel ur julbilagan

Tredje advent är stora sågardagen i Härnevi.

Många kommer varje år för att såga ner en gran hos Karl-Åke Pettersson på Härnevi Plantskola.

Möjligen kan de kallas "stammisar".

– Det är flera mor- och farföräldrar som har med hela familjen och berättar för yngre generationer "hur det gick till förr", berättar Karl-Åke Pettersson.

Lördag och söndag i tredje advent-helgen är stora sågarhelgen. Då grillas korv i skogen och då serveras glögg bland granarna.

– Vi brukar sitta runt brasorna, det har vi gjort i över tjugo år, det blir många trevliga möten, säger Karl-Åke Pettersson.

Så blir granen fin

Julgranar bör ha fått några frostnätter innan de tas, rekommenderar Karl-Åke Pettersson på Härnevi Plantskola.

Innan de tas in ska en ny snittyta göras och särskilt första tiden, då de dricker mycket vatten, gäller det att se till så vattnet inte tar slut.

Försäljningen av riktiga granar har ökat de senaste åren, enligt honom.

– Jag tror att plastgranarna har haft sin era, säger han.

Kaffestugan öppnar för en helg

Nina Hermansen kommer att öppna sommarens succé Kaffestugan tredje advent för alla som planerar att såga sig en julgran eller bara vill ha en julig helg.

Det kommer inte vara full servering i Kaffestugan, som de hade i somras, menman kommer kunna köpa skinksmörgås, kaffe, varm choklad och lite juligare bakverk.

Värme och gemenskap runt borden utlovas också och kanske skiner solen så det är skönt att sitta ute och lyxfika.

– Vi har öppet både lördag och söndag, säger Nina Hermansen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Jag sa till en främling: "Din jacka är väldigt ful"

Krönika Jag gick fram till en man på stan häromdagen. ”Hej, jag heter Daniel. Jag måste bara säga att den där jackan var väldigt ful.” Sedan gick jag. Nej, det var givetvis inte sant. Ingen frisk människa...fredag 15/12 12:40

Hon laddar om efter tufft 2017

Sport Josefin Odenring blickar framåt efter en tuff säsong 2017. – Jag känner nu hur träningssuget, tankarna på nya mål och viljan att skapa en bra plan har blivit starkare för varje dag den senaste...fredag 15/12 12:28

Pepparkakshus-succé i Skokloster

Nyheter Pepparkakshus-tävlingen i Skokloster är avgjord. – Det här ska vi garanterat göra igen, säger Catharina Kimby, ägare av Skoklostermacken.fredag 15/12 9:46

Bålstabidrag till Musikhjälpen

Nyheter För tredje året arrangerade Gröna Dalenskolan under onsdagskvällen en välgörenhetskonsert, där alla intäkter skänktes till Musikhjälpen. Men det är även fler Bålstabor som stöttar insamlingen,...torsdag 14/12 13:52

Från tv-vädret till dans i Bålsta

Nyheter Den sista april sade meteorologen Helen Tronstad hejdå till SVT, och samtidigt hej till pensionen. Nu kan hon spendera mer tid i Bålsta, och göra det hon gillar allra mest – Squaredance. – Det var...torsdag 14/12 11:07