Dags att bli författare. Metin får ett bokkontrakt mot sin vilja i “Måste gitt”.

Så bra är svenska "snackisfilmen" Måste gitt

En ordkonstnär från förorten möter kulturetablissemanget. Resultatet är en energikick, skriver vår filmrecensent Jacob Lundström.

  • Publicerad 19:27, 4 jan 2017

I låten “Haffla” konstaterar rapparen Erik Lundin kaxigt att han “borde bli kontaktad av författare – fuck it bre, jag borde bli författare”. Sedan dess har han synts på omslag till litterära tidskrifter som 10tal och det är uppenbart att det finns nyfikenhet på hiphop från förlagshåll. Det är bara att titta på alla rapparbiografier som kommit på sistone.

Bioåret är slut – här är 2016 års tre bästa filmer

Metin i “Måste gitt” är förvisso ingen rappare men han är en äkta ordkonstnär direkt från förorten som väcker kulturvärldens intresse. För visst handlar det om ett habegär efter autenticitet och exotism, efter ett exklusivt vittnesmål från en främmande plats. Här är det självaste Lena Endre som snubblar över Metins borttappade dagbok och ger den till sin make som råkar vara förlagschef.

Affleck är utmärkt plågad i "Manchester by the sea"

Just detta lyckas “Måste gitt” fånga utan att förvandlas till en indignationsfilm – tvärtom är det på många sätt en traditionell svensk komedi om kulturkrockar. Det är helt enkelt en variant på den svenska filmens mest seglivade tema: konflikten mellan stad och land.

Här går konfliktlinjen alltså redan någonstans utanför tullarna och skildringen av Jordbro, där olika kulturföreningar skipar rättvisa utom räckhåll för lagens långa arm, motsvarar väl förresten den önskedröm om representation som närs av filmsverige.

Det är hur som helst gjort med lätt hand av regissören Ivica Zubak som skrivit manus tillsammans med Can Demirtas som också spelar huvudrollen. Trots att Metin med sin kriminella livstilsprosa tydligen är en litterär begåvning är han ingen svårmodig poet, snarare någon som likt pilsnerfilmens portalfigur Thor Modéen ställer till oreda i de fina salongerna. “Måste gitt” är en energikick.

Måste gitt

Regi: Ivica Zubak

I rollerna: Can Demirtas, Jörgen Thorsson, David Nzinga, Lena Endre

Betyg: 3 av 5

Speltid: 98 minuter

CIRKELN

35 % Folklustspel

25 % Förortsvåld

40 % Kulturelitism

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.